Retragerea lui Trump din negocierile de pace, o veste proastă pentru Putin și bună pentru Zelenski. Frica de eșec a președintelui american

Au trecut trei luni de la preluarea mandatului de către liderul republican, iar o posibilă încetare a focului în Ucraina e mai îndepărtată ca oricând. 

Blocarea negocierilor, condițiile de neacceptat impuse de Rusia, solidaritatea europeană și hotărârea Ucrainei de a nu se preda în fața agresorului l-au descumpănit pe președintele SUA, care caută o soluție de ieșire.
Retragerea lui Trump din negocierile de pace, o veste proastă pentru Putin și bună pentru Zelenski. Frica de eșec a președintelui american
Donald Trump dă primele semnale că a pierdut partida în fața lui Putin în ce privește pacea din Ucraina - Foto: Hepta.ro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Donald Trump are mari probleme în a conduce America. În trei luni de guvernare s-au strâns neașteptat de multe eșecuri. Desfășurarea celui de-al doilea mandat seamănă, oarecum, cu primul, doar că e mult mai haotic, o dezordine provocată de entuziasmul revenirii la Casa Albă și promovarea unor miniștri și consilieri cel mut mediocri, aleși exclusiv pe principiul loialității față de Trump.

Seria neagră de eșecuri: tarifele, DOGE-Musk, deportările ilegale condamnate de justiție, prăbușirea bursei, înfrângerea în fața Universității Harvard, care a respins ordinele venite de la Casa Albă, reacția Chinei care, de asemenea, refuză negocierile cu Trump, ratarea încheierii unui armistițiu de încetare a focului în Ucraina, criza de la Pentagon creată de grupul Signal, toate la un loc au dus la un blocaj al administrației americane.

DonaldTrumpPaceUcraina:Hepta
BLOCAJ. Trump și oamenii lui sunt asaltați de probleme pe care nu știu să le rezolve și pe care și le-au creat singuri. Sunt tot mai multe informații că tensiunea și haosul domnesc la Casa Albă – Foto: Hepta.ro

După declarațiile lui Trump și Marco Rubio, șeful Departamentului de Stat, cum că SUA ar putea să nu mai fie interesate de procesul de pace din Ucraina, dacă în câteva zile nu vor exista semnale clare de la Moscova și Kiev că doresc o soluție, mulți comentatori au încercat să găsească semnificații ascunse acestei poziționări.

Mulți ruși au aplaudat alegerea președintelui Trump, deoarece au crezut că acesta ar putea încheia o înțelegere pentru o pace negociată în Ucraina, care ar satisface Kremlinul. La trei luni de la începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump, dezamăgirea la Moscova e palpabilă.

Anton Troianovski, jurnalist New York Times

În opinia mea, parcurgând informațiile și urmărind evoluția administrației de la întoarcerea lui Trump la Casa Albă, aș fi tentat să spun că președintele american nu are soluții.

S-a produs o ruptură majoră între viziunea sa politică, așteptările pe care le-a avut pentru mandatul său, și realitate. Să nu uităm că Donald Trump e un copil de bani gata, fără educație solidă, fără obstacole în viață, egocentric, care a reușit să ajungă președintele Americii datorită popularității unui show de televiziune. 

MotiveRatarePace

Cei care i-au urmărit campaniile electorale precedente știu că s-a poziționat mereu ca un salvator, așteptând recunoștință de la cetățeni și de la întreaga lume.

De asemenea, e un loc comun faptul că persoanele răsfățate, imature, atunci când se confruntă cu o provocare, cu posibilitatea unei înfrângeri, au tendința să renunțe pentru a-și salva imaginea pe care și-au construit-o despre sine.

Problema lui Trump e Zelenski

Posibilitatea ca Trump să renunțe la promisiunea sa de a aduce pacea în Ucraina ascunde, în realitate, recunoașterea eșecului.

Dar ratarea negocierilor, în opinia lui Donald Trump, nu e din cauza inflexibilității lui Putin, ci a lui Zelenski.

Președintele american a știut încă înainte de a câștiga alegerile care sunt obiectivele liderului de la Kremlin. De ce a invadat Ucraina și de ce nu se poate retrage, deși a pierdut aproape un milion de soldați.

Trump nu a mizat niciun moment că-l poate convinge pe Putin să elibereze teritoriile cucerite sau măcar o parte dintre ele. El a pariat pe altceva, pe faptul că-i poate mina autoritatea lui Zelenski, poate provoca o schimbare de regim politic în Ucraina, oferindu-i liderului rus posibilitatea de a clama că și-a atins toate obiectivele militare, adică a cucerit o parte din teritoriul țării vecine și a preluat controlul politic asupra Kievului.

Dacă, din anumite motive, una dintre cele două părți face lucrurile foarte dificile, vom spune doar <Sunteți proști, sunteți proști, sunteți niște oameni oribili> și vom renunța, dar sperăm că nu va trebui să facem asta...

Donald Trump, președintele SUA, despre posibilitatea de a se retrage din negocierile de pace din Ucraina

Donald Trump nu e nemulțumit de Putin. A trimis la negocieri o delegație slabă, condusă de un om de afaceri și nu de un diplomat de carieră, e vorba de Steve Witkoff, care s-a făcut preș în fața președintelui rus. 

Russia Putin US President Special Envoy
NEGOCIERI RATATE. Steve Witkoff s-a întâlnit cu Vladimir Putin, dar liderul rus n-a făcut nicio concesie, anunțând condiții imposibil de acceptat de Ucraina - Foto: Hepta.ro

Problema lui Trump a fost și este Zelenski. Faptul că nu a reușit să-l compromită, deși a încercat din răsputeri, scena întâlnirii de la Casa Albă e exemplară în acest sens, e cauza eșecului, consideră liderul american.

Mai mult, atacurile la adresa președintelui ucrainean i-au întărit poziția în loc să-l slăbească.

O veste proastă pentru Kremlin

O altă surpriză pentru Trump a fost reacția rapidă a Europei, alianța strategică între UE și Marea Britanie, axa de putere și de rezistență Londra - Paris - Berlin, care l-a salvat pe Zelenski și lupta Ucrainei pentru supraviețuire.

Pe Trump nu l-a debusolat comportamentul lui Putin, ci cel al Ucrainei și Europei. Nu s-a așteptat niciun moment să se confrunte cu o rezistență internă în ce privește anularea ajutorului pentru Ucraina și o pregătire atât de bună din partea cancelariilor europene care au bănuit ce se va întâmpla dacă Trump va reveni la putere și s-au pregătit în consecință.

Cei care privesc retragerea SUA din negocieri ca pe o catastrofă pentru Ucraina și un avantaj pentru Putin, în opinia mea, se înșală. 

Va fi exact invers. Renunțarea lui Trump este o veste proastă pentru Kremlin, care va pierde un aliat ascuns. În ce privește sprijinul militar, acesta nu se va opri cel puțin până nu vor fi livrate Ucrainei armele și echipamentele militare în valoare de 60 de miliarde de dolari, sprijin votat anul trecut de Congresul SUA.

NATO Secretary General Mark Rutte in Ukraine
EROISM ȘI RESPECT. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, Mark Rutte, secretarul general al NATO, și un militar rănit în Odesa își fac un selfie în rezerva unui spital din localitate - Foto: Hepta.ro

În privința informațiilor, nu cred că Trump va avea curajul să oprească din nou transferul lor către Ucraina din cauza tensiunilor din interiorul cabinetului său apărute după ce a luat o astfel de decizie în luna martie, decizie suspendată după câteva zile. 

Trump nu-și poate permite riscul politic de a fi acuzat de opoziție că din cauza lui mor oameni nevinovați în Ucraina.

În zilele următoare va fi interesant de urmărit reacția lui Putin. Îl va lăsa liderul de la Kremlin pe Trump să se retragă din negocieri? În opinia mea, pericolul pentru președintele rus e atât de mare încât se va opune. Vom vedea cum. Primul pas l-a făcut, Putin a anunțat o încetare unilaterală a focului timp de două zile, cu ocazia Paștelui. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇