În cazul unei agresiuni a Alianței Nord-Atlantice împotriva Rusiei, întregul bloc militar occidental va suporta consecințele. Iar unele țări vor avea cel mai mult de suferit, a avertizat Serghei Narîșkin, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR).
Polonia și țările baltice vor fi primele care vor avea de suferit în eventualitatea unui atac NATO împotriva Rusiei, a declarat Narîșkin, conform Kommersant.
"Ei (Polonia și țările baltice) ar trebui să înțeleagă, dar până acum nu au înțeles, că în cazul unei agresiuni din partea Alianței Nord-Atlantice împotriva statului nostru, daunele vor fi suportate cu siguranță de întregul bloc NATO, dar primii care vor suferi într-o măsură mai mare vor fi cei care promovează astfel de idei în cercurile politice din Polonia și din țările baltice", a spus acesta, într-o conferință de presă.
Narîșkin, care este și președinte al Societății Istorice Ruse, a vorbit și despre încheierea războiului din Ucraina, spunând că obiectivele strategice ale Rusiei rămân aceleași.
"Termenii acordului de pace prevăd cu siguranță un statut neutru și non-nuclear pentru Ucraina, demilitarizarea și denazificarea statului ucrainean și abolirea tuturor legilor discriminatorii care au fost adoptate după lovitura de stat din 2014", a declarat șeful SVR, citat de agenția rusă de presă TASS
Potrivit acestuia, soluționarea războiului vizează "cu siguranță recunoașterea atât a suveranității, cât și a granițelor teritoriale ale Federației Ruse – actualele frontiere teritoriale".
Serghei Narîșkin a început marți o vizită în Belarus. Șeful serviciului rus de informații externe a avut la Minsk discuții cu Ivan Tertel, șeful serviciului de informații din Belarus, și cu președintele acestei țări, Aleksandr Lukașenko.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat la Forumul din Antalya (Turcia) că NATO "și-a pierdut sensul" după prăbușirea Uniunii Sovietice și "ar fi trebuit să fie dizolvată", adăugând că această chestiune este încă actuală.
Lavrov a susținut că sfârșitul blocului estic a eliminat amenințarea pentru care NATO fusese creat, dar că alianța nu doar că a continuat să existe, ci a pretins un rol dominant în securitatea europeană.
"Toate eforturile acestei comunități euroatlantice sunt orientate către pregătirea unui nou război" a susținut Lavrov, acuzând Germania, Franța și Marea Britanie că duc o campanie de remilitarizare a Europei. El a reiterat și teoria Rusiei potrivit căruia NATO ar fi încălcat promisiuni verbale făcute liderilor sovietici în anii ’90, prin extinderea sa spre Est.
Afirmațiile lui Lavrov au apărut pe fondul speculațiilor potrivit cărora administrația Trump va continua planurile de retragere parțială a trupelor americane din flancul estic al NATO.