În ziua finalei prezidențiale, utilizatorii români ai platformei sociale Telegram au primit un mesaj ciudat din partea celui care a fondat rețeaua, e vorba de Pavel Durov, care susținea, nici mai mult nici mai puțin, că reprezentanții unui guvern occidental s-au amestecat în procesul electoral din România.
Durov, fost proprietar și al rețelei VKontakte din Rusia, preluată de Kremlin, anunța într-o postare trimisă către conturile Telegram din România că i s-a cerut „să reducă la tăcere vocile conservatoare”.
Intervenția directă și brutală a proprietarului unei rețele sociale, bănuit că acționează la comanda lui Vladimir Putin, în procesul electoral din România a fost o nouă lovitură aplicată de Kremlin fără niciun fel de intenție de a-și masca acțiunile.
Interferența a fost chiar mai șocantă decât asumarea de către Serviciul de Informații Externe al Rusiei a faptului că-l susține pe Călin Georgescu.
Rusia a fost mereu atentă la România. A avut aici rețele de influență, și-a trimis investitori, și-a infiltrat agenții în instituțiile importante, a reușit să facă presiuni pe toate guvernele de la București, instalate după 1990.
Dar întotdeauna acțiunile Kremlinului se desfășurau departe de lumina reflectoarelor, cu persoane din linia a doua și a treia a politicii românești. La vârf, ajungeau prin intermediari și ofereau oportunități de afaceri, reprezentanții Kremlinului fiind prezenți, dar fără a fi luați la ochi de autorități sau de opinia publică.

Mesajul fondatorului Telegram, adresat direct alegătorilor din România în ziua alegerilor - Sursa: Telegram
Ce a declanșat furia
Rusia, conform unei surse, fost ofițer de informații, cu care am discutat, „întotdeauna a pus presiune pe România în perioada alegerilor. Se știa ce fac”, dar acum a fost diferit.
Conform coroborării mai multor date, atacul virulent al Rusiei asupra României a început în data de 21 octombrie 2024.
Până atunci, Bucureștiul era văzut rău de Moscova din cauza sprijinului acordat Kievului, dar nu reprezenta o amenințare. Din acea zi, totul s-a schimbat.
În data de 21 octombrie, la Chișinău sunt publicate rezultatele oficiale ale referendumului desfășurat în Republica Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană. Deși cu un scor strâns, puțin peste 10.000 de voturi, majoritatea cetățenilor din țara vecină validează modificarea Constituției, în sensul în care integrarea în UE devine obiectiv fundamental.
Decizia a reprezentat o înfrângere strategică pentru Kremlin, care a pierdut, astfel, controlul politic asupra Moldovei.
Vladimir Putin a investit resurse uriașe în forțele pro ruse de la Chișinău. A finanțat formațiuni politice, oameni de afaceri, rețele de influență, campanii pe rețelele sociale, grupări teroriste, toate cu scopul de a deraia referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Planul de distrugere a Moldovei
„Pe parcursul anului 2024, grupul criminal organizat (ȘOR) s-a aflat într-un proces permanent de identificare a mecanismelor camuflate de introducere în țară (Republica Moldova) a surselor bănești fiind documentate următoarele căi:
- transportarea organizată a numerarului din Federația Rusă în Republica Moldova de către cărăuși şi persoane asociate… Această modalitate este investigată de Poliție, Procuratură şi Serviciul Vamal;
- transferuri bănești din Federația Rusă, operate prin intermediul conturilor bancare de la PROMSVYAZBANK, aflată sub sancțiuni internaționale;
- sistemul rusesc de plăți MIR, cu transferarea sumelor prin intermediul platformelor de plăți din Uzbekistan;
- transferuri P2P (de la persoană la persoană) prin platforme de plăți şi bănci din Asia Centrală, sisteme de remiteri bănești, precum: Zolotaya Korona”, se arată în raportul realizat de Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova.
Raportul, intitulat Fraudele electorale constatate în cadrul alegerilor prezidențiale și a referendumului republican, are 16 pagini, a fost înmânat Parlamentului și conține toate modalitățile folosite de Kremlin pentru a distruge procesul de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană.
De la momentul validării referendumului și al victoriei Maiei Sandu, care a obținut un nou mandat de președinte al Republicii Moldova, Kremlinul a considerat că sprijinul acordat de autoritățile de la București Chișinăului a fost unul decisiv și, astfel, a început răzbunarea.

„Occidentul a recurs la același truc murdar în alegerile din România ca și în Moldova. Opoziția a fost eliminată, diaspora pro-europeană a fost implicată, iar perdantul a fost forțat să accepte rezultatul fraudat. Acestea nu au fost alegeri. Adevăratele alegeri au avut loc acum șase luni. Ceea ce am văzut acum a fost o punere în scenă cu un rezultat prestabilit. Evident, această schemă vicleană va funcționa și în alegerile parlamentare din Moldova”, a declarat multimilionarul pro-rus Ilan Șor, la scurt timp după victoria lui Nicușor Dan.
Ilan Șor este cel care a transferat milioane de euro dinspre Kremlin înspre rețelele de influență din Moldova pentru a bloca procesul de aderare la Uniunea Europeană. Apare în raportul SIS, acolo unde activitățile sale ilegale sunt descrise cu lux de amănunte. Este acuzat de corupție și s-a refugiat la Moscova.
Moscova a vrut președinte pro rus la București
Operațiunea lui Călin Georgescu și acțiunile lui George Simion, liderul AUR, sunt coordonate de la Kremlin.
„…acolo sunt acuzații şi dovezi clare, în care unul din candidați, George Simion, s-a întâlnit, a avut întâlniri cu ofițeri ai GRU şi inclusiv a încercat să deturneze manifestații pașnice, marșuri de susținere electorale…”, a declarat în data de 12 noiembrie 2024 senatorul Ioan Chirteș, președintele Comisiei de Control al SRI, la acea dată.

La nivelul instituțiilor de siguranță ale României se știe că George Simion este agent de influență, controlat de Rusia. Cel puțin Marcel Ciolacu, fost prim-ministru, și Ioan Chirteș, fost șef al Comisiei SRI, au văzut părți din cele două dosare pe care le are Simion în Ucraina și Moldova.
De asemenea, nu mai e niciun secret, obiectivul principal al Kremlinului, după eșecul de la Chișinău, a fost să impună la București un președinte pro-rus.
În acest sens s-au cheltuit sute de milioane de euro, explicându-se astfel și poziția bizară a SVR, serviciul de informații externe al Rusiei, prin care-și asumă public susținerea pentru Călin Georgescu, dar și aruncarea în luptă a lui Pavel Durov, administratorul Telegram, care mima până acum detașarea față de Vladimir Putin.
Să faci publice obiectivele unui serviciu secret și să sacrifici credibilitatea celei mai mari rețele sociale folosite în spațiul rusesc, cu ramificații și în lumea occidentală, nu e puțin lucru. Arată imensa frustrare a lui Vladimir Putin provocată de pierderea controlului în Moldova cu consecința directă - reducerea drastică a influenței în estul Europei.