Avantajul militar al Rusiei în fața Ucrainei este în declin, dar obiectivele lui Putin nu se schimbă. Pe ce se bazează?

Avantajul militar al Rusiei în fața Ucrainei este în declin, dar obiectivele lui Putin nu se schimbă. Pe ce se bazează?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Avantajul militar al Rusiei în fața Ucrainei este în declin, potrivit The Washington Post (WP), care citează oficiali americani, europeni și ucraineni, precum și experți militari. Dar obiectivele președintelui rus, Vladimir Putin, nu s-au schimbat, fiind aceleași de la începutul războiului, potrivit unui raport recent al Agenției de Informații pentru Apărare a SUA (DIA). Sunt rapoartele pe care le primește Putin denaturate? Pe ce mizează și cât de departe poate să meargă?

Rusia pierde teren

Moscova se confruntă cu o lipsă critică de arme și de personal, ceea ce, potrivit mai multor oficiali care au vorbit pentru WP, creează momentul propice pentru o presiune sporită asupra Kremlinului, relatează The Kyiv Independent

„Rusia mai cucerește din când în când câte o mică bucată de teritoriu, dar la un cost imposibil de susținut pe termen lung”, a declarat Richard Barrons, fost comandant al Forțelor Armate Comune ale Regatului Unit.

Un oficial ucrainean din domeniul securității a declarat pentru WP că Rusia nu a reușit să avanseze, în ciuda superiorității numerice a trupelor, iar această stagnare ar putea fi parțial rezultatul incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk, care a avut ca scop devierea resurselor militare ruse de pe linia frontului.

„Rusia nu reușește să înainteze nicăieri, iar această situație durează încă de la sfârșitul contraofensivei ucrainene”, a spus oficialul, referindu-se la încercarea Ucrainei din 2023 de a recuceri teritoriile ocupate de Rusia.

„Chiar dacă au o superioritate de trei la unu în ceea ce privește efectivele - și poate chiar mai mare în privința armamentului - tot nu este suficient”, mai spune el. Experții occidentali estimează, de asemenea, că Rusia ar putea rămâne fără tancuri în următoarele câteva luni, mai notează WP.

„Rușii pot continua lupta, dar forța lor devine din ce în ce mai puțin mecanizată, iar asta impune un orizont de timp clar asupra modului în care mai pot susține actuala strategie”, a declarat Jack Watling, cercetător senior în domeniul războiului terestru la Royal United Services Institute din Londra.

La rândul său, Barrons a adăugat că Rusia rămâne fără capacitatea de a lansa ofensive majore în Ucraina.

„Este foarte puțin probabil ca armata rusă să mai aibă echipamentele, oamenii, pregătirea și logistica necesare pentru a lansa o ofensivă capabilă să spargă liniile ucrainene și - chiar dacă ar reuși - să valorifice imediat acel succes”, a spus el.

Având în vedere aceste obstacole, oficialii susțin că o presiune coordonată împotriva Rusiei ar putea fi, în acest moment, mai eficientă decât oricând de la începutul războiului la scară largă.

Pe ce se bazează încrederea lui Putin?

Totuși, potrivit unui raport al Agenției de Informații pentru Apărare a SUA (DIA) din luna mai, Putin rămâne încrezător în capacitatea Rusiei de a obține o „victorie finală” în Ucraina, inclusiv ocuparea integrală a celor patru regiuni ucrainene anexate.

Raportul, elaborat pentru Camera Reprezentanților a SUA, conține date actualizate până la 11 mai 2025. The Kyiv Independent

Această încredere se reflectă în strategia Moscovei de a tergiversa negocierile de pace în timp ce intensifică atacurile letale asupra Ucrainei. Trump a recunoscut chiar, la câteva zile după o conversație telefonică de două ore cu liderul rus, că Putin „nu este interesat de pace, pentru că se consideră pe cale să câștige războiul”.

„Putin crede că timpul lucrează în favoarea lui și că Ucraina sângerează mai repede decât Rusia”, a declarat un înalt oficial european pentru The Washington Post.

Totuși, unii oficiali sugerează că încrederea lui Putin s-ar putea baza pe rapoarte denaturate din partea subordonaților săi, care nu reflectă pe deplin dificultățile în creștere ale armatei ruse.

„Cred că Putin supraevaluează succesul actual al Rusiei”, a afirmat un alt oficial european de rang înalt.

Pe 23 mai, președintele Volodimir Zelenski a calificat tergiversările lui Putin în procesul de pace drept „o bătaie de joc la adresa întregii lumi”. „Și este clar că a venit momentul să se pună mai multă presiune pe Rusia”, a adăugat el.

Lupta existențială cu Occidentul

Raportul DIA mai arată că obiectivele sale nu s-au schimbat de la începutul războiului și rămân, în mare parte, neschimbate: neutralitatea Ucrainei și o nouă fragmentare a statului ucrainean.

Putin consideră războiul ca fiind „o luptă existențială cu Occidentul, care va decide locul Rusiei în lume, controlul său asupra puterii și moștenirea sa istorică”.

Putin „este pregătit să folosească forța militară cel puțin până în 2025” și „insistă ca Ucrainei să i se interzică permanent aderarea la NATO și ca trupele sale să se retragă complet din regiunile Donețk, Luhansk, Zaporijjea și Herson”.

Raportul mai afirmă că, deși Rusia vrea să continue războiul, dorește să evite un conflict direct cu NATO, din cauza capacităților militare insuficiente. În urma invaziei, „capacitățile Rusiei de a descuraja, lupta sau concura militar cu NATO vor fi afectate timp de cel puțin trei ani”.

De la începutul războiului în 2022, Rusia a pierdut peste „10.000 de vehicule de luptă terestre, inclusiv peste 3.000 de tancuri, aproape 250 de aeronave și peste 10 nave militare”, precum și peste 700.000 de militari.

Statul Major al Ucrainei susține că pierderile rusești sunt și mai mari – circa 979.830 de soldați până la 24 mai.

Deși Rusia nu poate confrunta NATO direct, „Moscova rămâne capabilă să desfășoare acțiuni asimetrice împotriva SUA și aliaților săi, inclusiv prin atacuri cibernetice și campanii de dezinformare”.

De asemenea, Rusia a desfășurat o campanie de destabilizare a Occidentului, „pentru a submina coeziunea și sprijinul acordat Ucrainei”.

Din ianuarie 2024, agenți pro-ruși au fost legați de „incendii, sabotaje și comploturi de asasinat împotriva unor ținte militare și civile din Europa”.

În ciuda pierderilor masive și a avansului lent, Kremlinul pare dispus să continue strategia de epuizare cel puțin până la sfârșitul anului, mizând că va putea depăși rezistența Ucrainei și sprijinul occidental.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇