UE lansează luni procedura de semnare a acordului post-Brexit

UE lansează luni procedura de semnare a acordului post-Brexit

Uniunea Europeană urmează să lanseze luni procedura semnării şi punerii în aplicare a acordului comercial încheiat joi, în Ajunul Crăciunului, cu Londra şi prezentat vineri statelor membre ale Uniunii de către negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier într-o versiune doar în limba engleză.

Primirea veştii de către ambasadorii statelor membre UE a fost ”destul de sobră”, declară pentru AFP un diplomat european.

”Nu a fost o mare bucurie, pentru că un divorţ nu este o veste foarte bună”, declară el.

ADVERTISING

O versiune provizorie în engleză le-a fost pezentată ambasadorilor.

”Textul, care are 1.200 de pagini, va fi examinat până luni, pentru a se stabili că nu există subiecte ascunse care ar putea să ridice probleme”, precizează diplomatul.

O nouă reuniune a ambasadorilor este prevăzută luni, în vederea lansării semnării proiectului acordului de către statele membre şi aprobarea acestuia de către Parlamentul European (PE).

Mister Brexit, cu un acord comercial în tweed și cu joben

Când va fi semnat textul

Statele membre urmează să susţină şi semneze textul marţi seara sau miercuri.

ADVERTISING

Documentul va fi publicat, după aceea, în Jurnalul Oficial al UE, joi, pentru a putea intra în vigoare vineri, la 1 ianuare 2021.

Cei 27 urmează, de asemenea, să hotărască aplicarea provizorie a acordului, deoarece acesta nu a fost ratificat, în vederea ieşirii regatului din piaţa unică.

Această aplicare provizorie ar urma să dureze două luni, a precizat diplomatul citat.

Statele membre urmează să discute, de asemenea, despre măsuri autonome decise în mod unilateral în vederea sancționării nerespectării acordului de către Regatul Unit.

ADVERTISING

Ce spun principalii lideri politici despre acordul post-Brexit UK-UE

”Trebuie să se decidă cum vor fi luate măsurile”, a precizat diplomatul citat.

În cadrul reuniunii, ambasadorii au discutat şi despre modul în care să se răspundă unei comunicări considerate ”prea agresive” şi ”foarte populiste” a Guvernului britanic în prezentarea atât a Acordului Retragerii (Acordul Brexitului), cât şi a acordului comercial post-Brexit.

Boris Johnson flutură acordul post-Brexit cu UE și îl prezintă ca un cadou de Crăciun pentru britanici (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇