Președintele SUA Donald Trump are în vedere impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei în această săptămână, întrucât este frustrat de atacurile continue ale Rusiei asupra Ucrainei și de ritmul lent al discuțiilor de pace, potrivit unor surse din administrația americană.
Restricțiile probabil nu vor include noi sancțiuni bancare, a spus una dintre persoane, dar și alte opțiuni sunt în discuție pentru a-l presa pe Vladimir Putin să accepte concesii la masa negocierilor, inclusiv o încetare a focului de 30 de zile susținută de Ucraina, pe care Rusia a respins-o clar, scrie Wall Street Journal.
Trump a vorbit duminică despre posibilitatea impunerii unor noi sancțiuni Rusiei, spunând că le ia în considerare, dar a avut și o răbufnire nervoasă la adresa lui Putin. "Ucide o mulțime de oameni”, a spus Trump despre Putin. "Nu știu ce e în neregulă cu el. Ce naiba s-a întâmplat cu el?".
De asemenea, Trump s-a săturat de negocierile de pace care trenează și se gândește să le abandoneze cu totul, dacă un impuls final nu va da roade, au spus oameni familiarizați cu modul de lucru al președintelui american, o schimbare remarcabilă pentru un lider care a făcut campanie pentru capacitatea sa de a pune capăt conflictului în prima sa zi de mandat.
Nu este clar ce s-ar întâmpla dacă SUA se retrag din procesul de pace și dacă Trump va continua să ofere sprijin militar Ucrainei, notează cotidianul citat.
Trump s-a săturat de război și de vorbe
Aceste evoluții marchează o nouă deteriorare a relațiilor dintre SUA și Rusia, presărate cu suișuri și coborâșuri, chiar și în ultimele luni. Trump a preluat al doilea mandat de președinte crezând că se află într-o poziție unică de a îmbunătăți legăturile dintre cele două țări, grație a ceea ce el considera ca fiind relația sa personală puternică cu Putin.
Însă cu toată deschiderea și firea sa tranzacțională, Trump nu a reușit să obțină concesii majore de la liderul rus pentru o pace negociată cu Ucraina, iar Putin a intensificat recent operațiunile ofensive în Ucraina.
La câteva ore după comentariile pe care Trump le-a făcut duminică, Rusia a lansat cel mai mare atac cu drone și rachete asupra Ucrainei. Forțele aeriene ucrainene au anunțat că Rusia a lansat peste 350 de drone explozive și cel puțin nouă rachete de croazieră. Rușii au numit loviturile drept represalii pentru bombardamentele ucrainene pe teritoriul Rusiei.
Luni, cancelarul german Friedrich Merz a declarat că SUA, Germania, Franța și Regatul Unit nu vor mai impune restricții privind raza de acțiune asupra utilizării de către Ucraina a armelor furnizate de aliații occidentali. Kievul ar putea viza acum poziții militare mai adânc în Rusia.
Până în prezent, Ucraina a putut folosi doar rachete occidentale cu rază lungă de acțiune doar împotriva trupelor ruse aflate la o anumită distanță. Administrația Biden s-a opus eliminării limitelor de acțiune, temându-se că ar putea escalada războiul.
Casa Albă nu a comentat asupra restricțiilor, iar Statele Unite nu au eliminat oficial toate restricțiile impuse de administrația Biden asupra folosirii rachetelor cu rază lungă. Însă președintele Donald Trump "se gândește serios" să facă acest lucru, au declarat luni doi înalți oficiali occidentali, citați de corespondentul la Washington al publicației Kyiv Post.
"Toate restricțiile impuse anterior – indiferent dacă au fost deja relaxate sau nu – sunt în prezent în curs de revizuire, deoarece președintele consideră că actualul status-quo nu servește intereselor noastre comune de a aduce Rusia la masa negocierilor", a spus un oficial fără a oferi mai multe detalii.
Cele trei lucruri care l-au ținut în frâu pe Trump
Săptămâni la rând, Trump a rezistat presiunii de a-l critica pe Putin pentru că nu a fost de acord cu o încetare a focului pe care Ucraina a susținut-o deschis. Aliați ai președintelui american, precum senatorul republican Lindsey Graham, i-au spus lui Trump că Putin nu vrea un acord și doar sancțiunile îl vor face să negocieze serios, notează WSJ.
Dar trei puncte de vedere importante au conturat gândirea lui Trump, au spus oficialii citați.
În primul rând, a fost antipatia lui față de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Duminică, atunci când l-a criticat pe Putin, Trump l-a admonestat și pe liderul de la Kiev într-o postare pe rețelele de socializare în care a spus că liderul ucrainean "nu face nicio favoare țării sale, vorbind așa cum o face".
Trump a crezut, de asemenea, că sancțiunile suplimentare asupra Rusiei nu i-ar reduce capacitatea de a continua războiul, ci ar împiedica eforturile de a reînvia legăturile economice dintre SUA și Rusia.
În cele din urmă, Trump a simțit că îl cunoaște pe Putin și că liderul rus va pune capăt războiului, ca o favoare personală. Faptul că Putin nu a dat niciun semn serios că va ceda a înrăutățit părerea lui Trump despre omologul său, mai ales după apelul telefonic de săptămâna trecută, în timpul căruia Putin a refuzat să accepte încetarea focului.
Toți președinții SUA care au crezut în Putin au luat calea deșertăciunii
Trump se află acum pe drumul parcurs de mai mulți președinți americani care au crezut că ar putea lucra cu Putin, pentru a descoperi apoi că eforturile lor sunt zadarnice.
În 2001, George W. Bush a spus despre Putin că "l-a privit în ochi" pe Putin și a simțit că Putin este "foarte direct și demn de încredere". Mai târziu, Putin invadat Georgia.
În 2009, Barack Obama și administrația sa au căutat "o resetare" a relației cu Putin, doar pentru a li se ține o prelegere de către liderul de la Kremlin și să-l vadă apoi invadând Ucraina și cucerind Crimeea.
În timpul primei administrații a lui Donald Trump, Rusia a continuat să susțină atacurile separatiștilor din Ucraina, iar președintele american a furnizat Ucrainei armament ofensiv. În timpul campaniei, Trump a spus că Rusia nu ar fi declanșat războiul din Ucraina dacă el ar fi fost în funcție și a susţinut în repetate rânduri că ar putea opri rapid luptele.
"Înainte de a ajunge chiar la Biroul Oval, la scurt timp după ce vom câștiga președinția cu toții împreună, vom avea un război oribil dintre Rusia și Ucraina. Se va rezolva", a spus Trump în iulie 2023.