Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, vineri, că instituția pe care o conduce nu este implicată în procedura de aducere în ţară a Elenei Udrea.
El a precizat că totul depinde acum de instanţa din Bulgaria, dar procedura nu ar trebui să dureze foarte mult.
”Totul depinde acum de instanţa bulgară, dar nu va dura foarte mult pentru că avem mandat european de arestare şi există aceea procedură JAI”, a declarat Predoiu, citat de News.ro.
Acesta a explicat că, dacă autorităţile din Bulgaria vor solicita alte documente, atunci se va implica şi Ministerul Justiţiei.
”Altfel, suntem doar într-o procedură de predare, iar în momentul în care va ajunge în ţară va fi pusă în aplicare decizia instanţei”, a mai declarat ministrul.
Elena Udrea se află în acest moment în arest la Petrich, iar ordonanța de reținere de 24 de ore este valabilă până în această seară. Procurorul o poate prelungi însă cu încă 72 de ore.
Elena Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, joi, însă polițiștii n-au găsit-o acasă.
Chiar înainte de pronunțarea sentinței, Udrea a plecat din țară, cu mașina, prin Vama Giurgiu. Autoritățile spun că nu era sub control judiciar și nu au putut s-o oprească.
Poliţia Română a dat-o oficial în urmărire internaţională, iar câteva ore mai târziu a fost prinsă, în Bulgaria, înainte să ajungă în Grecia.
Decizia instanţei: Udrea, la închisoare şi bună de plată
Instanţa supremă a respins joi constestația în anulare și a menținut decizia de 6 ani închisoare, dată de instanţa anterioară.
Judecătorii au mai stabilit că Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi doi martori, și i-au confiscat în folosul statului aproape 1 milion de lei.
Avocata Maria Vasii a declarat la Antena3 că, probabil, Elena Udrea va executa două treimi din pedeapsă, din care i se vor scădea zilele de arest efectuate în Costa Rica și în România.