Președintele rus Vladimir Putin și trimisul special al SUA, Steve Witkoff, au discutat posibilitatea unor negocieri directe între Moscova și Kiev în cadrul unei întâlniri de trei ore care a avut loc joi, la Moscova.
Consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov a descris conversația drept „constructivă și utilă”, menționând că aceasta a contribuit la „apropierea pozițiilor Rusiei și Statelor Unite nu doar în ceea ce privește Ucraina, ci și alte subiecte internaționale”, anunță agenția rusă de stat Interfax, citată de The Kyiv Independent.
Potrivit consilierului prezidențial, dialogul bilateral va „continua într-un ritm cât mai activ”, în conformitate cu o înțelegere dintre președinții Rusiei și Statelor Unite.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit întâlnirea „diplomație navetă”.
SUA intermediază discuțiile cu anumite condiții
Vizita lui Witkoff la Moscova are loc la o zi după un atac masiv cu rachete și drone lansat de Rusia asupra Ucrainei. Pe 24 aprilie, Moscova a lansat 215 rachete și drone în întreaga țară, multe vizând capitala Kiev, unde cel puțin 12 persoane au fost ucise și 87 rănite.
Administrația Trump intensifică eforturile pentru a obține o încetare a focului în războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, dar a avertizat că ar putea renunța la rolul de mediator dacă nu se înregistrează progrese concrete în curând.
Cu o zi înaintea întâlnirii de la Moscova, președintele american Donald Trump a declarat că ambele părți „vor pace” și a reiterat că a stabilit un termen personal pentru încheierea unui acord.
„Trebuie să ajungă la masa negocierilor”, a spus Trump în timpul unei întâlniri cu premierul Norvegiei, Jonas Gahr Støre. „Și cred că vom obține pacea.”
Planul de pace Witkoff
Pe 25 aprilie, agenția Reuters a publicat textul integral al controversatului plan de pace prezentat de Witkoff oficialilor europeni la Paris, pe 17 aprilie.
Propunerea include dispoziții precum recunoașterea juridică a anexării Crimeei de către Rusia, acceptarea controlului de facto al Moscovei asupra teritoriilor ucrainene ocupate, interzicerea aderării Ucrainei la NATO și ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei din 2014.
O contrapropunere înaintată de oficiali ucraineni și europeni prevede încetarea completă și necondiționată a focului înainte de abordarea problemelor teritoriale.
În ciuda negocierilor în desfășurare, Rusia continuă operațiunile ofensive pe teritoriul Ucrainei. Kievul a acceptat un armistițiu de 30 de zile propus de SUA în martie, însă Moscova a refuzat până acum să îl respecte.