România și Ungaria ar putea împărți titlul de Capitală Culturală Europeană în 2023. Presa maghiară: Timișoara mai are timp de investiții

România și Ungaria ar putea împărți titlul de Capitală Culturală Europeană în 2023. Presa maghiară: Timișoara mai are timp de investiții

Din cauza pandemiei de coronavirus, orașul Rijeka din Croația și orașul Galway din Irlanda, care ar fi trebuit să fie Capitale Culturale Europene în 2020, și-au pierdut locul în lumina reflectoarelor, iar oficialii europeni sunt determinați să le mai ofere o șansă.

Măsura este binevenită, dar schimbă complet calendarul cultural pe următorii ani, relatează The Budapest Times.

Astfel, ele își vor putea expune valorile culturale și turistice în anul 2021, urmând ca orașul Novi Sad din Serbia (programat pentru 2021) să devină Capitală Culturală Europeană abia în 2022.

Mai departe, Timișoara și Elefsina (Grecia), programate și ele pentru 2021, ar urma să devină Capitale Culturale Europene abia în 2023, odată cu orașul Veszprem din Ungaria.

ADVERTISING

Capitalele Culturale care nu au fost afectate de pandemie

Capitalele Culturale Europene programate pentru 2022, Kaunas din Lituania și Esch din Luxemburg, precum și orașul Veszprem din Ungaria, programat pentru 2023, vor fi mai puțin afectate și nu necesită amânare, spun oficalii europeni, întrucât încă mai au timp să-și ajusteze programele la noile scenarii în ceea ce privește pandemia de coronavirus.

2020, un an fără turiști și fără planuri de cultură

De la izbucnirea crizei provocate de coronavirus, Comisia Europeana a ținut legătura strâns cu echipele tuturor țărilor desemnate Capitale Culturale între 2020 și 2023, pentru a înțelege mai bine impactul situației globale în pregătirile lor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Astfel au observat că orașele Rijeka și Galway au fost afectate puternic, fiind nevoite să-și amâne toate evenimentele din luna martie fără a avea nici cea mai vagă idee când și-ar putea relua programele și în ce condiții.

Practic, au fost împiedicate să-și implementeze programele îndelung pregătite, scrie publicația maghiară.

”În Timișoara, Elefsina și Novi Sad, capitalele desemnate pentru anul 2021, pandemia a adus un nivel înalt de nesiguranță inclusiv în ceea ce privește perspectivele de finanțare sau viitoarele reguli de siguranță. În plus, restricțiile de călătorie au redus dramatic fluxul turiștilor și oportunitățile de parteneriate europene și internaționale”, se arată în articol.

ADVERTISING

Măsurile împotriva noului coronavirus au încetinit pregătirile, care, în mod normal, ar fi trebuit să accelereze, mai scrie publicația The Budapest Times care amintește că propunerea Comisiei pentru noile date trec acum prin Parlamentul European și pe la Consiliul European, înainte de a fi adoptate, într-un final.

Timp câștigat pentru pregătiri

”Am încredere că pentru Novi Sad, Timișoara și Elefsina, timpul câștigat va permite calmarea schimbărilor din sectorul cultural și cel al turismului și va mobiliza investiții relevante, inclusiv prin solidaritate la nivel european”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreşedinte al Comisiei Europene - Promovarea modului de viaţă european, citat de publicația maghiară.

Mariya Gabriel, responsabil pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a subliniat de asemenea faptul că pandemia a afectat puternic cultura, iar Capitalele Culturale Europene nu fac excepție.

”În ciuda energiei, entuziasmului și profesionalismului echipelor lor și ale partenerilor lor, orașele Rijeka și Galway nu și-au putut derula planurile lor pentru titlul de Capitale Culturale Europene 2020, așa cum planificaseră. Sper că ambele orașe vor profita din plin de posibilitatea de a-și prelungi anul lor special.

Sunt sigur că și Timișoara, Elefsina și Novi Sad, Capitalele Culturale Europene aflate la rând, vor profita de timpul în plus pentru a-și pregăti programele lor ambițioase”, a spus acesta.

Citește și:

Timișoara nu va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021? Comisia Europeană cere o amânare de doi ani


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇