Un bărbat a murit după ce și-a dat foc în fața tribunalului în care se desfășura procesul lui Trump

Un bărbat a murit după ce și-a dat foc în fața tribunalului în care se desfășura procesul lui Trump

Un bărbat a murit, sâmbătă, după ce şi-a dat foc în faţa tribunalului din Manhattan în care se desfăşura procesul penal al lui Donald Trump. Înainte de a se incendia, acesta a împrăștiat niște flyere ce conțineau teorii ale conspiraţiei.

Autoritățile din New York nu au stabilit încă dacă incidentul are legătură cu procesul fostului președinte american, arată The Guardian.

Şeful detectivilor NYPD, Joseph Kenny, a declarat că bărbatul a postat despre incident pe reţelele sociale şi că activitatea sa pe Internet va face parte din ancheta în curs.

Individul a intrat, vineri, într-un parc situat chiar vizavi de tribunalul unde Trump era judecat, şi-a deschis rucsacul şi a scos flyerele, pe care le-a împrăştiat în jurul său, transmite CNN, potrivit News.ro.

ADVERTISING

Apoi a scos o canistră şi a turnat pe el un lichid, probabil benzină, după care şi-a dat foc. Oamenii şi polițiștii din zonă au încercat să stingă focul folosind haine şi extinctoare.

Bărbatul a fost internat la spital, în stare critică, cu arsuri grave pe corp, dar ulterior a murit, sâmbătă, la câteva ore după incident, ca urmare a rănilor grave suferite, anunță Sky News.

Un adept al teoriilor conspirației

Pe flyerele împrăștiate în faţa tribunalului din Manhattan se afla un link către un newsletter al bărbatului. Primul articol este intitulat "Mi-am dat foc în fața locului unde are loc procesul lui Trump" și este urmat de un manifest incoerent, plin de teorii ale conspirației despre numeroase subiecte, de la criptomonede și actori de la Hollywood la COVID și fostul președinte Bill Clinton, transmite New York Post.

”Numele meu este Max Azzarello și sunt un investigator care și-a dat foc în fața clădirii unde are loc procesul lui Trump din Manhattan", începe postarea de aproape 2.700 de cuvinte.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Acest act extrem de protest are ca scop să atragă atenția asupra unei descoperiri urgente și importante: Suntem victimele unei escrocherii totalitare, iar propriul nostru guvern (împreună cu mulți dintre aliații săi) ne pregătește o lovitură de stat fascistă apocaliptică la nivel mondial", se mai arată în postarea bărbatului.

El a menționat, de asemenea, serialul The Simpsons, falimentele bancare din 2023 și oameni de afaceri de profil înalt, inclusiv Mark Zuckerberg și Elon Musk. Bărbatul a mai susținut că atât republicanii, cât și democrații ”au bombardat publicul cu diferite crize existențiale pentru a prezenta un scenariu apocaliptic”.

ADVERTISING

Procesul lui Donald Trump

Incidentul a avut loc chiar în momentul în care judecătorul Juan Merchan se retrăgea pentru a lua prânzul, în cea de-a treia zi a procesului fostului președinte Donald Trump pentru fraudă, la scurt timp după ce juriul complet de 12 persoane și șase supleanți fuseseră numiți. Magistratul abia anunțase că pledoariile de deschidere în acest caz vor fi făcute luni dimineață.

În cadrul acestui proces, fostul președinte american trebuie să răspundă acuzaţiilor legate de o plată pe care a făcut-o, în campania electorală din 2016, către vedeta porno Stormy Daniels, pentru ca a aceasta să păstreze tăcerea în legătură cu o presupusă relaţie sexuală pe care ar fi avut-o.

Plata în sine nu este ilegală, dar banii nu au fost trecuţi ca atare în evidenţele contabile ale campaniei sale electorale din 2016, iar pentru aceasta Donald Trump s-a ales cu 34 de capete de acuzare pentru nereguli financiare.

Acesta riscă o condamnare de până la 4 ani închisoare. Deși rămâne de văzut care va fi verdictul, procesul este unul istoric în SUA, fiind primul în care este judecat penal un fost preşedinte. Și i-ar putea complica încercarea de a recâştiga Casa Albă, dar nu îl va împiedica să candideze din nou la cea mai înaltă funcție în stat, din partea republicanilor, împotriva democratului Joe Biden, la alegerile din noiembrie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇