Donald Trump recunoaște că e posibil ca Putin să-l ducă cu vorba. „Trebuie să fie tratat diferit?”

Donald Trump recunoaște că e posibil ca Putin să-l ducă cu vorba. „Trebuie să fie tratat diferit?”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Atacurile cu rachete ale Rusiei asupra orașelor și localităților din Ucraina demonstrează că liderul rus ar putea să nu fie interesat să pună capăt războiului, a declarat, sâmbătă, președintele american Donald Trump. El a recunoscut că este posibil ca Putin să vrea, de fapt, să-l ducă cu vorba.

Într-o postare pe Truth Social publicată la scurt timp după întâlnirea sa cu președintele Volodimir Zelenski la Vatican, Trump a afirmat că „nu exista niciun motiv pentru ca Putin să lanseze rachete asupra zonelor civile, orașelor și localităților, în ultimele zile”, scrie The Kyiv Independent.

Rusia și-a intensificat atacurile asupra zonelor civile din Ucraina chiar în timp ce Trump încearcă să promoveze un acord de pace, un atac rusesc provocând moartea a cel puțin 12 civili și rănirea a aproximativ 90 de persoane la Kiev, pe 24 aprilie.

„Mă face să cred că poate nu vrea să oprească războiul, ci doar mă duce cu vorba și trebuie tratat diferit, prin sancțiuni bancare sau secundare (sancțiuni impuse împotriva altor țări, companii sau persoane terțe care fac afaceri cu entitatea sancționată direct - n.r.)?” a scris Trump.

Totuși, notează The Kyiv Independent, președintele american a amenințat în repetate rânduri Rusia cu repercusiuni economice pentru întârzierea negocierilor de pace, dar până acum nu a luat măsuri concrete.

Comentariile sale reprezintă însă o critică neobișnuită la adresa lui Putin, având în vedere că Trump a adoptat în general un ton prietenos față de liderul rus, fiind însă mai critic la adresa lui Zelenski.

Mai devreme în această săptămână, Trump l-a acuzat pe Zelenski că subminează negocierile după ce liderul ucrainean a exclus recunoașterea anexării Crimeei de către Rusia ca parte a unui posibil acord de pace.

Propunerea de pace americană ar include, conform relatărilor, recunoașterea de jure de către Washington a controlului Rusiei asupra Crimeei, precum și acceptarea de facto a dominației rusești în alte regiuni din estul și sudul Ucrainei.

În schimb, Ucraina și aliații săi europeni au propus obținerea unor garanții de securitate solide, o încetare completă și necondiționată a focului și excluderea oricărei discuții despre concesii teritoriale înainte de stabilirea unui armistițiu.

Zelenski și Trump s-au întâlnit, sâmbătă, la Vatican, cu ocazia funeraliilor Papei Francisc, marcând prima lor întâlnire de la întrevederea explozivă de la Casa Albă din februarie.

Zelenski a declarat că întâlnirea are „potențialul de a deveni istorică” și s-a concentrat pe obținerea unui armistițiu și pe identificarea unor soluții pentru o pace durabilă.

Trump Zelenski Catedrala Sfântu Petru
Foto: X Volodimir Zelenski

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇