O elevă de clasa a 11-a de la un liceu din Dagestan a trebuit să prezinte scuze, împreună cu mama sa, după ce la o ceremonie de la școală a strigat „Nu războiului! Libertate pentru Ucraina! Putin, du-te naibii!”.
„Incidentul” a avut loc la o școală din Izberbaș. Potrivit informațiilor preluate de pe canalele de Telegram care au tratat subiectul, administrația școlii a deschis o procedură de sancționare a elevei și a părinților acesteia, pentru că nu au educat-o cum trebuie, informează Meduza.io.
Ulterior, pe canalul de Telegram al unei publicații din Dagestan a apărut un video în care fata cere iertare, alături de mama sa.
Eleva spune că regretă gestul ei și că „doar a vrut să câștige atenție”. Și mama sa spune că regretă „actul emoțional și prostesc” al fiicei.
Femeia insistă că susține întru totul deciziile președintelui Putin și „operațiunea militară specială din Ucraina” și că este un adevărat patriot.
Aceste scuze au venit după ce liderul regional al Dagestanului, Serghei Melikov, l-a sunat personal pe primarul din Izberaș pentru a lua măsuri.
Ziua 89 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor
Revolta tinerilor în fața propagandei lui Putin
Incidentul vine după ce un alt elev de clasa a 11-a, de data aceasta din Ulianovsk, a fost condamnat în instanță să plătească 15.000 de ruble după ce a comparat literele Z și V cu SS-ul nazist.
Totodată, la finalul săptămânii trecute, purtătorul de cuvânt al Ministrului rus de Externe Maria Zaharova a fost confruntată de o studentă, în cadrul unei dezbateri organizate de o universitate din Rusia.
Studenta a întrebat de ce încalcă Rusia suveranitatea statului vecin, iar Zaharova i-a răspuns cu un discurs de jumătate de oră în care a vorbit despre istoria celor două țări, din perspectiva Kremlinului.
„Guvernul rus, inclusiv Ministerul de Externe, au vorbit cu mândrie de decenii despre dreptul oamenilor de a alege, dar la un moment dat a decis să închidă ochii când a venit vorba de independența Ucrainei, de suveranitatea ei, și a decis să stabilească viitorul națiunii fără participarea poporului. Din câte îmi amintesc, niciun oficial ucrainean nu a cerut Rusiei să îi elibereze de neo-naziști, să denazifice țara. Nu a fost niciun referendum în care 80% dintre ucraineni să decidă ofensivă rusă în Ucraina, bombardarea Kievului și a altor orașe. De ce s-a întâmplat, totuși?”, a fost întrebarea studentei.
Zaharova a început să povestească de un referendum care s-ar fi ținut înainte de destrămarea URSS, în care cetățenii fostelor republici sovietice ar fi votat între 70 și 90% să fie păstrată, dar că nu a fost luat în considerare de comunitatea internațională. Apoi a vorbit despre așa-zisul referendum din Crimeea. Când studenta i-a spus că nu a fost legitim pentru că nu au fost prezenți reprezentanți ai comunității internaționale, Zaharova a contrazis-o.