În urmă cu patru zile am publicat un articol despre dinamica negocierilor de pace din Ucraina care se încheia cu următorul paragraf: „În zilele următoare va fi interesant de urmărit reacția lui Putin. Îl va lăsa liderul de la Kremlin pe Trump să se retragă din negocieri? În opinia mea, pericolul pentru președintele rus e atât de mare încât se va opune. Vom vedea cum”.
Articolul s-a intitulat: „Retragerea lui Trump din negocierile de pace, o veste proastă pentru Putin și bună pentru Zelenski. Frica de eșec a președintelui american” și se referea la faptul că liderul rus va face tot posibilul să-l țină pe președintele american în joc pentru a-l putea manipula, pentru a câștiga timp, în timp ce așteaptă o situație favorabilă.
Situațiile favorabile pentru Putin sunt posibile disensiuni în interiorul Uniunii Europene, o criză politică majoră în Ucraina, un conflict militar în altă zonă, care să stopeze ajutorul militar pentru Ucraina, o criză economică în Europa și SUA etc.
Polonia și statele baltice trebuie să înțeleagă, deși nu înțeleg, că în cazul unei agresiuni a Alianței Nord-Atlantice împotriva Uniunii Rusia și Belarus, vor fi provocate daune, desigur, întregului bloc NATO, dar primii care vor suferi sunt purtătorii unor astfel de idei, purtătorii din cercurile politice ale Poloniei și statelor baltice.
Seghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei
Liderul de la Kremlin nu se va retrage din Ucraina și nu va înceta focul decât dacă se poate prezenta în Piața Roșie cu o victorie, adică o schimbare de regim politic la Kiev, păstrarea teritoriilor cucerite și recunoașterea lor, plus blocarea aderării Ucrainei la NATO.
Rubio se retrage din nou
Pe de altă parte, Vladimir Putin își dorește și el un armistițiu temporar pentru a-și putea reface forțele militare, dar e nehotărât, fiind prins între tendințe amenințătoare:
- Nu știe dacă o pauză în război nu va ajuta mai mult Ucraina decât Rusia, în condițiile în care Marea Britanie și Uniunea Europeană vor continua să sprijine intens cu arme, tehnologie militară și bani Kievul;
- Nu știe dacă perioada de încetare a focului nu va duce la tensiuni interne din cauza nivelului de trai tot mai scăzut din Rusia, a presiunii zecilor de mii de militari răniți, întorși de pe front, și a familiilor afectate de pierderea celor dragi în război.
Pentru Vladimir Putin e o situație complicată, liderul rus fiind avantajat doar de o prelungire a negocierilor de pace duse exclusiv cu SUA, care să se desfășoare cât mai anevoios, cu mulți pași înainte și înapoi și în care să poată induce o creștere a presiunii asupra lui Volodimir Zelenski.
„Secretarul de Stat Marco Rubio a decis… să renunțe la următoarea etapă a negocierilor privind încetarea focului în Ucraina din cauză că Zelenski a respins una dintre propunerile-cheie ale președintelui Trump pentru un acord care ar opri luptele cu Rusia”, se arată într-un articol publicat de „New York Times”, în data de 23 aprilie.

„Negociatorii din Statele Unite, Europa și Ucraina se vor întâlni, totuși, miercuri la Londra, pentru a continua să elaboreze o propunere de încetare a focului. Însă evoluțiile reprezintă o dublă lovitură, ridicând noi întrebări cu privire la progresele înregistrate în legătură cu posibilitatea de încheiere a războiului”, scriu jurnaliștii publicației citate.
Crimeea este Ucraina
La începutul săptămânii, mai multe surse diplomatice anunțau că negociatorii SUA și cei ai Kremlinului au ajuns la un acord validat și de Vladimir Putin, în care Rusia rămâne cu teritoriile deja cucerite cu condiția ca SUA, Uniunea Europeană și Ucraina să recunoască oficial Peninsula Crimeea ca parte a Rusiei.
„Nu e nimic de discutat în legătură cu acest lucru. Se încalcă Constituția noastră”, a declarat Volodimir Zelenski, reacționând la condițiile cerute de Rusia.
Crimeea „este teritoriul nostru, teritoriul poporului ucrainean... De îndată ce încep discuțiile despre Crimeea și teritoriile suverane, negocierile intră în formatul dorit de Rusia - prelungirea războiului - deoarece nu va fi posibil să se ajungă rapid la un acord cu privire la aceste lucruri…”, a mai declarat președintele ucrainean.

Și astfel blocajul s-a instalat din nou. Retragerea lui Rubio de la discuțiile din Marea Britanie e o formă de a pune presiune pe Ucraina și pe Uniunea Europeană, dar situația s-a schimbat semnificativ de la ciudatul episod desfășurat la Casa Albă, când Trump și Vance au urmărit să-l compromită politic pe Zelenski.
După 100 de zile de mandat, președintele american e în cădere liberă în ce privește susținerea publică. Deciziile sale pun în pericol economia SUA, iar experții vorbesc despre o posibilă recesiune.
SUA, un rol ciudat
Euforia victoriei din alegeri a dispărut, iar Trump, înconjurat de o echipă guvernamentală incompetentă în multe domenii, are nevoie de o victorie pentru a-și relansa mandatul.
Acum, timpul curge în favoarea Ucrainei, Marii Britanii și Uniunii Europene, decise să stopeze tendințele expansioniste ale Rusiei. Marea problemă creată de administrația americană e faptul că nu i-a implicat în negocierile de pace pe cei afectați de invazia Rusiei.
Rubio și-a asumat un rol ciudat de a comunica Kievului, Londrei și Bruxelles-ului ce vrea Putin, adică ce urmărește agresorul.
Cu un astfel de mecanism e imposibil să se ajungă la o înțelegere. Oricare ar fi mesajele pe care le aduc trimisul special Witkoff și Rubio de la Moscova, dacă ar fi acceptate de Zelenski, ar fi privite în Ucraina ca o cedare, ca o înfrângere.
Problema e și mai complicată, pentru că șeful Departamentului de Stat al SUA are suficientă experiență politică pentru a înțelege situația, dar se conformează din cauza presiunilor pe care le face Donald Trump și a înțelegerilor pe sub masă pe care acesta le are cu Putin.
Liderul SUA, deși conduce cea mai puternică armată din lume, nu mai are suficientă autoritate după haosul pe care l-a creat în cele trei luni de când s-a întors la Casa Albă.
Timpul nu mai are răbdare
Astfel, orice ar fi stabilit la telefon cu Putin nu mai poate fi pus în aplicare.
Atât Europa cât și Canada, Australia, dar și China și-au creat sau sunt pe cale să-și creeze mecanisme de protecție în fața deciziilor și acțiunilor surprinzătoare și șocante ale lui Trump.
Negocierile dintre SUA și Rusia privind o încetare a focului în Ucraina sunt puternic debalansate în favoarea Kremlinului. Putin știe acest lucru și l-a urmărit cu premeditare.

Surpriza lui și nu numai a lui fost rapida prăbușire a mandatului lui Donald Trump. Președintele rus miza pe puterea liderului american de a curba voința lui Zelenski, forțându-l să accepte condițiile Kremlinului, dar superficialitatea lui Trump a lucrat în toate direcțiile, spulberând și speranțele lui Putin.
În acest moment, Moscova încearcă să păstreze Washingtonul în negocieri, să excludă în continuare Kievul, sperând să câștige timp, dar sunt perioade în care timpul nu mai are răbdare, cum a observat atât de inspirat scriitorul Marin Preda într-un alt secol și la o altă cumpănă a istoriei.