Ucraina va cumpăra din SUA o variantă a dronelor Predator, care trag cu rachete Hellfire (surse)

Ucraina va cumpăra din SUA o variantă a dronelor Predator, care trag cu rachete Hellfire (surse)

Administrația Biden intenționează să vândă Ucrainei patru drone MQ-1C Gray Eagle care pot fi înarmate cu rachete Hellfire pentru a fi folosite pe câmpul de luptă împotriva Rusiei, susțin trei surse citate de Reuters.

Vânzarea dronelor fabricate de General Atomics ar putea fi în continuare blocată de Congres, au declarat sursele, adăugând că există și riscul unei inversări de politică de ultim moment care ar putea anula planul, care este în curs de examinare la Pentagon de câteva săptămâni.

Ucraina a folosit mai multe tipuri de sisteme aeriene fără pilot cu rază de acțiune mai mică împotriva forțelor rusești. Printre acestea se numără RQ-20 Puma AE de la AeroVironment (AVAV.O) și Bayraktar-TB2 din Turcia.

ADVERTISING

Dar Gray Eagle reprezintă un salt tehnologic, deoarece drona poate zbura până la 30 de ore și poate colecta cantități uriașe de date. De asemenea, Gray Eagles, versiunea mai cunoscutei drone Predator (MQ-1), poate transporta până la opt rachete puternice Hellfire.

Tranzacția este importantă deoarece ar pune pentru prima dată pe câmpul de luptă împotriva Rusiei un sistem american avansat și reutilizabil, capabil de multiple lovituri în adâncime.

Administrația președintelui Joe Biden intenționează să notifice Congresul cu privire la potențiala vânzare către Ucraina în următoarele zile, urmând ca după aceea să facă un anunț public, a declarat un oficial american.

ADVERTISING

Banii din Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei, recent aprobată, în valoare de 40 de miliarde de dolari, au fost puși deoparte pentru a finanța atât posibila vânzare, cât și instruirea necesară pentru drone, au declarat sursele.

„În general, MQ-1C este o aeronavă mult mai mare, cu o greutate maximă la decolare de aproximativ trei ori mai mare decât cea a Bayraktar-TB2, cu avantaje proporționale în ceea ce privește capacitatea de încărcare utilă, autonomia și rezistența", a explicat expertul în drone Dan Gettinger de la Vertical Flight Society.

ADVERTISING

Pregătirea pe sistemul UAV fabricat de General Atomics durează de obicei luni de zile, a declarat Gettinger. Totuși, a fost propus un plan de pregătire a tehnicienilor și operatorilor ucraineni în câteva săptămâni, au precizat sursele.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇