UE condamnă decizia Turciei de a transforma Sfânta Sofia în moschee. Rusia spune că e treaba lui Erdogan ce face

UE condamnă decizia Turciei de a transforma Sfânta Sofia în moschee. Rusia spune că e treaba lui Erdogan ce face

Uniunea Europeană a condamnat luni decizia Turciei de a transforma Sfânta Sofia în moschee și cere Ankarei să reconsidere măsura.

„În mod inevitabil, această decizie va alimenta neîncrederea, va accentua noile diviziuni între comunităţile religioase şi va submina eforturile pentru dialog şi cooperare.

Există o susţinere largă pentru a le cere autorităţilor turce să reconsidere şi să anuleze decizia", a declarat Josep Borrell, Înaltul reprezentat UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, vorbind în numele miniştrilor de Externe ai ţărilor UE.

ADVERTISING

Fosta bazilică Sfânta Sofia, nou motiv de tensiuni între Ankara și Atena. Turcii vor să o transforme în moschee, grecii spun că este o provocare pentru lumea civilizată

Putin regretă, dar spune că e treaba lui Erdogan

În schimb, din partea Rusiei, chiar dacă președintele Vladimir Putin a spus că regretă decizia, mesajul Moscovei este că e treaba Turciei ce face cu Sfânta Sofia.

"Considerăm că aceasta este o problemă internă a Turciei şi nici noi, nici alţii nu ar trebui să ne amestecăm.

Cu toate acestea, nu putem să nu atragem atenţia asupra importanţei acestui obiectiv din punctul de vedere al culturii şi al civilizaţiei mondiale", a declarat viceministrul rus pentru Afaceri Externe, Serghei Verchinin, citat de RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zakharova, a adăugat într-un comunicat că speră că ''orice evoluţie privind acest monument unic va ţine cont de importanţa sa excepţională pentru credincioşii din întreaga lume'' şi ''va corespunde pe deplin statutului de obiectiv aflat în patrimoniu mondial al UNESCO''.

Ea a menţionat că ''timp de mai multe decenii, Sfânta Sofia a fost un simbol al păcii şi al armoniei interreligioase'', ''consolidând toleranţa religioasă şi dialogul dintre popoare''.

Aceste declaraţii survin după ce Biserica Ortodoxă Rusă și-a exprimat regretul vineri că ''preocuparea a milioane de creştini'' nu a fost înţeleasă de către Turcia, după decizia celei mai înalte instanţe administrative turce de a respinge statutul de muzeu al fostei bazilici Sfânta Sofia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Decizia lui Erdogan privind basilica Sfânta Sofia a stârnit reacții din partea creștinătății

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că fosta bazilică va fi deschisă ca moschee pentru rugăciunile musulmane vineri, 24 iulie.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al şaselea de bizantini care îşi încoronau acolo împăraţii, Sfânta Sofia este un sit inclus în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice din Istanbul, cu circa 3,8 milioane de vizitatori în 2019.

ADVERTISING

Convertită în moschee după ocuparea Constantinopolului de către otomani în 1453, ea a fost transformată în muzeu în 1934 de către liderul tinerei republici turce, Mustafa Kemal, dornic să o "ofere umanităţii".

Citește și:

A.Ș.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇