Stocurile de uraniu îmbogăţit ale Iranului depăşesc limita autorizată de 15 ori (AIEA)

Stocurile de uraniu îmbogăţit ale Iranului depăşesc limita autorizată de 15 ori (AIEA)

Stocurile de uraniu îmbogăţit acumulate de Iran depăşesc în prezent de peste 15 ori limita autorizată de acordul internaţional din 2015, potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) consultat joi de AFP.

Potrivit unor estimări de la jumătatea lunii februarie, Teheranul şi-a majorat astfel rezervele totale la 3197,1 kg, faţă de 2489,7 kg în noiembrie, departe de plafonul de 202,8 kg (sau 300 kg echivalentul a UF6) pentru care se angajase.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, va face sâmbătă o vizită în Iran, în contextul eforturilor de menţinere a acordului nuclear dintre puterile internaţionale şi Teheran.

ADVERTISING

Miercuri, directorul general al AIEA afirmase că agenţia "nu va renunţa niciodată" la eforturile de a obţine din partea Iranului lămuriri despre prezenţa unor materiale nucleare în situri nedeclarate de pe teritoriul ţării.

În noiembrie 2021, Administraţia din Iran anunța noi progrese în activităţile de purificare a uraniului. Organizaţia iraniană pentru Energie Nucleară transmitea atunci că Iranul are un stoc de 210 kilograme de uraniu purificat la nivelul de 20%.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇