România nu mai este reprezentată în Comisia de la Veneția de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader. Mandatul acestuia, care a expirat în urmă cu o lună, nu a mai fost prelungit.
Executivul condus de Nicolae Ciucă a decis ca România să fie reprezentată în Comisia de la Veneția de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Acesta va fi membru cu puteri depline, iar Radu Iulian Sebastian Rădulețu va fi supleant, relatează Europa Liberă România.
Informația apare pe site-ul organizației internaționale, însă Guvernul nu a anunțat criteriile de selecție a celor doi reprezentanți ai României în Comisia de la Veneția.
Tudorel Toader a fost membru al Comisiei de la Veneția din anul 2014. În 2018, el a primit un nou mandat de patru ani, după ce s-a autopropus în funcție, din calitatea de ministru al Justiției. În mai 2020, forul consultativ al Consiliului Europei nu a aprobat cererea Guvernului României, la solicitarea lui Cătălin Predoiu, pentru eliberarea lui Toader din funcția de membru.
Condițiile pentru numirea reprezentanților
Potrivit procedurii, Ministerul Justiției formulează propunerea privind numirea reprezentantului României în Comisie, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) dă un aviz, iar primul ministru aprobă.
Ministerul Justiției l-a propus pe Bogdan Aurescu, ministru de Externe, iar membru supleant a fost propus Sebastian Rădulețu, fost consilier personal al ministrului Justiției.
Rădulețu este din 2015 profesor la Facultatea de Drept din Craiova. Potrivit CV-ului său, el a fost consilier al Ministrului Justiţiei în perioada iulie - decembrie 2008. În acea perioadă, ministru al Justiției era Cătălin Predoiu.
Potrivit Europa Liberă România, numirea unui reprezentant în Comisia de la Veneția trebuie să acopere exigențele nominalizate în regulamentul de funcționare – "experți independenți care au atins eminența prin experiența lor în instituții democratice sau prin contribuția la întărirea Legii sau a științelor politice". Între cerințele postului se află și "promovarea statului de drept și a democrației".
Avizele experților din Comisie, ignorate de Putere
Comisia de la Veneția este un organism consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în dreptul constituțional. 62 de țări sunt reprezentate, 47 fiind state membre ale Consiliului Europei.
Membrii Comisiei sunt profesori universitari specializați în dreptul public sau internațional, judecători ai curților supreme de justiție, membri ai parlamentelor naționale. Aceștia sunt desemnați de țările lor, dar funcționează independent.
Începând din 2017, odată cu asaltul PSD asupra sistemului judiciar, România a apelat tot mai des la expertiza Comisiei de la Veneția. Mai multe modificări aduse legislației penale au trecut prin filtrul specialiștilor care funcționează pe lângă Consiliul Europei.
Proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale de Investigare a Magistraților, modificările aduse de politicieni la statutul magistraților, la legea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sau cele privind organizarea judiciară au fost analizate de Comisia de la Veneția, însă de multe ori avizul acestei instituții a fost ignorat de coaliția de guvernare de la acel moment, formată din PSD-ALDE-UDMR.