Al doilea mandat al președintelui Donald Trump a început în forță, dar nu neapărat în sensul dorit de Casa Albă.
În primele luni de guvernare, o serie de greșeli administrative, decizii grăbite și scandaluri interne au zguduit încrederea publicului și au alimentat criticile opoziției. De la deportări greșite și scurgeri de informații sensibile, până la un haos birocratic fără precedent în instituții cheie precum Fiscul (IRS) și Pentagonul, administrația Trump 2.0 pare prinsă într-un val de erori.
În acest peisaj tensionat, chiar și unele dintre cele mai controversate acțiuni ale administrației sunt eclipsate de confuzia generată din interior, arată CNN într-o analiză.
Greșeală după greșeală
O „eroare administrativă” a fost cea care a dus la deportarea unui bărbat din Maryland și care a declanșat cea mai vizibilă provocare juridică împotriva politicii de deportare a lui Trump. Curtea Supremă a decis că administrația trebuie să „faciliteze” revenirea lui Kilmar Abrego Garcia, dar Casa Albă nu a făcut eforturi reale pentru a-l aduce înapoi în SUA.
A doua gafă pe Signal
Totul a pornit de la adăugarea din greșeală, de către consilierul pentru securitate națională al lui Trump, a unui jurnalist într-un chat Signal. În acest fel s-a ajuns la descoperirea faptului că secretarul Apărării, Pete Hegseth, împărtășea informații sensibile.
Părea că incidentul fusese depășit, dar tensiunile au revenit la Pentagon, odată cu epurarea loialiștilor lui Hegseth, care erau încă noi în funcții. Acum apar informații că Hegseth a distribuit date sensibile și într-un al doilea chat Signal.
Scrisoarea către Harvard
Trimiterea unei scrisori – probabil din greșeală – a declanșat o bătălie juridică cu Harvard.
Incidentul, relatat de New York Times, nu a fost recunoscut de Casa Albă ca o greșeală, dar oficiali ai administrației au spus că scrisoarea nu și-a atins scopul inițial, care aparent nu era ca Harvard să dea în judecată administrația Trump.
„Scrisoarea avea ca scop reluarea negocierilor între părți,” a spus marți Linda McMahon, secretar al Educației, la CNBC. Scrisoarea, semnată de trei oficiali guvernamentali, era legitimă, dar probabil trimisă prea devreme.
Fiscul, șefi pe bandă rulantă
Agenția de Administrare Fiscală a Statelor Unite (Internal Revenue Service) a avut mai mulți șefi interimari în mai puțin de 100 de zile de la începutul celui de-al doilea mandat al lui Trump. Unii au demisionat în semn de protest după ce administrația a decis să ofere date fiscale oficialilor din imigrație.
Cel mai recent comisar interimar, Gary Shapley, un avertizor de integritate, a fost înlăturat după doar câteva zile, aparent în urma unei plângeri a secretarului Trezoreriei, Scott Bessent, că fusese exclus din proces.
Matematica simplă a tarifelor
Anunțul privind tarifele vamale de represalii nu a fost o greșeală, dar panoul cu cifre folosit de Trump pentru a-și susține argumentele a inclus valori bizare care i-au nedumerit pe economiști.
Piața a reacționat pozitiv marți, după ce Wall Street Journal a relatat că Bessent le-a spus investitorilor că războiul comercial cu China „se va detensiona”.
Casa Albă a încercat să liniștească piețele și populația printr-o declarație a secretarului de presă, Karoline Leavitt, care a spus că administrația a progresat în negocierea unor noi acorduri comerciale cu 18 țări. Nu este clar când vor fi finalizate.
Câte „rateuri” înseamnă un tipar?
Senatorul republican John Kennedy din Louisiana a oferit un sprijin indirect administrației, declarând duminică, la „Meet the Press”, că deportarea greșită a lui Abrego Garcia a fost o „boacănă”, dar nu reprezintă un tipar.
Totuși, se conturează clar un tipar de erori neforțate care complică politicile deja controversate și divizive ale lui Trump.
Cazul Abrego Garcia a umanizat efortul de deportare în masă, chiar dacă e puțin probabil ca el să se întoarcă în SUA.
Problemele cu aplicația Signal ale lui Hegseth și caruselul comisarilor IRS scot în evidență faptul că Trump a adus în administrație persoane din afara sistemului, pentru a tulbura birocrația federală.
Procesul intentat de Harvard este salutat de cei care se tem de impactul planurilor lui Trump de a reduce finanțarea cercetării și de a constrânge universitățile să limiteze protestele și să reducă disidența.
Greșelile așteptate ale DOGE
Greșelile par să fie în ADN-ul Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală condus de Elon Musk.
„Nimeni nu o nimerește de fiecare dată. Vom face greșeli, dar vom acționa rapid pentru a le corecta,” a spus Musk în Biroul Oval, în februarie.
Musk a recunoscut cel puțin una: „Unul dintre lucrurile pe care le-am anulat din greșeală, foarte scurt, a fost prevenirea Ebola. Cred că toți vrem prevenirea Ebola,” a declarat el la o ședință de guvern. Totuși, rapoarte independente pun la îndoială faptul că fondurile au fost reluate.
Demitere, reangajare, redemitere
Musk nu a recunoscut alte greșeli ale DOGE, cum ar fi demiterea și apoi reangajarea unor funcționari guvernamentali din domeniul siguranței nucleare în Texas și al securității rețelei electrice în nord-vestul Pacificului.
Alți angajați au fost concediați aparent la întâmplare, sub pretextul performanței. În urma unei decizii a unui judecător din California, aceștia ar putea fi din nou concediați. Eforturile lui Trump de a reduce dimensiunea guvernului continuă. Se așteaptă ca mai multe agenții să continue cu măsuri de „reducere a personalului”.
Aceste lucruri nu sunt greșeli, concluzionează CNN. Acțiunile intenționate ale administrației ar putea, mai degrabă, să-i îngrijoreze pe criticii lui Trump decât să dea impresia de neglijență.