Ucrainenii își jelesc „generația de aur” pierdută pe frontul războiului cu Rusia - reportaj The Guardian

Ucrainenii își jelesc „generația de aur” pierdută pe frontul războiului cu Rusia - reportaj The Guardian

La Kiev au loc înmormântări în fiecare zi, dar aceasta a fost una deosebit de emoționantă. Sute de prieteni și colegi activiști, acoperiți de steaguri ucrainene, s-au adunat sâmbătă pentru a-i aduce un omagiu lui Roman Ratuşnîi, un proeminent activist politic și de mediu care a fost ucis recent în lupta din apropierea Harkovului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

„Cei mai străluciți și mai curajoși băieți ai noștri mor. Impactul războiului asupra societății este imens”, a declarat activista Ivana Sanina, în vârstă de 23 de ani, joi, în timpul unei ceremonii de comemorare a lui Roman Ratuşnîi, amintește The Guardian.

ADVERTISING

El a fost unul dintre protestatarii studenți bătuți brutal de poliția de la Berkut în prima noapte a revoluției pro-occidentale de la Maidan din 2013. Decizia președintelui pro-rus de atunci, Viktor Ianukovici, de a zdrobi demonstrațiile studențești a declanșat proteste mai mari și, în cele din urmă, a dus la fuga lui Ianukovici de la Kiev spre Moscova.

După Maidan, Ratușnîi a lucrat ca jurnalist de investigație, dezvăluind corupția locală. Dar el este cel mai bine cunoscut la Kiev pentru că a condus o campanie în 2019 pentru a proteja Protasiv Yar, o zonă verde din centrul capitalei, pe care dezvoltatorii doreau să o preia. În apropiere de Protasiv Yar, cei îndoliați s-au adunat săptămâna trecută.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Moartea sa, cu câteva săptămâni înainte de a împlini 25 de ani, subliniază impactul masiv pe care invazia Rusiei îl are asupra noii generații promițătoare a Ucrainei.

„El a fost vocea Ucrainei libere și independente. Avea un viitor atât de promițător în față”, a spus Sanina, adăugând că niciunul dintre prietenii ei nu a fost surprins când Ratușnîi a decis să se alăture armatei la începutul războiului.

Mii de tineri ucraineni, care au cunoscut doar o Ucraina independentă, s-au oferit voluntari să se alăture armatei și forțelor sale teritoriale de apărare când Rusia și-a lansat invazia pe 24 februarie.

ADVERTISING

Și, deși țara a reușit să respingă forțele ruse, acum suferă unele dintre cele mai mari pierderi de la începutul războiului, pe măsură ce bătălia pentru estul țării intră în etapele sale decisive. Se crede că între 100 și 200 de ucraineni mor în fiecare zi, pe măsură ce luptele se transformă într-un război prelungit de uzură, fără sfârșit.

Mulți luptă, practic, fără pregătire militară, împotriva unei armate ruse care, în timp ce se bâlbâie, încă depășește numeric adversarul - cu până la 10 la unu. „Generația noastră de aur moare pentru că se luptă pentru o idee. În Rusia, mulți se luptă pentru bani”, a spus Sanina.

Regimul de la Kremlin și-a anunțat ultima dată numărul oficial de morți la sfârșitul lunii martie, dar mass-media rusă independentă și-a păstrat propriul număr al victimelor rusești, ilustrând faptul că regiunile mai sărace și mai îndepărtate au fost afectate în mod disproporționat de război. Potrivit site-ului independent rus Mediazona, doar opt soldați din Moscova au murit până acum în Ucraina și 26 din cel de-al doilea oraș ca mărime, Sankt Petersburg.

Cel mai mare număr de decese confirmate – 207 – au fost ale soldaților din regiunea musulmană Caucazul de Nord din Daghestan, urmată de Buriația din Siberia (164), două regiuni în care o carieră în forțele armate este văzută ca fiind una dintre singurele căi de ieșire din sărăcie. Unii analiști au corelat, de asemenea, această discrepanță cu dorința Rusiei de a ține realitățile sumbre ale războiului departe de zonele urbane, în mare parte înstărite.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇