The Atlantic publică mesajele din chat-ul Signal, după ce Casa Albă a spus că nu erau informații clasificate. Jurnalistul a avut acces la date despre operațiunea militară cu două ore înainte de atac

The Atlantic publică mesajele din chat-ul Signal, după ce Casa Albă a spus că nu erau informații clasificate. Jurnalistul a avut acces la date despre operațiunea militară cu două ore înainte de atac
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

The Atlantic a publicat miercuri conținutul integral al mesajelor pe care înalții oficiali ai Casei Albe şi le-au trimis pe grupul de chat Signal, în care care detaliau planurile de atac ale SUA asupra rebelilor houthi din Yemen, înainte ca acestea să aibă loc.

Amintim că jurnalistul The Atlantic Jeffrey Goldberg a fost adăugat în grupul de chat, în urma unei breșe majore de securitate. Deși oficialii administrației au negat că informațiile transmise erau clasificate, experții susțin că schimbul de mesaje expune o amenințare gravă la adresa securității naționale.

The Atlantic a publicat integral conținutul mesajelor text după ce a informat oficialii din întreaga administraţie Trump. Iată planurile de atac pe care consilierii lui Trump le-au împărtășit pe Signal, așa cum au fost prezentate de publicația americană:

"Administrația a minimizat importanța mesajelor text trimise din greșeală redactorului-șef al The Atlantic.

Luni, la scurt timp după ce am publicat un articol despre o breșă masivă de securitate în administrația Trump, un reporter l-a întrebat pe secretarul Apărării, Pete Hegseth, de ce a împărtășit planuri despre un atac iminent asupra Yemenului pe aplicația de mesagerie Signal.

Răspunsul său a fost: „Nimeni nu trimitea planuri de război. Și asta e tot ce am de spus despre asta.

La o audiere în Senat ieri, directorul serviciilor de informații naționale, Tulsi Gabbard, și directorul Agenției Centrale de Informații, John Ratcliffe, au fost întrebați despre conversația de pe Signal, la care Jeffrey Goldberg, redactorul-șef al The Atlantic, a fost invitat din greșeală de consilierul pe probleme de securitate națională, Michael Waltz.

„Nu au fost împărtășite informații clasificate în acel grup Signal”, a spus Gabbard membrilor Comisiei de Informații din Senat.

Președintele Donald Trump, întrebat ieri după-amiază despre aceeași chestiune, a spus: „Nu au fost informații clasificate.”

Aceste declarații ne-au pus într-o dilemă, scriu Jeffrey Goldberg and Shane Harris. În prima relatare The Atlantic despre conversația de pe Signal—„Grupul mic PC Houthi”, așa cum a fost numit de Waltz—am reținut informațiile specifice referitoare la arme și la momentul atacurilor pe care le-am găsit în anumite mesaje.

Ca regulă generală, nu publicăm informații despre operațiuni militare dacă acele informații ar putea pune în pericol viața personalului american. De aceea, am ales să caracterizăm natura informațiilor împărtășite, nu detalii specifice despre atacuri.

Declarațiile lui Hegseth, Gabbard, Ratcliffe și Trump—combinat cu afirmațiile făcute de numeroși oficiali ai administrației că noi mințim despre conținutul mesajelor de pe Signal—ne-au făcut să credem că oamenii ar trebui să vadă textele pentru a ajunge la propriile lor concluzii.

Experții ne-au spus în repetate rânduri că utilizarea unui chat Signal pentru astfel de discuții sensibile reprezintă o amenințare la adresa securității naționale", continuă The Atlantic.

Ca exemplu, Goldberg a primit informații despre atacuri cu două ore înainte de începerea a bombardamentului pozițiilor Houthi. Dacă aceste informații—în special orele exacte în care aeronavele americane decolează spre Yemen—ar fi ajuns pe mâini greșite în acea perioadă crucială de două ore, piloții americani și alți membri ai personalului american ar fi putut fi expuși unui pericol mult mai mare decât cel cu care s-ar fi confruntat în mod normal.

Administrația Trump susține că informațiile militare conținute în aceste texte nu erau clasificate—după cum ar fi fost în mod obișnuit—deși președintele nu a explicat cum a ajuns la această concluzie.

Înainte de a publica conținutul mesajelor, The Atlantic a informat CIA, Biroul Directorului Informațiilor Naționale, Consiliul Securității Naționale, Pentagonul și Casa Albă prin următorul mail:

"Având în vedere declarațiile de astăzi ale mai multor oficiali ai administrației, inclusiv înaintea Comisiei de Informații a Senatului, conform cărora informațiile din chat-ul Signal despre atacul Houthi nu sunt clasificate și că nu conțin ‘planuri de război,’ The Atlantic ia în considerare publicarea întregului lanț de mesaje Signal.”

Răspunsul purtătorului de cuvânt al Casei Albe

Câteva ore mai târziu, redacția The Atlantic a primit răspuns tot pe mail de la secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt:  

„Așa cum am afirmat în mod repetat, nu au fost transmise informații clasificate în conversația de grup. Cu toate acestea, așa cum au spus astăzi atât directorul CIA, cât și consilierul pentru Securitate Națională, acest lucru nu înseamnă că încurajăm publicarea conversației. Aceasta a fost destinată să fie o deliberare internă și privată între personalul de rang înalt, iar informații sensibile au fost discutate. Așadar, din aceste motive — da, ne opunem publicării.”

La recomandarea purtătorului de cuvânt al FBI, The Atlantic a protejat numele șefului de cabinet al lui John Ratcliffe, aflat printre utilizatorii grupului. Ofițerii de informații ai CIA nu sunt de obicei identificați public.

Iată mesajele de pe Signal:

La 11:44 a.m., Hegseth a postat în chat, cu majuscule, „UPDATE ECHIPĂ:”

„ORA ACTUALĂ (11:44 ET): Vremea este FAVORABILĂ. Tocmai AM CONFIRMAT cu CENTCOM că suntem gata să lansăm misiunea.”

(Centcom, sau Comandamentul Central, este comandamentul de luptă al armatei pentru Orientul Mijlociu).

Textul lui Hegseth continuă:

„12:15 ET: F-18 LANSEAZĂ (pachetul de lovituri 1)
„13:45:
Fereastra de lovire ‘Trigger Based’ F-18 începe (Ținta Teroristă este la locația sa cunoscută, deci AR TREBUI să fie la timp – de asemenea, dronele de lovire lansează - MQ-9)”

The Atlantic explică faptul că mesajul trimis de secretarul american al Apărării pe Signal, la 11:44 a.m., către un grup ce includea un număr necunoscut (cel al lui Goldberg), a fost expediat cu 31 de minute înainte ca avioanele americane să decoleze și cu două ore înainte ca o țintă Houthi să fie atacată.

Jurnaliștii susțin că, dacă acest mesaj ajungea la cineva ostil, rebelii Houthi ar fi avut timp să se pregătească pentru atac, punând în pericol siguranța piloților americani. Consecințele pentru piloții americani ar fi putut fi catastrofale, scrie The Atlantic.

Mesajul lui JD Vance: „Voi face o rugăciune pentru victorie”

Textul lui Hegseth a continuat:

14:10: Mai multe F-18 LANSEAZĂ (pachetul de lovituri 2)”
14:15: Dronele de lovire sunt pe țintă (ACESTA ESTE MOMENTUL CÂND BOMBELE VOR CĂDEA CU SIGURANȚĂ, în funcție de țintele anterioare ‘Trigger Based’)”
15:36 F-18 a doua lovitură începe – de asemenea, primele Tomahawk lansate de pe mare.”
„MAI URMEAZĂ (conform cronologiei)”
„Suntem momentan în regulă cu OPSEC”—adică, securitatea operațională.
„Dumnezeu să aibă grijă de războinicii noștri.”

Peste scurt timp, vicepreședintele J. D. Vance a trimis un mesaj grupului, „Voi face o rugăciune pentru victorie.”

La 13:48, Waltz a trimis următorul mesaj, conținând informații în timp real despre condițiile de la un loc al atacului, aparent în Sanaa:

„VP. Clădire prăbușită. Am avut multiple identificări pozitive. Pete, Kurilla, IC, job uimitor.”

Waltz se referea aici la Hegseth; generalul Michael E. Kurilla, comandantul Comandamentului Central; și comunitatea de informații (IC), explică The Atlantic.

Referirea la „multiple identificări pozitive” sugerează că serviciile de informaţii au confirmat identitățile țintei Houthi, folosind resurse umane sau tehnice.

Șase minute mai târziu, vicepreședintele, aparent confuz de mesajul lui Waltz, a scris: „Ce?”

La 14:00, Waltz a răspuns: „Scriam prea repede. Prima țintă – tipul lor principal de rachete – l-am identificat pozitiv intrând în clădirea prietenei sale și acum s-a prăbușit.”

Vance a răspuns un minut mai târziu: „Excelent.”

Treizeci și cinci de minute mai târziu, Ratcliffe, directorul CIA, a scris:

„Un început bun,” iar Waltz a urmat cu un mesaj conținând un emoji de pumn, un emoji cu steagul american și un emoji cu foc.

Ministerul Sănătății din Yemen, condus de Houthi, a raportat că cel puțin 53 de persoane au fost ucise în atacuri, un număr care nu a fost verificat independent.

Mai târziu după-amiază, Hegseth a postat:

„CENTCOM a fost/este pe fază.”

Este demn de remarcat că a spus grupului că atacurile vor continua.

„Excelentă treabă tuturor. Mai multe lovituri în desfășurare pe parcursul orelor de seară, iar mâine vom oferi un raport inițial complet. Dar, la timp, pe țintă, și rezultate bune până acum.”

Este încă neclar de ce a fost adăugat un jurnalist la schimbul de mesaje. Waltz, care l-a invitat pe Goldberg în chat-ul Signal, a declarat ieri că investighează „cum naiba a ajuns în această cameră”, încheie The Atlantic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇