Timişoara şi comunele din jur intră de luni în carantină: Ieşiţi numai dacă trebuie

Timişoara şi comunele din jur intră de luni în carantină: Ieşiţi numai dacă trebuie

Municipiul Timişoara şi mai multe comune din împrejurimi vor intra în carantină din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a propus instituirea carantinei pentru 14 zile, începând de luni, ora 00:00, iar Raed Arafat anunță că va semna ordinul.

Sunt vizate municipiul Timişoara şi comunele Dumbrăviţa, Giroc, Ghiroda, Moşniţa Nouă. Carantina ar urma să intre în vigoare pe 8 martie, la ora 00:00, pentru 14 zile. Dacă situația nu se îmbunătățește, ar putea fi extinsă chiar până la 21 de zile.

În Timiş, rata de infectare cu COVID-19 este 5,48 de cazuri la o mie de locuitori, în timp ce la Timişoara este 7,49 cazuri la o mie de locuitori.  

ADVERTISING

Fritz: Timişul e pedepsit pentru că nu se minte singur. Ieri, în judeţ s-au efectuat 10% din toate testele ţării

Decizia de carantinare a fost luată cu 30 de voturi pentru, 4 impotrivă şi 4 abţineri. Printre cei care au votat pentru intrarea în carantină se numără primarul Timişoarei, Dominic Fritz.  

Dominic Fritz, despre carantinarea Timișoarei: Cea mai dificilă decizie pe care am luat-o în viaţa mea

Decizia finală aparţine şefului DSU şi secretar de stat în cadrul MAI, Raed Arafat, care urmează să emită un ordin în acest sens.

Arafat spune că va da ordinul: Începerea acum este foarte corectă

”Este clar, singură metodă de a limita raspândirea virusului este limitarea deplasărilor, binenţeles şi masca şi igienă”, a declarat Arafat. Şeful DSU a adăugat că este ”foarte corectă” decizia carantinării Timişoarei în acest moment.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Trebuie să ne uităm la situaţia în care ne aflăm acum. Timişoara are cea mai mare incindență dintre municipiile care au incidenţa mare. În ultima perioadă am asistat la o creştere zilnică. În acelaşi timp, în sectorul sanitar există o presiune foarte mare, paturile de ATI sunt pline şi greutatea de a găsi locuri pentru pacienţii cu oxigen.

De ce sectorul sanitar acum este sub o presiune mai mare acum decât în noiembrie - decembrie? Pentru că acesta vine peste valul trecut, iar secţiile de ATI nu sunt goale, ele vin cu pacienţi din valul trecut, şi asta înseamnă că putem să ajungem oricând să nu mai avem locuri”, a declarat Raed Arafat.

ADVERTISING

Șeful DSU spune că era necesar să carantineze și comunele limitrofe.

”De ce acum? Dacă începem acum, este posibil să iasă Timişoara din carantină peste 14 zile, hai să zicem la 21 de zile. Începerea acum este foarte corectă şi cred că asta am căzut de acord în cadrul comitetului.

Dacă carantinam doar unele localităţi, şi aţi văzut că nu este vorba numai de Timișoara, ci include comunele Dumbrăviţa, Ghiroda, Moșnița Nouă, Giroc, care vor fi tratate ca un tot întreg. Asta va face mai uşor controlul.

Dacă noi carantinăm o localitate din care oamenii toată ziua pleacă şi se întorc în Timișoara, dacă carantinam Timişoara fără să carantinăm locul în care oamenii se întorc seară, atunci nu ajută”, a mai spus Arafat.

Medicii din Timișoara fac bilanțul la un an de Covid: În primele săptămâni, intram la pacienți cu frică. A fost un an de coșmar, dar și de evoluție spectaculoasă (Video)

Urmează să semnez ordiul în conformitate cu toate prevederile care sunt în vigoare. Sunt două tipuri de măsuri - generale şi care se aplică în timpul weekendului. În weekend vor rămâne deschise doar magazinele alimentare, farmaciile, nu vor fi deschise mall-urile, centrele comerciale şi celelalte magazine. Tocmai că să încurajăm oamenii să nu iasă decât dacă e stric necesar”, a spus Arafat.

Şeful DSU a făcut apel la populaţie să suporte măsurile impuse de carantină.

”Apelul către populaţie este să suprote aceste măsuri şi să înţeleagă de ce le luăm. E o presiune asupra oricărui om, dar să fie toată lumea responsabilă. Ieşiţi numai dacă trebuie. Declaraţiile să fie reale.

Să nu ieşiţi din localitate, dacă nu trebuie să ieşiţi, să nu ieşiţi pentru anumite activităţi care nu sunt prevăzute şi sperăm că în cel mai scurt timp să se revină la o situaţie cât mai aproape de normal.

În acest moment, cred că decizia pe care a luat o comitetul cred că trebuia să fie luată la acest moment şi sper că impactul să fie cel scontat în următoarea perioada”, a mai declarat Arafat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇