Se crede că ruşii au pierdut sute de tancuri în cele două luni de război în Ucraina, iar experţii militari cu care au stat de vorbă jurnaliştii de la BBC au câteva explicaţii pentru acest lucru.
Potrivit armatei ucrainene, Rusia a pierdut până acum mai mult de 680 de tancuri.
Pe de altă parte, analiştii militari din spatele blogul Oryx, care ţine evidenţa pierderilor militare ale Rusiei în Ucraina pe baza imaginilor primite din zona de război, susţin că ar fi vorba de peste 460 de tancuri şi de mai mult de 2.000 de alte vehicule blindate. Datele think tankului Rand Corporation şi ale Institutului Naţional pentru Studii Strategice – IISS arată că Rusia avea la începutul războiului în jur de 2.700 de tancuri.
Armele antitanc trimise de ţările occidentale
Unul dintre motivele pentru care ruşii rămân fără tancuri sunt armele antitanc de înaltă tehnologie trimise în Ucraina de ţările occidentale, cum sunt rachetele Javelin.
Deşi majoritatea tancurilor ruseşti sunt dotate cu blindaj reactiv care absoarbe impactul rachetelor, rachetele Javelin pot fi lansate astfel încât să explodeze în partea de sus a tancului, cel mai vulnerabil punct al său.
Rachetele sunt echipate cu două focoase: unul distruge blindajul reactiv, iar cel de-al doilea perforează şasiul de dedesubt. SUA au livrat până acum cel puţin 4.000 de rachete Javelin în Ucraina și miercuri seară Biden a anunțat o nouă livrare.
Alte arme antitanc folosite de ucraineni sunt cele aproximativ 3.600 de rachete NLAW, furnizate de Marea Britanie.
„Javelin și NLAW sunt foarte puternice. Fără acest ajutor letal, situația din Ucraina ar fi foarte diferită”, spune Nick Reynolds, analist la Royal United Services Institute (RUSI).
Mai sunt folosite şi dronele antitanc Switchblade, din care SUA au trimis 100 de bucăţi în Ucraina și altele sunt pe drum. Cunoscute şi ca drone „kamikaze”, aceste drone echipate cu încărcătură explozivă pot fi operate de la distanţă şi acţionate astfel încât să se prăbuşească deasupra tancului luat în vizor.
Tactica Rusiei: „Un boxer care are un croșeu de dreapta grozav, dar o falcă de sticlă”
Armata rusă operează în prezent prin Grupuri Tactice de Batalion (BTG), care sunt unități de luptă autonome formate din tancuri, infanterie și artilerie. Aceste unităţi au în general un număr mare de vehicule blindate și relativ puține trupe de infanterie.
Prin urmare, BTG-urile sunt gândite astfel încât să atace rapid şi puternic, explică Phillips O'Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews.
„Pe de altă parte, oferă foarte puțină protecție în ceea ce privește infanteria, pentru a evacua personalul și pentru a riposta în cazul în care coloana blindată este atacată. Asta face din armata rusă un boxer care are un croșeu de dreapta grozav, dar o falcă de sticlă”, adaugă O'Brien.
Potrivit analistului, lipsa patrulelor aeriene rusești permite armatei ucrainene să ajungă în poziții avantajoase pentru a prinde în ambuscadă coloanele de tancuri rusești, provocând astfel pagube mari.
Şi nu în ultimul rând, incompetenţa ruşilor
Potrivit datelor Oryx, jumătate dintre tancurile pierdute de ruşi nu au fost distruse de ucraineni, ci au fost capturate sau pur şi simplu abandonate, iar experţii pun acest lucru pe seama unor greşeli logistice – cum ar fi abandonarea tancurilor care au rămas fără combustibil –, dar şi pe incompetenţa militarilor ruşi – în condiţiile în care forțele terestre ale Rusiei sunt formate în mare parte din recruți.
Astfel, multe tancuri au fost abandonate din cauza lipsei de experienţă a soldaţilor care le conduceau. Au fost, de exemplu, cazuri în care au fost răsturnate de pe poduri sau au fost băgate în şanţuri şi avariate. Uneori, soldaţii nu au mai vrut să lupte.
„De multe ori, soldații și-au abandonat, pur și simplu, vehiculele și au fugit. Voința de luptă a lipsit şi ea”, mai spune Reynolds.
În contextul numărului mare de vehicule militare abandonate, autorităţile ucrainene au elaborat o serie de instrucțiuni cu privire la modul în care cetățenii ar trebui să le predea şi au confirmat că cei care găsesc astfel de „trofee de luptă” nu trebuie să le declare în scopuri fiscale.
C.S.