Statele Unite și Ucraina au semnat, miercuri, 30 aprilie, mult aşteptatul acord pentru minerale.
Acest economic strategic prevede înființarea unui fond comun de investiții și partajarea veniturilor din exploatarea resurselor minerale și a pământurilor rare ale Ucrainei, potrivit unui anunț oficial al guvernelor celor două țări.
Iată şi Prima reacție a Rusiei la acordul SUA-Ucraina pe minerale
După rezolvarea unor probleme de ultim moment, documentul a fost semnat la Washington de prim-vicepremierul ucrainean Iulia Svîrîdenko și secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent.
Acordul privind înființarea Fondului de Investiții pentru Reconstrucție SUA-Ucraina acoperă 57 de minerale, potrivit European Pravda, care a văzut documentul semnat la Washington.
Acordul semnat miercuri are doar 12 pagini, în timp ce proiectul anterior, predat de SUA în martie, avea 90 de pagini, folosind aceeași dimensiune a fontului.
Actul va fi trimis spre ratificare în Rada Supremă (parlamentul Ucrainei).
Acordul, negociat luni de zile și marcat de momente tensionate, a fost parafat după ce președintele Donald Trump a exercitat presiuni asupra Kievului pentru a găsi modalități de a „compensa” miliardele de dolari oferite de SUA ca sprijin militar și economic de la începutul războiului, potrivit Associated Press.
„Acest parteneriat permite Statelor Unite să investească alături de Ucraina, să mobilizeze capital și standarde de guvernanță, și să accelereze redresarea economică a Ucrainei”, a declarat Scott Bessent, într-un videoclip postat pe X.
„Acest acord semnalează clar Rusiei că administrația Trump este angajată într-un demers de pace centrat pe o Ucraină liberă, suverană și prosperă pe termen lung”, a mai declarat Bessent.
La rândul său, Iulia Svîrîdenko a confirmat că „fondul comun cu SUA va atrage investiții globale în Ucraina”.
Ce prevede acordul pe minerale - fără datorii
Acordul instituie Fondul Comun de Investiții pentru Reconstrucție SUA-Ucraina, care va fi administrat în parteneriat egal, fără a presupune datorii pentru Kiev.
Fondul va fi susținut financiar de Statele Unite și prin el vor fi atrase investiții pentru infrastructură, energie, industrie.
În baza acestui acord, companiile americane vor primi acces preferențial la investiții în sectorul minier ucrainean, în special în domeniul metalelor rare, extrem de importante pentru tehnologia modernă – de la produse electronice la mașini electrice și echipamente militare.
Veniturile fondului vor proveni din noile licențe pentru proiecte energetice și în domeniul mineralelor critice, nu din resurse deja bugetate, scrie Kiev Indepedent.
„Vorbim despre 50% din fondurile generate de noile licențe care vor intra în bugetul de stat după înființarea fondului. Veniturile din proiecte deja lansate sau cele deja bugetate nu sunt incluse”, a explicat Iulia Svîrîdenko.
De asemenea, veniturile și contribuțiile fondului nu vor fi impozitate nici în Ucraina, nici în Statele Unite.
Fără probleme cu UE
European Pravda notează că acordul include garanții explicite care asigură că nu intră în conflict cu angajamentele Ucrainei față de UE sau cu obiectivele sale de aderare la UE.
În cazul în care apare vreo contradicție cu procesul de aderare la UE, prevederile acordului SUA-Ucraina ar trebui revizuite.
Un aspect esențial este că acordul nu plasează Ucraina sub jurisdicția SUA - disputele urmează să fie rezolvate pe bază de paritate prin consultări.
Lista cu 57 de minerale vizate
Acordul specifică o listă de 57 de minerale care urmează să fie extrase: aluminiu, antimoniu, arsenic, baritină, beriliu, bismut, ceriu, cesiu, crom, cobalt, cupru, disprosiu, erbiu, europiu, fluor, fluorină, gadoliniu, galiu, germaniu, aur, grafit, hafniu, holmiu, indiu, iridiu, lantan, litiu, lutețiu, magneziu, mangan, neodim, nichel, niobiu, paladiu, platină, potasiu, praseodim, rodiu, rubidiu, ruteniu, samariu, scandiu, tantal, telur, terbiu, tuliu, staniu, titan, tungsten, uraniu, vanadiu, yterbiu, ytriu, zinc, zirconiu, petrol și gaze naturale.
Fără garanții de securitate, dar Ucraina rămâne suverană pe resurse
Potrivit Washington Post, acordul reprezintă un compromis important pentru Ucraina, care a căutat dovezi clare ale sprijinului american de la revenirea lui Donald Trump la putere. Totuși, acordul nu oferă garanții de securitate concrete. În schimb, stabilește o „aliniere strategică pe termen lung” și sprijin pentru integrarea Ucrainei în economia globală.
Iulia Svîrîdenko a mai subliniat că acordul respectă Constituția Ucrainei, iar companiile de stat precum Energoatom și Ukrnafta vor rămâne sub control public.
„Ucraina își păstrează controlul deplin asupra resurselor subsolului, infrastructurii și a întreprinderilor sale strategice”, a spus ea.
„Statul ucrainean este cel care stabilește ce și unde să extragă. Subsolul rămâne în proprietatea Ucrainei - acest lucru este clar stabilit în acord”.
Acordul nu menționează centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub ocupație rusă. Oficialii americani sugeraseră anterior că recâștigarea controlului asupra centralei ar putea face parte dintr-un viitor acord de pace.
Rambursarea simbolică a ajutorului american
Administrația Trump a promovat acordul și ca un mijloc de „recuperare” parțială a ajutorului acordat Ucrainei în ultimii ani.
Potrivit The Guardian, președintele Trump a prezentat acordul și ca o modalitate de a stimula investițiile americane în apărarea și reconstrucția Ucrainei.
Donald Trump a reiterat miercuri, înainte de semnare, că Statele Unite doresc ceva în schimb "pentru eforturile noastre" cu Ucraina. "Și noi am spus: pământuri rare. Au pământuri rare foarte bune", a adăugat el.
"Am ajuns la un acord care ne garantează banii și ne permite să începem să săpăm și să facem ceea ce avem de făcut", a continuat președintele american, subliniind că "este un lucru bun și pentru ei, deoarece va exista o prezență americană" în Ucraina.
„Președintele Trump a imaginat acest parteneriat pentru a arăta angajamentul ambelor popoare față de pace și prosperitate durabilă în Ucraina”, a spus şi Bessent.
Totodată, acordul exclude explicit posibilitatea ca entități care au susținut financiar sau material războiul dus de Rusia să beneficieze de reconstrucția Ucrainei.
„Nicio persoană sau stat care a sprijinit războiul Rusiei nu va beneficia de reconstrucție.”
Un acord greu de obţinut şi un cui pentru China
Acordul a fost săptămâni întregi în centrul tensiunilor dintre Kiev și Washington.
O versiune anterioară a acestui text trebuia să fie semnată în timpul vizitei președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă, la sfârșitul lunii februarie, dar altercația fără precedent cu Trump, în fața camerelor de filmat, a precipitat plecarea sa și a anulat semnarea acordului.
Prin acest acord, Kievul speră să atragă mai mulți investitori și să își refacă economia. În contextul dependenței Occidentului de China pentru minerale rare, acordul cu Ucraina este considerat ca fiind un pas semnificativ pentru diversificarea surselor strategice.
Premierul ucrainean Denis Șmîhal a declarat că acordul va permite atragerea de investiții strategice, stimularea creșterii economice și accesul la tehnologii avansate americane.
Un semnal pentru Rusia
Acordul este un parteneriat economic deplin care îi va permite preşedintelui Donald Trump să negocieze cu Rusia pe o bază mai puternică, a declarat joi secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, citat de Reuters.
Documentul va oferi Statelor Unite acces preferenţial la noi afaceri cu minerale ucrainene şi va finanţa investiţiile pentru reconstrucţia Ucrainei.
Acordul va arăta "conducerii ruse că nu există nicio diferenţă între poporul ucrainean şi poporul american, între obiectivele noastre”, a declarat Bessent într-un interviu acordat Fox Business Network.
"Poporul american nu face niciun ban dacă ucrainenii nu prosperă. Aşa că acum suntem pe deplin aliniaţi din punct de vedere economic. Şi, din nou, cred că acesta este un semnal puternic pentru conducerea rusă şi îi oferă preşedintelui Trump capacitatea de a negocia acum cu Rusia pe o bază şi mai puternică”, a comentat el.
"Acesta este un parteneriat economic total. Nu este vorba doar de pământuri rare, este vorba de infrastructură, este vorba de energie. Aşadar, există aici oportunitatea ca ambele părţi să câştige cu adevărat”, a adăugat Bessent.