Alertă nucleară: 2,5 tone de uraniu au dispărut (Video) - UPDATE

Alertă nucleară: 2,5 tone de uraniu au dispărut (Video) - <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat dispariţia a aproximativ 2,5 tone de uraniu natural dintr-un sit din Libia.

În timpul unei vizite întreprinse marţi, inspectorii ONU „au descoperit că zece containere cu aproximativ 2,5 tone de uraniu natural sub formă de concentrat de uraniu nu erau acolo unde au fost declarate de autorităţi”, a scris directorul general ai AIEA, Rafael Grossi, într-un raport către statele membre, potrivit AFP.

AIEA precizează că va efectua verificări suplimentare pentru "clarificarea circumstanţelor dispariţiei acestui material nuclear şi a locaţiei sale actuale", dar nu furnizează detalii despre situl în cauză.

ADVERTISING

UPDATE 19:54 - După ore bune, forţele care controlează estul Libiei au declarat că au găsit cele două tone de uraniu a căror dispariţie a fost raportată, precizând că uraniul se afla în apropierea depozitului din sudul ţării unde era depozitat.

Khaled Mahjoub, purtătorul de cuvânt al Armatei Naţionale Libiene spune într-un comunicat că cele zece containere lipsă au fost recuperate, deşi o înregistrare video separată pe care  a transmis-o presei arată angajaţi care numără 18 containere.

Libia a renunţat la programul de dezvoltare a armelor nucleare în 2003, sub conducerea fostului lider Moammar Gaddafi.

ADVERTISING

De la căderea sa în 2011, după 42 de ani de dictatură, Libia s-a cufundat într-o criză politică majoră, cu puteri rivale bazate în est şi în vest, o multitudine de miliţii, mercenari împrăştiaţi în toată ţara, pe un fundal de interferenţe străine.

Două guverne se luptă pentru putere, unul cu sediul la Tripoli şi recunoscut de ONU, celălalt susţinut de mareşalul Khalifa Haftar.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇