Avocații lui Donald Trump au solicitat amânarea pronunțării condamnării în procesul Stormy Daniels, în care acesta a fost găsit vinovat (dar însă nu s-a stabilit pedeapsa), întrucât mai multe probe nu ar mai fi admisibile, iar verdictul ar trebui anulat.
Într-o scrisoare trimisă judecătorului Juan Merchan din New York care prezidează procesul în cazul Stormy Daniels, avocații lui Trump invocă decizia de luni a Curții Supreme care i-a acordat fostului președinte imunitate pentru acțiunile oficiale întreprinse în timpul mandatului său la Casa Albă, relatează BBC.
Fostul președinte a fost acuzat că a ascuns o plată pentru a-i cumpăra tăcerea fostei vedete porno Stormy Daniels în ultimele zile ale campaniei sale electorale din 2016. Procurorii au susținut că, prin aprobarea unui plan de ascundere a banilor în cheltuieli legale, Trump a încălcat legea electorală.
În luna mai, Trump a fost găsit vinovat de juriu pentru toate cele 34 de capete de acuzare în procesul său penal din New York privind falsificarea registrelor contabile pentru a ascunde plățile către Stormy Daniels. Pronunțarea sentinței de către judecător (care stabileşte pedeapsa exactă) în acest proces va avea loc pe 11 iulie.
Avocații lui Trump susțin acum că decizia Curții Supreme a SUA, care oferă imunitate totală pentru actele pe care acesta le-a făcut în calitate de președinte, ar trebui să ducă la eliminarea unor probe, întrucât acestea au fost făcute în calitate de președinte.
Falsificarea registrelor a avut loc în 2017, în timpul mandatului de președinte al lui Donald Trump, iar avocații lui spun că acest lucru trebuie luat în considerare în procesul Stormy Daniels.
Anul trecut, avocații au susținut în mod similar că acuzațiile din acest caz implicau acte oficiale care se încadrau în atribuțiile prezidențiale. Cu toate acestea, un judecător federal a arătat că Trump nu a reușit să demonstreze că modul în care a acționat a avut legătură cu atribuțiile sale oficiale de președinte.
Curtea Supremă a SUA a stabilit luni că fostul preşedinte "nu beneficiază de imunitate pentru actele sale neoficiale", dar are dreptul "la cel puţin o prezumţie de imunitate pentru actele sale oficiale".
Avocații susțin că această decizie a confirmat poziția apărării în cazul Stormy Daniels, potrivit căreia unele probe de urmărire penală nu ar fi trebuit admise, deoarece acestea constituiau acte prezidențiale oficiale.
Efectele deciziei Curții Supreme nu se rezumă la procesul în cazul Stormy Daniels, pentru că amână şi mai mult desfăşurarea procesului în dosarul privind asaltul simpatizanţilor săi asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021.
Totodată, decizia poate avea implicaţii şi asupra altor dosare în care el este acuzat - cel din Georgia, deschis pentru o presupusă încercare de invalidare a rezultatului votului în acest stat, dar şi cel din Florida în care e acuzat că, după ce şi-a încheiat mandatul de preşedinte, a păstrat ilegal documente clasificate în reşedinţa sa de la Mar-a-Lago.
T.D.