Timişoara riscă să piardă titlul de Capitală Europeană a Culturii, din lipsă de fonduri

Timişoara riscă să piardă titlul de Capitală Europeană a Culturii, din lipsă de fonduri

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a declarat că Timişoara riscă să piardă titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2023 din cauza slabei finanţări a proiectului, din partea Primăriei Timişoara, Ministerului Culturii şi a Consiliului Judeţean Timiş.

Declarația vine după ce o şedinţă de urgenţă a fost convocată de Comisia Europeană pentru ziua de joi (22 aprilie), în cadrul căreia va fi evaluată situaţia.

”Anul trecut am tras un semnal de alarmă, pe vremea vechii administraţii, când proiectul se blocase”, a declarat Alin Nica, miercuri, într-o conferinţă de presă.  

ADVERTISING

Liderul CJ Timiş a adăugat că în 2019, cea mai importantă problemă identificată de experţii europeni a fost legată de finanţare, problemă care nu a fost rezolvată în prezent.  

Apoi, în 2020, întrucât a fost pandemie, proiectul Timişoara Capitală Culturală a Europei în 2023 a primit doar 20% din banii prevăzuţi a fi alocaţi.

”Anul trecut, după ce am preluat mandatul de preşedinte la CJT, în noiembrie, Consiliul Judeţean Timiş nu plătise niciun leu către Asociaţie, nici măcar cotizaţia.

Am făcut demersuri că 750.000 lei să fie achitaţi. De la ultima mea intervenţie, nu s-a făcut vreun progres vizibil în această direcţie.

ADVERTISING

Trag un semnal de alarmă, nu din vreo calitate politică sau administrativă, ci din aceea de expert al Comisiei Europene, care ştie care sunt sensibilităţile şi neliniştile privind proiectul Capitală Europeană a Culturii”, a declarat Alin Nica, preşedintele CJ Timiş.  

Liderul Consiliului Judeţean Timiş spune că i-a propus primarului Dominic Fritz să strângă rândurile şi să facă împreună toate eforturile pentru salvarea titlului.  

Preşedintele CJ Timiş a mai spus că procedural, titlul se acordă după ultima vizită de monitorizare care are loc în 2022.

ADVERTISING

”Au mai fost cazuri în care s-a stat în dubiu, însă nu s-a întâmplat niciodată (să fie retras titlul de capitală culturală, n.red.)”, a recunoscut el.  

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇