UDMR a lansat o campanie pentru a promova alegerea învăţământului în limba maghiară

UDMR a lansat o campanie pentru a promova alegerea învăţământului în limba maghiară

UDMR a lansat joi campania intitulată “Toţi maghiarii contează”, al cărei scop este să încurajeze părinții să aleagă pentru copiii lor învățământul în limba maghiară.

Lansarea campaniei (foto) a avut loc la Cluj Napoca, în cadrul unei conferințe de presă susținute de către Tivadar Magyari, vicepreşedintele executiv pentru învăţământ al UDMR, şi Ödön Szabó, vicepreşedintele comisiei pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, relatează MTI.

Tivadar Magyari a precizat că această campanie se adresează familiilor cu copii de 6-7 ani, care vor începe clasa pregătitoare în toamnă, menționând că experiența anterioară arată că ”14-16% din familii trebuie să fie convinse că merită să-şi înscrie copilul la o şcoală de limbă maghiară”. El a mai declarat că la ora actuală circa 51.000 de elevi învață în limba maghiară în ciclul primar, în România.

ADVERTISING

Campania va fi lansată pe reţelele de socializare, iar preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a contactat în scris, în acest scop, Uniunea Pedagogilor Maghiari din România şi pe liderii bisericilor istorice maghiare, a mai declarat Tivadar Magyari.

Conform sursei citate, Fundaţia pentru Şcoală oferă, cu sprijinul statului ungar, masă gratuită şi asistenţă pedagogică după ore pentru 2.500 de elevi din ciclul primar.

La rândul său, deputatul Ödön Szabó a  precizat că ”aproximativ 8-10% din copiii crescuţi în familii maghiare sau parţial maghiare învaţă în şcoli cu predare în limba română, fie pentru că ar ajunge mai greu la şcoala în limba maghiară, fie că provin dintr-o familie cu identitate mixtă, iar părinţii nu optează pentru şcoala maghiară”.

ADVERTISING

Deputatul UDMR a mai reamintit că anul trecut a fost lansat un program de pregătire a profesorilor de limba română pentru predarea în şcolile minoritare, cu o finanţare din surse UE de 9 milioane de euro.

Întrebat de agenţia ungară de presă MTI, vicepreşedintele UDMR a precizat că în prezent, învăţământul în limba maghiară se desfăşoară în 926 de unităţi de învăţământ din aproximativ 1.200 de localităţi din România.

Aproximativ 60% dintre unitățile de învățământ respective sunt exclusiv de limbă maghiară, restul fiind de limbă de predare mixtă.

ADVERTISING

Vicepreședintele UDMR a mai precizat că aproximativ 120.000 de elevi din sistemul de învăţământ românesc învaţă în prezent în limba maghiară, iar numărul celor care încep școala în această limbă în fiecare an este de aproximativ 9.500.

???? Minden szülő a legjobbat akarja gyermeke számára. A magyar oktatás pedig számos előnnyel jár: legkönnyebben és...

Publicată de RMDSZ pe Vineri, 4 februarie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇