În ziua 1189 de război aflăm că administraţia militară din Sumî, regiune din nord-estul Ucrainei aflată la graniţa cu Rusia, a anunțat ocuparea de către Rusia a patru sate. Locuitorii au fost evacuaţi cu mult timp în urmă și nu există nicio ameninţare pentru civilii de acolo, au precizat autoritățile locale.
Luptele continuă în această regiune, iar Rusia îşi continuă tentativele de a avansa pentru a crea o aşa-numită „zonă tampon”, însă forțele ucrainene resping atacurile inamicului.
Forțele ruse au lansat noaptea trecută 60 de drone asupra Ucrainei. Apărarea aeriană ucraineană a anihilat mai bine de jumătate din acestea, dar au existat și câteva lovituri soldate cu răniți și distrugeri în regiunea Dnipropetrovsk și mai multe pagube în regiunea Sumî.
A fost o noapte agitată și în Rusia, unde autoritățile au aplicat restricții de zbor pe mai multe aeroporturi din cauza amenințării unor atacuri aeriene. Regiunile Tula, Lipețk, Samara și Voronej au fost atacate de drone. Ministerul rus al Apărării a transmis că 99 de drone ucrainene au fost distruse în șapte regiuni de luni seară până marți dimineață.
UE a adoptat astăzi oficial programul de înarmare în valoare de 150 de miliarde de euro pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Acest instrument va oferi credite pentru achiziția de armament și investiții în infrastructura militară și va putea fi accesat și de Ucraina, Moldova, Marea Britanie și țările candidate la aderarea și partenere.
De peste ocean, Donald Trump a declarat că Vladimir Putin ''se joacă cu focul''. ''Ceea ce Vladimir Putin nu realizează este că, dacă nu eram eu, multe lucruri rele i s-ar fi întâmplat deja Rusiei, și eu vreau să spun FOARTE RELE'', susţine președintele american.
Situația pe front
- Ucraina anunță că a pierdut patru localități - Administraţia militară din Sumî, regiune din nord-estul Ucrainei aflată la graniţa cu Rusia, a anunțat că aşezările Novenke, Basivka, Veselivka şi Juravka sunt sub controlul Federaţiei Ruse, relatează Ukrainska Pravda. "Astăzi, localităţile Novenke, Basivka ale comunei Iunakivska şi Veselivka, Juravka ale comunei Hotînska sunt sub controlul inamicului în regiunea Sumî. Locuitorii acestor sate au fost evacuaţi cu mult timp în urmă, nu există nicio ameninţare pentru civilii de acolo", a anunţat şeful administraţiei regionale din Sumî, Oleh Hrîhorov.
- Rușii vor să creeze o "zonă tampon" - Potrivit şefului administraţiei regionale din Sumî, Rusia îşi continuă încercările de a avansa pentru a crea o aşa-numită "zonă tampon". Luptele continuă la periferia satului Vodolahî şi lângă Volodîmîrivka, Bilovodî, Kostiantînivka şi Kindrativka în comuna Hotîn, precum şi la periferia Loknîa în comuna Iunakiv. "Forţele de apărare ucrainene şi toate componentele forţelor de apărare menţin situaţia sub control, aplicând foc de precizie asupra inamicului. Apărătorii noştri resping cu hotărâre atacurile inamicului şi îl împiedică să avanseze mai adânc pe teritoriul regiunii Sumî", susţine Oleh Hrîhorov.
- Drone doborâte - Forțele ruse au atacat Ucraina cu 60 de drone începând cu ora 23:50, luni seară. Apărarea aeriană ucraineană a doborât 35 de drone în estul, centrul și sudul țării, dar au fost și câteva lovituri, au comunicat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Alte opt drone au dispărut de pe radar din cauza bruiajului. Au fost raportate nouă lovituri de drone, iar în trei locuri au căzut resturi de drone.
- Răniți în Dnipropetrovsk - Două persoane au fost rănite noaptea trecută într-un atac cu drone rusești asupra regiunii Dnipropetrovsk, a anunțat Serhii Lîsak, șeful administrației militare regionale. O fermă, o casă și o mașină au fost distruse într-un atac cu artilerie și drone FPV asupra raionului Nikopol. Au fost afectate orașele Nikopol, Marhaneț și localitatea Pokrovske, o ambulanță și o mașină fiind avariate. Cinci drone au fost doborâte în regiunea Dnipropetrovsk, a menționat Lîsak.
- Atac în Sumî - Trupele ruse au atacat orașul Sumî în timpul nopții și al dimineții, distrugând o instalație industrială, cel puțin șapte case și mai multe mașini, a anunțat administrația militară regională. Primele informații nu indică victime, a precizat sursa citată de Ukrainska Pravda.
- Herson, parțial fără curent - O parte din orașul sudic Herson a rămas fără energie electrică din cauza atacurilor Rusiei, a anunțat marți Oleksandr Tolokonnikov, șeful administrației militare regionale, citat de Suspilne. "Atacurile rusești au deteriorat rețelele și echipamentele. Personalul specializat cunoaște problema și se ocupă de ea. Sperăm că vor începe să reconecteze consumatorii pe 27 mai, dacă situația de securitate o permite", a detaliat el.
Ce se întâmplă în Rusia
- Aeroporturi închise - Restricții de zbor au fost impuse pe aeroporturile din orașele Nijni Novgorod, Saratov și Tambov, pe fondul amenințării unor atacuri cu drone, a declarat marți Artiom Koreniako, purtătorul de cuvânt al agenției de aviație a Rusiei Rosaviaţia. "Pentru a asigura siguranța zborurilor aeronavelor civile, au fost introduse și restricții temporare la plecările și sosirile acestora", a spus Koreniako într-o postare Telegram. Printre aeroporturile vizate s-a numărat și cel din Kaluga, relatează Kyiv Independent. Regiunile Tula, Lipețk, Samara și Voronej au fost atacate de drone. Ministerul rus al Apărării a transmis ulterior că 99 de drone ucrainene au fost distruse în șapte regiuni, de luni seară până marți dimineață.
- Sabotaj al partizanilor - Partizanii mișcării de rezistență ATESH au anunțat că au desfășurat o operațiune de sabotaj, distrugând o cabină de semnalizare feroviară din regiunea rusă Tula și încetinind astfel furnizarea de arme și echipamente militare către regiunea Kursk, relatează Ukrainska Pravda. "Agenții noștri au incendiat o instalație situată pe calea ferată de lângă Iasnogorsk, pe ruta care duce spre regiunea Kursk, unde este concentrat un grup de ocupanți ruși. Această acțiune a fost planificată cu atenție: dulapul de relee deteriorat asigură comunicarea și controlul comutatoarelor de cale pe o secțiune de importanță critică a căii ferate. Fără o sursă de energie fiabilă, sistemele automatizate nu pot redirecționa trenurile, provocând întârzieri serioase în circulația trenurilor de marfă. Toate acestea întârzie redistribuirea rezervelor și complică organizarea de noi operațiuni ofensive", a explicat gruparea pe Telegram.
- Putin vrea sufocarea platformelor IT străine - Președintele rus a declarat luni că platformele IT străine, precum Microsoft și Zoom, care nu au plecat cu totul de pe piața rusă și continuă să facă profit în Rusia, trebuie de-a dreptul "sufocate" pentru că ar acționa în dauna producătorilor autohtoni, relatează EFE și Radio Svoboda. "Trebuie să fie sufocate. Sunt total de acord. Spun asta fără rușine, pentru că ei încearcă să ne sugrume. Trebuie să răspundem în același mod. Asta e tot", a afirmat Putin. El a răspuns astfel la propunerea unui om de afaceri, care a amintit că ambele platforme occidentale continuă să opereze pe piața rusă. "Nu am expulzat sau deranjat pe nimeni. Le-am oferit condiții mai mult decât favorabile pentru a lucra aici, pe piața noastră, iar acum ei încearcă să ne sugrume", a adăugat Putin. Unul dintre oamenii de afaceri care au participat la întâlnire a menționat că marile companii din Rusia continuă să utilizeze serviciile platformelor occidentale, ceea ce în opinia sa provoacă pierderi de multe milioane de euro companiilor naționale.
- Oaspete turc la Kremlin - Putin și ministrul de Externe al Turciei, Hakan Fidan, au discutat la Moscova despre eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina și despre evoluțiile de după discuțiile directe între părțile beligerante, a declarat o sursă din MAE turc pentru Reuters. Fidan e așteptat să meargă şi la Kiev în această săptămână, pentru a se întâlni cu oficiali ucraineni și a continua discuțiile de la Istanbul. Surse ruse au declarat că Turcia, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Qatar și Oman sunt luate în considerare ca potențiale locuri de desfășurare a negocierilor.
Alte informații relevante
- Programul de înarmare aprobat - UE a adoptat oficial programul de înarmare în valoare de 150 de miliarde de euro pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Inițiativa Security Action For Europe (SAFE) va oferi credite pe termene de până la 45 de ani, cu 10 ani perioadă de grație, pentru achiziția de armament și investiții în infrastructura militară, a anunțat marți Consiliul UE. Programul de finanțare va intra în vigoare imediat, iar Ucraina, Moldova, Marea Britanie, țările candidate la aderarea și partenere vor beneficia de aceleași condiții ca și statele membre, astfel că vor putea participa la achiziții comune și să cumpere armament de la propriile industrii de apărare.
- Schimbul de prizonieri continuă - Moscova susţine că este în curs de pregătire un schimb de deţinuţi între Rusia şi Statele Unite. Criticile lui Donald Trump, care l-a acuzat pe Vladimir Putin că "a înnebunit de tot" din cauza unor atacuri ruse în Ucraina, nu vor afecta un schimb de deţinuţi prevăzut între Rusia şi Statele Unite, dă asigurări marţi Kremlinul, relatează AFP. "Există o voinţă politică să se pună în aplicare acordurile la care s-a ajuns (…), iar noi apreciem mult această voinţă reciprocă", a răspuns presei un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitei Peskov.
- Rusia acuză Ucraina - Ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul că și-a intensificat atacurile aeriene în Rusia pentru a perturba "procesul de negocieri" între cele două țări, după mai multe zile de atacuri mortale în Ucraina. "La inițiativa Federației Ruse, dialogul direct dintre Rusia și Ucraina privind soluționarea pașnică a conflictului din Ucraina a fost reluat" la Istanbul în urmă cu aproximativ zece zile. În același timp, regimul de la Kiev, cu sprijinul unor țări europene, a luat o serie de măsuri provocatoare menite să perturbe procesul de negocieri", a asigurat ministerul. Instituția a menționat că Ucraina, începând cu 20 mai, "și-a intensificat atacurile cu drone și rachete" împotriva instalațiilor civile din Rusia. Ministerul a susținut că atacurile sale din Ucraina au fost un "răspuns" la atacurile cu drone ucrainene care au provocat victime în rândul civililor ruși.
- Un nou apel de la Kiev - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut din nou apel, luni seară, la mai multe sancțiuni împotriva Rusiei din partea comunității internaționale și la sprijin suplimentar pentru Ucraina, pentru a forța Moscova să accepte o încetarea focului de cel puțin 30 de zile, cerută de Kiev pentru a impulsiona negocierile de pace. Liderul de la Kiev a reamintit că, la o săptămână după ce președintele Vladimir Putin a spus că va formula în scris condițiile sale pentru o încetare a focului, Rusia nu a prezentat încă un astfel de document.
- Singurul lucru care poate opri Rusia - Ar trebui, în special în domeniul apărării, să gândim un pic mai eficient: cumpărăm foarte mult armament greu, sisteme complexe de care avem nevoie, dar care sunt livrate în mulți ani, dar nu ne adaptăm suficient de rapid la lecțiile pe care trebuie să le învățăm din războiul de alături, spune expertul în securitate Iulia Joja, într-un interviu pentru Spotmedia. Detalii AICI.
- Moscova nu vrea negocieri la Vatican - Rusia nu vede Vaticanul ca un loc serios pentru discuţiile de pace cu Ucraina, deoarece Sfântul Scaun este sediul catolicismului şi este înconjurat de Italia, membră NATO şi UE. Detalii AICI.
- Putin ''se joacă cu focul'' - Donald Trump a declarat marți că Vladimir Putin ''se joacă cu focul''. ''Ceea ce Vladimir Putin nu realizează este că, dacă nu eram eu, multe lucruri rele i s-ar fi întâmplat deja Rusiei, și eu vreau să spun FOARTE RELE'', susţine președintele american.
- Trump, în fața testului ucrainean - Declarațiile și postările lui Donald Trump privind războiul din Ucraina au devenit lipsite de substanță. În lipsa unui armistițiu sau a unui acord de pace apropiat, adevăratul test va fi dacă el își va susține criticile recente la adresa lui Putin prin acțiuni concrete, remarcă CNN. Detalii AICI.