Trump schimbă tonul față de Putin, sub presiunea lui Macron și Starmer. Dar îl va ține?

Trump schimbă tonul față de Putin, sub presiunea lui Macron și Starmer. Dar îl va ține?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a schimbat recent tonul față de liderul rus Vladimir Putin, după mai multe luni de eforturi diplomatice din partea prim-ministrului britanic Keir Starmer și a președintelui francez Emmanuel Macron.

Potrivit surselor citate de Politico, Starmer și Macron au reușit să-l convingă pe Trump să își modifice atitudinea față de Putin, reorientându-și criticile dinspre președintele ucrainean Volodimir Zelenski către Moscova.

Aceștia au argumentat că acțiunile Rusiei subminează credibilitatea lui Trump ca negociator, iar o atitudine mai dură față de Putin ar fi esențială pentru menținerea unei imagini coerente pe scena internațională, scrie joi Kiev Independent.

„Critica publică a președintelui Trump față de Putin a permis diplomaților din Londra și Paris să își exprime, chiar și timid, satisfacția, pe măsură ce eforturile lor din ultimele trei luni au început să dea roade”, a declarat o sursă europeană pentru Politico.

Oamenii care au jucat un rol crucial

Printre cei care au jucat un rol esențial în aceste discuții s-au numărat consilierul pentru securitate națională al Marii Britanii, Jonathan Powell, și secretarul britanic al Apărării, John Healey. Aceștia au lucrat îndeaproape cu Mark Burnett, ambasadorul SUA în Regatul Unit. De asemenea, ministrul de Externe al Marii Britanii, David Lammy, a menționat că a purtat 13 discuții cu secretarul de Stat american Marco Rubio în 2025.

Un fost ambasador britanic, vorbind sub anonimat, a subliniat că Londra și Parisul au insistat constant pe ideea că Putin „nu îl respectă pe Trump, încălcând în mod constant încetarea focului pe care acesta o declara”.

Această problemă e deosebit de sensibilă pentru Trump, care s-a arătat foarte deranjat de pierderile de vieți omenești.

„Pentru moment, Trump a înțeles că nu poate avea încredere în Putin. Este un lucru pe care președintele Macron îl spune constant și încearcă să i-l transmită lui Trump”, a confirmat o sursă anonimă din cadrul guvernului francez.

Cu toate acestea, Marea Britanie și Franța așteaptă acum cu îngrijorare să vadă dacă atitudinea mai fermă a lui Trump față de Putin va rezista în fața impulsului său de a trece rapid la următoarea fază a negocierilor.

Steven Pfifer, expert senior la Brookings Institution, a remarcat că Trump a avut întotdeauna „un punct orb în ceea ce privește ignorarea solicitărilor SUA de către Putin”, dar declarațiile sale recente sugerează că începe să creadă că a fost manipulat de liderul rus, scrie şi Ukrainska Pravda.

Putin anunță armistiţiu de 3 zile. SUA consideră propunerea „absurdă”

Într-un gest unilateral, președintele Vladimir Putin a anunțat recent o încetare temporară a focului între 8 și 11 mai. Emisarul lui Trump, Keith Kellogg, a respins inițiativa drept „absurdă” și a insistat că doar o pauză reală de 30 de zile poate duce la un proces de pace credibil.

„Motivul pentru care aceste 30 de zile sunt esențiale este că opresc uciderea. Asta vrea președintele Trump”, a explicat Kellogg.

Ce au vorbit Trump și Zelenski la Vatican

Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit sâmbătă cu Donald Trump, la Vatican, în marja funeraliilor papei Francisc. Discuția a fost descrisă ca fiind „constructivă” de către oficialii americani.

„Cred că a fost o discuție foarte pozitivă. Ucrainenii mi-au spus că întâlnirea a fost extrem de constructivă”, a declarat Kellogg.

Watch the moment President Macron ignores Trump’s Handshake #trump #macron

    Ucraina a anunțat încă din 11 martie că este pregătită să accepte o încetare completă a focului pentru 30 de zile, dacă Rusia vrea, la rândul său. Moscova, însă, nu a dat curs propunerii.

    Pe 23 aprilie, președintele Zelenski a reiterat poziția Ucrainei: „Insistăm pe o încetare a focului imediată, completă și necondiționată.”

    Ulterior, Administrația Trump a informat Congresul că va autoriza exporturi de echipamente şi servicii militare către Ucraina prin vânzări comerciale directe de cel puțin 50 de milioane de dolari, potrivit unor surse diplomatice citate de Kiev Post. Ar fi o premieră de la revenirea lui Trump la Casa Albă.


    În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇