NYT: Crește prezența militară americană în România

NYT: Crește prezența militară americană în România

Pentagonul a decis să continue să trimită și să mențină câteva mii de militari americani în România timp de cel puțin nouă luni, aceasta fiind cea mai apropiată prezență americană de războiul din Ucraina, au declarat pentru The New York Times, sâmbătă, surse oficiale. Mai mult, următoarea misiune va fi condusă de un general cu două stele și din ea vor face parte și strategi de top.

În ultimul an, Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, care se află la doar șapte minute de o posibilă rachetă trimisă de ruși din peninsula Crimeea, a devenit un important centru de pregătire pentru forțele NATO din sud-estul Europei.

ADVERTISING

Forțele de aici s-ar afla în prima linie de apărare, dacă Rusia ar decide o extindere a invaziei spre vest.

În acest moment, există aproximativ 4.000 de militari americani din Divizia 101 Aeropurtată care sunt staționați la baza aeriană din vara trecută, inclusiv trupe care se antrenează frecvent chiar la granița României cu Ucraina.

Anterior, a existat un contingent mai mic de militari, care au fost trimiși ca răspuns-rapid după invazia Rusiei în Ucraina.

Trupele Diviziei 101 Aeropurtate vor pleca în următoarele două luni, iar oficialii citați de The New York Times au spus că acestea vor fi înlocuite de o altă brigadă, Diviza a 10-a de Munte, staționata in Fort Drum, NY. Misiunea va fi condusă de personal superior, inclusiv de un general cu două stele și strategi de top, și este prevăzută să dureze nouă luni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Până sâmbătă, nu era clar dacă Pentagonul va păstra unitatea de la baza aeriană din România sau își va muta forțele altundeva, subliniază The New York Times. Astfel, trimiterea unui general cu două stele atât de aproape de zona de luptă va ajuta, în opinia analiștilor militari, la luarea de decizii rapide despre unde să fie poziționate trupele și armele dacă Rusia va împinge războiul pe teritoriul NATO.

Decizia SUA este o confirmare a angajamentului președintelui Biden de a spori prezența forțelor americane în Europa, spun sursele citate. Iar această mișcare va da certitudini că SUA vor continua să fie bine poziționate pentru a răspunde cu o defensivă puternică alături de aliații lor de pe continentul european.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇