„Sper să ardeți cu toții in Iad!” Un jurnalist rus a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru înaltă trădare

„Sper să ardeți cu toții in Iad!” Un jurnalist rus a fost condamnat la 22 de ani de închisoare pentru înaltă trădare

Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe jurnalistul rus Ivan Safronov la 22 de ani de închisoare pentru ”înaltă trădare”, o sentință record care i-a șocat pe prietenii și susținătorii săi care s-au adunat luni în fața instanței pentru a protesta față de decizie.

Safronov, fost reporter pentru Kommersant și Vedomosti, a fost arestat în 2020 și acuzat că a divulgat informații secrete, scrie The Guardian.

Dar Proekt, instituție media rusă independentă specializată în jurnalism de investigație, a arătat că o mare parte a documentelor prezentate de el erau publice, iar acuzațiile privind presupuse legături cu străini nu erau susținute de dovezi.

ADVERTISING

Cu toate acestea, un complet de judecători a luat o decizie rapidă în acest caz. Imediat ce a fost dată sentința, Safronov, care era îmbrăcat într-o vestă neagră și pantaloni de trening gri, a fost dus la închisoare.

„Sper să ardeți cu toții in Iad”, le-a strigat logodnica lui judecătorilor.

Safronov a fost pus sub o presiune enormă pentru a recunoaște acuzațiile, în timpul anchetei. Un procuror i-a promis o pedeapsă de 12 ani dacă va mărturisi, dar jurnalistul a refuzat.

Oficialii ruși au susținut că l-au prins pe Safronov „sustrăgând informații extrem de secrete, inclusiv în legătură cu cooperarea militaro-tehnică a Rusiei cu statele membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă”.

ADVERTISING

Majoritatea presei independente din Rusia a semnat o petiție prin care cere eliberarea lui Safronov. „Credem că această decizie este nedreaptă și motivată politic. Jurnalismul nu este o crimă”, se arată în petiție.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇