Ziua 116 de război. Zelenski anunță o săptămână grea: Rușii vor spori atacurile. Și nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva altor țări. Noi suntem gata

Ziua 116 de război. Zelenski anunță o săptămână grea: Rușii vor spori atacurile. Și nu doar împotriva Ucrainei, ci și împotriva altor țări. Noi suntem gata

Bătălia pentru Severodoneţk continuă și în cea de-a 116-zi de război. Forţele ruse controlează mare parte, dar nu întreg oraşul, iar în satele vecine se dau lupte crâncene. De asemenea, armata rusă se apropie din nou de Harkov, care s-ar putea confrunta cu o nouă rundă de bombardamente.

Ambele tabere se confruntă cu probleme legate de moralul tot mai scăzut în rândul trupelor. „Unitățile combatante ale ambelor tabere sunt angajate în lupte intense în regiunea Donbas, iar moralul trupelor variază de la o unitate la alta. În cadrul forțelor ucrainene au fost înregistrate dezertări în ultimele săptămâni, în timp ce militarii ruși au, cel mai probabil, un moral extrem de scăzut”, conform analizei făcute de Ministerul britanic al Apărării.

În context, premierul britanic Boris Johnson spune că aliaţii Ucrainei trebuie să sprijine Kievul ferm şi pentru o lungă perioadă de timp, dacă nu vor să vadă agresiunea triumfând în Europa cum nu s-a mai întâmplat de la Al Doilea Război Mondial.

Totodată, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a avertizat că „trebuie să ne pregătim pentru un război care ar putea dura ani de zile” și care are - și va avea în continuare - consecințe grave.

spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT cele mai importante evoluții din războiul din Ucraina de duminică, 19 iunie, ziua 116 de război:

23:24 - Președintele Volodimir Zelenski anunță că se așteaptă ca Rusia să intensifice atacurile, în timp ce Ucraina așteaptă decizia Uniunii Europene privind acordarea statutului de țară candidată la aderare.

„Evident, săptămâna aceasta ar trebui să ne așteptăm de la Rusia la o intensificare a activităților sale ostile, de exemplu”, a spus Zelenski în discursul său video de noapte.

ADVERTISING

„Și nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva altor țări europene. Ne pregătim. Noi suntem gata", a spus Zelenski.

22:22 - Rusia se pregătește pentru o ofensivă în orașul Sloviansk din Donețk, relatează Kyiv Independent.

În plus, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ucrainene, trupele ucrainene resping ofensiva rusă în apropiere de Berestove, un oraș aflat la aproximativ 70 de kilometri distanță de Sloviansk.

21:23 - Miniștrii britanici vor schimba regulile privind vizele și vor permite minorilor ucraineni neînsoțiți să intre în Regatul Unit, relatează The Times.

Noua modificare a regulilor va permite ca sute de copii și adolescenți refugiați, acum blocați, să intre în Marea Britanie.

20:11 - Analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), un think tank din Washington, cred că „forțele ruse vor reuși probabil să pună mâna pe orașul industrial Severodonețk în săptămânile următoare, dar cu prețul concentrării majorității forțele disponibile în această zonă restrânsă”.

19:45 - Parlamentul ucrainean a adoptat duminică o lege care interzice difuzarea la radio şi TV, precum şi interpretarea în spaţiul public a muzicii artiştilor ruşi.

17:37 - O filmare găsită în telefonul unui militar rus ucis în luptă, publicată de presa din Ucraina, surprinde momentul în care armata rusă trece granița în Ucraina:

17:25 - Ministrul italian de externe, Luigi Di Maio, a acuzat duminică propriul său partid, Mișcarea 5 Stele, că subminează eforturile guvernului de a sprijini Ucraina și afectează reputația internațională a Romei.

Într-o declarație, Di Maio a spus că guvernul trebuie să apere valorile democrației și libertății, adăugând că, în timp ce toată lumea își dorea pacea, președintele rus Vladimir Putin căuta războiul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În acest context, el a spus că liderii Mișcării 5 stele îl atacă cu „ura” și provoacă probleme guvernului cu partenerii săi europeni. „Este o atitudine imatură, care tinde să creeze tensiuni și instabilitate în cadrul guvernului”, a adăugat el.

16:55 - Cum arată harta frontului din Ucraina, în clipa de față:

16:02 - Maia Sandu a promulgat legea prin care este interzisă difuzarea emisiunilor de ştiri şi analize politice din Rusia inclusiv după expirarea stării de urgenţă instituite în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

15:28 - Armata britanică trebuie să se pregătească să lupte din nou în Europa, a spus noul șef al Statului Major din Regatul Unit, citat de BBC.

„Noi suntem generația care trebuie să pregătim armata pentru a lupta din nou în Europa", a declarat generalul Sir Patrick Sanders.

14:44 - Autorităţile lituaniene au anunţat că, începând de sâmbătă, este în vigoare o interdicţie privind tranzitul feroviar pe teritoriul Lituaniei către exclava rusă Kaliningrad a mărfurilor care fac obiectul sancţiunilor UE, transmite Reuters.

La scurt timp a venit și replica. „Blocada incipientă” a Kaliningradului încalcă dreptul internaţional, a scris pe canalul său de Telegram Konstantin Kosacev, personalitate marcantă în domeniul politicii externe şi vicepreşedinte al Consiliului Federaţiei Rusiei.

14:37 - Volodimir Zelenski a jurat să preia zonele din sudul Ucrainei ocupate de trupele ruse, scrie dpa. „Nu vom preda sudul nimănui”, a spus Zelenski într-o alocuţiune video, la scurt timp după ce s-a întors sâmbătă dintr-o vizită în acea regiune a ţării. El a jurat că va lua înapoi „tot ce ne aparţine”.

ADVERTISING

Ucraina va restabili, de asemenea, accesul sigur la mare, a spus liderul ucrainean. Zelenski a mai promis că va face totul pentru a relua exporturile de alimente din porturile sale, de îndată ce acest lucru se va putea face în siguranţă, cu ajutorul internaţional.

14:08 - În ultimele zile, atât Rusia cât și Ucraina au continuat bombardamentele cu artilerie grea de-a lungul axelor nord, est și sud ale „pungii” din jurul Severodonețkului (create de înaintarea armatei ruse), cu efecte minore asupra liniei frontului, se arată în raportul zilnic despre evoluția războiului din Ucraina, publicat duminică de Ministerul britanic al Apărării. În schimb, ambele tabere se confruntă cu probleme legate de moralul tot mai scăzut în rândul trupelor.

„Unitățile combatante ale ambelor tabere sunt angajate în lupte intense în regiunea Donbas iar moralul trupelor variază de la o unitate la alta. În cadrul forțelor ucrainene au fost înregistrate dezertări în ultimele săptămâni, în timp ce militarii ruși au, cel mai probabil, un moral extrem de scăzut”, precizează ministerul britanic, citat de Digi24.

13:55 - Germania va lua măsuri de urgenţă pentru a-şi asigura aprovizionarea în faţa recentelor reduceri ale livrărilor de gaze ruseşti, printre acestea figurând o utilizare sporită a cărbunelui, a anunţat duminică guvernul de la Berlin.

13:16 - Rachete Iskander rusești au lovit o fabrică de reparații de tancuri din Harkov, în Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova. De asemenea, au fost distruse 10 obuziere și până la 20 de vehicule militare în Nikolaev, care au fost furnizate de țările occidentale în ultimele 10 zile.

12:32 - Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că rușii au obținut o victorie militară în Metolkine, la sud-est de orașul Severodonețk. Totuși, forțele ucrainene au oprit avansul rusesc în apropierea satului Sîrotîne.

12:27 - Potrivit armatei ucrainene, trupele inamice au pierdut în ultimele 24 de ore 250 de soldați, 3 tancuri, 4 blindate, 6 piese de artilerie, 2 lansatoare multiple de rachete, un elicopter, 4 drone și 10 vehicule.

12:23 - Situația la nord de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, este destul de dificilă, deoarece forțele rusești au încercat să se apropie pentru a bombarda din nou orașul, a declarat duminică un oficial din cadrul Ministerului ucrainean de Interne.

„Rusia încearcă să facă din Harkov un oraș de linia întâi", a declarat Vadim Denisenko, consilier al ministrului de interne, la televiziunea națională ucraineană, informează Reuters.

11:59 - Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, susține că Ucraina nu va mai reveni niciodată la existența ei anterioară. „Ucraina pe care noi am cunoscut-o, în cadrul granițelor care au fost, nu mai există și nu va mai exista niciodată. Acest lucru este evident”, a declarat aceasta într-un interviu pentru Sky News - Arabia.

11:27 - Un depozit de carburanți din orașul Novomoskovsk a explodat, după ce a fost lovit sâmbătă de trei rachete rusești. O persoană a murit și alte două au fost rănite.

10:54 - „Situaţia este dificilă în oraş şi în întreaga regiune, căci rușii bombardează poziţiile noastre 24 de ore din 24”, a spus Serghei Gaidai, cel care conduce regiunea Lugansk care cuprinde oraşul Severodoneţk, unde forţele ruse şi ucrainene se confruntă în stradă, şi cea din Lisichansk, unde tirurile de artilerie sunt aproape permanente, într-un interviu pentru AFP.

La Lisichansk, se văd semne de pregătiri de luptă de stradă: soldaţi sapă gropi şi pun sârmă ghimpată, iar poliţia plasează vehicule arse de-a lungul străzilor pentru a încetini traficul. Artileria ucraineană trage asupra poziţiilor ruseşti din Severodoneţk, iar ruşii le răspund cu mortiere şi rachete.

Ca şi alţi oficiali ucraineni, Serghei Gaidai speră că aliaţii occidentali ai Ucrainei îi vor livra mai multe "arme cu rază lungă de acţiune cât mai curând posibil”. „Este bine că Occidentul ne ajută, dar vine târziu”, spune el.

09:48 - Poliţia de Frontieră anunţă că 10.893 de cetăţeni ucraineni au intrat sâmbătă în România, în creătere cu 19% faţă de ziua precedentă, adugând totalul la 1.241.750.

08:31 - "Trebuie să ne pregătim pentru un război care ar putea dura ani", a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, într-un interviu publicat duminică de cotidianul german Bild, adăugând că "nu trebuie să slăbim sprijinul acordat Ucrainei, deşi costurile sunt mari, nu numai în ceea ce priveşte cel militar, ci şi din cauza creşterii preţurilor la energie şi la alimente”. Totuși, aceste costuri nu reprezintă nimic în comparaţie cu cele plătite zilnic de ucraineni pe front, a mai spus şeful Alianţei Nord-Atlantice. 

07:34 - Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat pentru BBC că publicul rus va realiza în cele din urmă că tinerii lor soldaţi mor pentru nimic altceva decât pentru ambiţiile preşedintelui rus Vladimir Putin. 

07:11 - Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenski, a acordat un interviu ziarului britanic The Guardian, în care a vorbit, în special, despre situaţia familiilor ucrainene în timpul războiului. "Jumătate dintre ucrainenii de astăzi trăiesc separat de familiile lor. Aceasta este una dintre cele mai dificile încercări din timpul războiului", a spus ea.

Soţia preşedintelui a mai informat despre programul de sprijin psihologic pentru cetăţenii Ucrainei, lansat la iniţiativa ei: "Ucrainenii nu sunt obişnuiţi să ceară ajutor de la psihologi. Tindem să ignorăm depresia sau anxietatea. Dar acum toţi trebuie să ne reconsiderăm aceste stereotipuri. .Şi va fi nevoie de o mare campanie de informare pentru a demonstra oamenilor că nu este vina lor că au nevoie de ajutor psihologic acum. Este necesar să lucrezi pentru el şi există un loc unde să lucrezi pentru asta".

06: 23 - Filiala rusă a Google, divizie a grupului Alphabet, a depus o declaraţie de intrare în faliment, potrivit agenţiei ruse de presă Interfax, care a citat declaraţiile juridice publicate online, transmite Reuters.

”Sechestrarea de către autorităţile ruse a contului bancar al Google Rusia a făcut imposibilă funcţionarea biroului nostru din Rusia... Prin urmare, Google Rusia a depus faliment. Oamenii din Rusia se bazează pe serviciile noastre... şi vom continua să păstrăm disponibile servicii gratuite precum Căutare, YouTube, Gmail, Maps, Android şi Play”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

06:07 - Aliaţii Ucrainei trebuie să sprijine Kievul ferm şi pentru o lungă perioadă de timp dacă nu vor să vadă "agresiunea" triumfând în Europa cum nu s-a mai întâmplat de la Al Doilea Război Mondial, a estimat sâmbătă premierul britanic, Boris Johnson, citat de AFP.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇