Cedarea unor porțiuni mari de teritoriu ucrainean Rusiei în cadrul unei propuneri de pace sugerate de președintele american Donald Trump ar reprezenta „o capitulare”, a avertizat ministrul german al Apărării, în timp ce Coreea de Nord a recunoscut pentru prima dată că a trimis trupe pentru a lupta pentru Moscova.
Ucraina știa că ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriu pentru a ajunge la un acord de încetare a focului durabil, „dar cu siguranță nu va merge atât de departe sau nu ar trebui să meargă atât de departe”, a declarat ministrul Apărării, Boris Pistorius, pentru postul public german de televiziune ARD, relatează CNN.
„Ucraina ar fi putut obține singură, în urmă cu un an, ceea ce este scris în propunerea lui Trump, practic printr-o capitulare”, a spus el.
Trump a fost frustrat de faptul că eforturile sale de a media un acord de pace între Moscova și Kiev după trei ani de război au eșuat până acum, iar Casa Albă a depus eforturi din ce în ce mai mari pentru a ajunge la o înțelegere.
Un plan de pace al SUA include recunoașterea de către americani a controlului Rusiei asupra Crimeii – peninsulă sudică ucraineană pe care Moscova a anexat-o ilegal în urmă cu mai bine de un deceniu – și ar acorda Rusiei teritorii ucrainene suplimentare ocupate de la începutul invaziei sale la scară largă în 2022, potrivit unor oficiali familiarizați cu planul.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut sâmbătă că Ucraina nu are puterea militară necesară pentru a recuceri Crimeea, dar a precizat de mult timp că acordarea de concesii teritoriale este o linie roșie. Recunoașterea Crimeii ca fiind rusească ar fi, de asemenea, ilegală în conformitate cu constituția Ucrainei.
În urma remarcabilei întâlniri față în față dintre Trump și Zelenski la Vatican, președintele SUA a declarat că au discutat pe scurt problema Crimeii și că el crede că Zelenski „este dispus să facă o înțelegere”.
- Trump îi cere lui Putin să înceteze să mai tragă și să încheie un acord de pace. Crede că Zelenski este dispus să renunțe la Crimeea
- Trump dă înapoi în fața unui Zelenski hotărât: Nimeni nu-i cere Ucrainei să cedeze Crimeea Rusiei. Dar îi va fi foarte greu să o ia înapoi
Trump l-a criticat, de asemenea, pe președintele Vladimir Putin în unele dintre cele mai dure comentarii ale sale împotriva liderului rus de până acum.
„Vreau să înceteze să mai tragă, să se așeze și să semneze un acord”, a declarat Trump duminică, în timp ce se întorcea la Washington, pentru a începe ceea ce consilierii săi spun că va fi o săptămână critică în determinarea viitorului eforturilor conduse de SUA de a intermedia un acord de pace.
Într-o postare pe platforma sa Truth Social, scrisă la întoarcerea de la Roma, Trump a sugerat aplicarea de noi sancțiuni Rusiei după atacul mortal asupra Kievului de săptămâna trecută și s-a întrebat dacă Putin este interesat de pace, spunând: „Mă face să cred că poate nu vrea să oprească războiul.”
Această săptămână va fi „critică” în a stabili dacă SUA pot continua să încerce să intermedieze pacea în Ucraina, a declarat duminică secretarul de stat Marco Rubio, declarând pentru NBC că „suntem aproape” de un acord, „dar nu suficient de aproape”.
Trupe nord-coreene în Kursk
Între timp, Coreea de Nord a recunoscut public, luni, pentru prima dată că a trimis trupe pentru a lupta pentru Rusia în războiul său cu Ucraina, lăudând contribuțiile subunităților sale de luptă la „prețioasa victorie” în regiunea rusă invadată Kursk.
Putin a susținut sâmbătă că trupele țării sale au recucerit Kursk, regiunea de frontieră unde Ucraina a lansat o ofensivă surpriză anul trecut, deși Kievul insistă că trupele sale luptă cu înverșunare pentru a-și păstra poziția în teritoriu.
„Prietenii noștri coreeni au acționat cu solidaritate, dreptate și prietenie autentică”, a declarat Putin, într-un comunicat transmis luni.
„Aducem un omagiu eroismului, nivelului înalt de pregătire specială și sacrificiului soldaților coreeni care, umăr la umăr cu luptătorii ruși, au apărat patria noastră ca fiind a lor”, a adăugat el.
Oficialii ucraineni și serviciile de informații occidentale au descoperit că aproximativ 12.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși să lupte în Rusia, dar Phenianul nu le-a confirmat niciodată prezența.
În martie, armata sud-coreeană a declarat că încă 3.000 de soldați nord-coreeni au fost trimiși în Rusia, înlocuind cei aproximativ 4.000 de soldați care au fost uciși sau răniți în luptă.
Departamentul de Stat al SUA a declarat că este îngrijorat de implicarea directă a Coreei de Nord în războiul Rusiei din Ucraina.
„Desfășurarea militară a Coreei de Nord în Rusia și orice sprijin oferit la schimb de Federația Rusă Coreei de Nord trebuie să înceteze”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat pentru Reuters.