Trump retrage în mod oficial SUA din Organizația Mondială a Sănătății. Dar întâi trebuie să plătească

Trump retrage în mod oficial SUA din Organizația Mondială a Sănătății. Dar întâi trebuie să plătească

Preşedintele Donald Trump a retras oficial Statele Unite ale Americii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pentru că nu este mulțumit de modul în care organismul internațional a gestionat pandemia de coronavirus, a anunţat marţi un senator american democrat.

„Congresul a primit notificarea că preşedintele a retras oficial Statele Unite din OMS în plină pandemie”, a scris pe Twitter Robert Menendez, membru al Comisiei pentru relaţii externe din Senatul SUA.

Informația a fost confirmată oficial de Washington și de ONU.

ADVERTISING

”Ar fi prea puțin să spunem că răspunsul lui Trump la criza COVID este haotic și incoerent. Această măsură nu va proteja viețile și interesele americanilor - ea lasă americanii bolnavi și America izolată”, a mai spus Mendez.

Notificarea va fi efectivă în termen de un an, 6 iulie 2021, au precizat mai mulţi oficiali ai guvernului american, cel mai important contribuabil al organizaţiei.

Notificarea a fost trimisă secretarului general al ONU, Antonio Guterres, ''care este depozitarul OMS'', au menţionat responsabili americani.

ADVERTISING

Naţiunile Unite au confirmat, de asemenea, că au primit luni scrisoarea de retragere a SUA din OMS.

Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU a precizat că Statele Unite, membru fondator al OMS în 1948, trebuie să îndeplinească două condiţii pentru a se retrage din organizaţie: să respecte un termen de un an şi să fie la zi cu contribuţiile pentru organizaţie.

Anunţul a fost criticat de Federaţia oamenilor de ştiinţă americani. Acesta survine ''într-un moment în care există cea mai mare nevoie de cooperare internaţională'' şi această retragere ''nu va face decât să afecteze lupta globală împotriva COVID-19'', a reacţionat federaţia.

ADVERTISING

Joe Biden, contracandidatul lui Trump la alegerile prezidențiale, promite că SUA vor adera înapoi la OMS în prima lui zi ca președinte al Americii, dacă va câștiga alegerile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇