Un medic propune teste toxicologice obligatorii în școli: Tinerii nu înțeleg de ce e greșit

Un medic propune teste toxicologice obligatorii în școli: Tinerii nu înțeleg de ce e greșit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Consumul de droguri în rândul tinerilor ia amploare, iar vârsta celor care iau substanțe interzise este din ce în ce mai mică. Mai grav, tinerii nu înțeleg ce este greșit în ceea ce fac și consideră consumul de droguri o normalitate. Concluziile îi aparțin medicului Radu Țincu, care spune că este nevoie de teste toxicologice în școli și nu numai.

Într-o emisiune de la Digi24, medicul Radu Țincu, medic primar în cadrul secţiei de Terapie Intensivă – Toxicologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, a povestit că la el vin în fiecare săptămână părinți cu adolescenți de 15-16-17 ani, care îl întreabă ce să facă cu ei.

ADVERTISING

Atunci când discut cu copilul, acesta îmi spune „eu nu înțeleg de ce sunt aici. Ce fac eu e o normalitate pentru mine și cei din jur. Faptul că fumez iarbă sau că mai iau câte o pastilă de amfetamină la o petrecere, asta nu reprezintă o anormalitate și cu toate astea mama sau tata mă aduc la doctor”, povestește Radu Țincu.

În context, el crede că sunt necesare teste toxicologice obligatorii în școli, care să ajute ca adolescenții care consumă droguri să nu ajungă la dependență.

„Sunt un susținător al screening-ului toxicologic obligatoriu. (...) Screening-ul nu înseamnă pedepsire, vorbim de copii aici, ci facem screening-ul toxicologic în școli ca să-i informăm pe părinți. Nu îl exmatriculăm, nu îi îngrădim copilului accesul la școală, ci îl trimitem părinților, care în mod normal, rațional, ar trebui să acționeze, astfel încât copilul lor să nu devină dependent”, explică medicul.

ADVERTISING

Radu Țincu pledează și pentru introducerea testelor toxicologice și în alte situații, în cazul anumitor profesii, așa cum se întâmplă în alte țări.

„Am avut pacienți care au plecat în America să se angajeze bucătari, chelneri, recepționeri și au avut screening toxicologic obligatoriu la angajare și au venit speriați pentru că nu știau cum să-l facă negativ. E nevoie poate și pentru anumite profesii”, spune medicul.

El atrage atenția că trebuie luate măsuri din timp pentru a nu se ajunge la dependență și din cauza costurilor mari pe care le presupune tratamentul consumatorilor de droguri.

Pentru un pacient în reanimare pentru patru-cinci zile, costurile sunt între 2.000 și 4.000 de euro, pentru a fi salvat, în funcție de complexitate. Dacă necesită dializă, costurile pot ajunge chiar la 6.000-7.000 de euro.

ADVERTISING

În ultimii ani, în România am avut tot mai multe cazuri de persoane care au fost prinse drogate, atât în raziile organizate de Poliția Rutieră, dar și în licee și școli.

Cea mai recentă acțiune a poliției, în această săptămână, a dus la identificare de traficanți care vindeau droguri în liceele din Capitală.

Piaţa de desfacere a traficanților ar fi fost opt licee din Bucureşti, unde învăţau elevi cu părinţi înstăriţi, printre care Goethe, I.L.Caragiale, Jean Monnet, Liceul Teoretic Bulgar ”Hristo Botev” și Liceul Teoretic ”Traian”.

În liceele Hristo Botev, Traian şi Goethe, marfa clandestină se vindea pe hol, iar gramul de cocaină costa 400-500 de lei, în timp ce canabisul se vindea cu 50 de lei gramul.

Directoarea Colegiului Național ”I.L Caragiale” din București, una dintre instituțiile vizate de ancheta DIICOT, a declarat că i-a informat pe părinți despre consumul de droguri, doar că aceștia au avut reacții violente și au amenințat-o că o vor da în judecată.

”Nu numai că avem cunoștință, am și transmis și părinților. Am transmis peste tot. Realitatea este că a crescut îngrijorător consumul de substanțe interzise în școli, în toate școlile.

Eu i-am informat pe părinți, atunci când am știut. Părinții sunt cei care, cel puțin din experiența mea, au reacții violente și agresive la adresa mea, pentru că cer dovezi. Părinții vin când sunt chemați la școală și îmi spun: vă dau în judecată! Ce aveți cu copilul meu? Eu vreau dovada”, a afirmat Andreia Bodea, la Euronews România. Mai mult, aceasta spune că a alertat și Poliția, dar lucrurile au rămas la fel.

Referatul cu care procurorii DIICOT au propus arestarea preventivă pentru suspecţii din dosarul drogurilor vândute în liceele din Bucureşti arată modul cum opera gruparea de traficanţi şi cum a acţionat coordonat pentru a se feri de poliţie.

Sub stricta coordonare a liderului, membrii grupării aveau roluri bine determinate şi nu distribuiau droguri doar în licee, ci şi în alte zone din Bucureşti. Drogaţi fiind, unii membri au săvârşit şi alte infracţiuni. Alţii au avut deseori conflicte cu alte grupări care acţionează în Capitală pentru vânzarea de droguri.

Procurorii au precizat că unii dintre inculpaţi sunt elevi, cunoscuţi ca importanţi distribuitori de droguri, atât în rândul elevilor liceului pe care îl frecventează, cât şi în zonele Herăstrău, Aviaţiei, Băneasa şi altele din Sectorul 1.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇