Ucraina ar trebui să renunțe la orice idee privind restabilirea granițelor sale din 1991, odată cu prăbușirea URSS, sau chiar a celor existente înainte de invazia rusă la scară largă din 2022, susţine fostul comandant al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi.
Zalujnîi, în prezent ambasadorul Ucrainei la Londra, a fost înlocuit din funcția de comandant-șef în februarie 2024, după luni de tensiuni și dezacorduri cu președintele Volodimir Zelenski.
Apel la realism: “Nimeni nu ar trebui să mai aștepte miracole”
Zelenski și alte personalități publice au susținut constant revenirea la granițele Ucrainei din 1991, inclusiv recucerirea Crimeii, anexată ilegal de Rusia în 2014, scrie Reuters.
Totuși, pe măsură ce în ultimele luni s-a accentuat ideea unor negocieri de încetare a focului, declarațiile oficialilor de la Kiev au devenit mai moderate cu privire la recuperarea teritoriilor pierdute.
„Sper că nu mai există oameni în această sală care încă mai așteaptă un miracol sau un semn norocos care să aducă pacea în Ucraina, granițele din 1991 sau 2022 și fericire eternă după aceea”, a declarat Zalujnîi, la un forum de la Kiev, potrivit site-ului RBK Ucraina.
Război de uzură și șanse limitate
Fostul comandant a avertizat că Rusia dispune în continuare de resurse și capacități pentru a lansa lovituri și operațiuni ofensive. „Inamicul are în continuare forțe și mijloace. Rusia poartă un război de uzură de peste un an”, a spus el.
În contextul în care Ucraina are forțe mai reduse și o economie slăbită, Zalujnîi consideră că singura șansă de rezistență este un război „de supraviețuire tehnologică”, bazat pe utilizarea tehnologiilor avansate cu un consum minim de resurse.
Vorbind prin videoconferință la forumul de la Kiev, Zalujnîi a reiterat că Ucraina nu mai este capabilă, din punct de vedere demografic și economic, să ducă un alt război convențional.
„Nu ne permitem un nou război, și nici nu ar trebui să ne permitem să visăm la așa ceva”, a subliniat diplomatul.
În opinia sa, victoria poate fi atinsă doar prin distrugerea capacității militare și economice a Rusiei de a continua războiul.
Negocieri în umbra presiunii internaționale
Sondajele îl plasează pe Zalujnîi printre cei mai populari lideri în rândul populației ucrainene. În același timp, popularitatea lui Zelenski a crescut în urma confruntării din februarie cu președintele american Donald Trump la Casa Albă.
În contextul presiunilor exercitate de Trump asupra ambelor părți, Ucraina a acceptat începerea unor negocieri directe cu Rusia, dar cu condiția unei încetări a focului care să dureze cel puțin 30 de zile.
În lipsa unui acord cu Moscova, Uniunea Europeană a impus săptămâna aceasta noi sancțiuni împotriva Rusiei. Președintele Vladimir Putin a declarat că discuțiile cu Ucraina vor include principiile unui acord de pace, termenii unei posibile încetări a focului și definirea clară a perioadei sale de aplicare.
G.P.