Un fost premier al Franţei a fost condamnat la 4 ani de închisoare

Un fost premier al Franţei a fost condamnat la 4 ani de închisoare

Curtea de Apel din Paris l-a condamnat luni pe fostul prim-ministru François Fillon la patru ani de închisoare, din care unul cu executare.

François Fillon a primit 375.000 de euro amendă și o interdicție de zece ani la ocuparea funcțiilor publice. Soția sa a fost și ea condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare.

Justiția franceză s-a pronunțat a doua oară în dosarul care i-a distrus în 2007 campania electorală prezidențială fostului candidat al Dreptei.

Soția sa, Penelope, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, ea primind și o manedă de 375.000 de euro, într-un dosar privind mai multe contracte fictive, scrie Le Monde.

ADVERTISING

François Fillon, în vârstă de 68 de ani, care a contestat toate acuzațiile încă de la începutul acestui caz, nu a fost prezent în sala de judecată la pronunțarea deciziei.

După ce s-a retras din politică, fostul premier a anunțat la sfârșitul lunii februarie, după invazia Rusiei în Ucraina, că demisionează din toate funcțiile și consiliile de administrație ale companiilor ruse din care făcea parte - Sibur (petrochimie) și Zarubezhneft (hidrocarburi).

Fillon fusese condamnat în primă instanță, pe 29 iunie 2020, la cinci ani de închisoare, din care doi cu executare, 375.000 de euro amendă și zece ani de interdicție la ocuparea unei funcții publice, pentru deturnarea de fonduri publice, complicitate și tăinuirea abuzului de bunuri sociale.

ADVERTISING

Soția politicianului francez a primit în prima instanță trei ani de închisoare cu suspendare și o amendă de 375.000 de euro, precum și o suspendare de doi ani a dreptului de a fi aleasă într-o funcție publică.

Cuplul a făcut imediat apel și s-a întors în instanță în luna noiembrie anul trecut, cu aceeași echipă de apărare, dar într-o atmosferă "mult mai electrică", notează cotidianul francez.

Potrivit magistraților, mai multe indicii au permis stabilirea faptului că trei persoane angajate de soția lui Fillon ca asistenți parlamentari ai premierului și adjunctului acestuia între 1998 și 2013 au fost remunerate cu suma totală de 612.000 de euro net.

ADVERTISING

De asemenea, trecerea soției lui Fillon, pe postul de "consilieră literară", în 2012 și 2013, în colectivul unei reviste culturale ar fi fost "pur formală", a arătat acuzarea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇