Tezaurul de aur a fost scos ilegal din ţară, pentru a fi dus la muzeul Drents din Olanda.
Pentru ca totul să fie conform legii era nevoie de o hotărâre de guvern, care nu a fost niciodată emisă.
Premierul Marcel Ciolacu a confirmat, luni, că nu a existat o hotărâre de guvern prin care să se fi permis ca aurul de patrimoniu naţional să fie scos din țară.
Ciolacu a fost întrebat de ce nu a existat o hotărâre de guvern pentru mutarea tezaurului, la fel ca în cazul altor expoziţii, de la Roma sau Lisabona.
”Este adevărat. Vom afla toate detaliile”, a răspuns premierul.
A mai fost întrebat şi cine ar trebui să răspundă pentru că nu a existat o HG pentru scoaterea tezaurului din țară, însă Ciolacu nu a mai explicat.
Lucian Romaşcanu (PSD) spune că Raluca Turcan (care era ministrul PNL al Culturii, în vară, când a plecat tezaurul) trebuie să dea urgent câteva explicaţii.
”Legat de tragedia furtului tezaurului dacic din Olanda, avem acum informaţii pe care ieri nu le aveam. În 3 august 2023, d-na ministru Raluca Turcan a promovat OUG Nr 27 care instituie obligaţia promovării unui HG pentru organizarea unor asemenea expoziţii”, a scris pe Facebook Lucian Romaşcanu.
”Din ceea ce ştiu, pentru expoziţia de la Drents Museum nu a existat o asemenea HG conform OUG-ului promovat de chiar ministrul Turcan. D-na ministru Turcan TREBUIE să dea urgent câteva explicaţii...”, adaugă actualul preşedinte al CJ Buzău, care a fost şi el ministru al Culturii.
Într-adevăr Ordonanța privind Protejarea Patrimoniului Cultural Național Mobil din august 2023 prevede că aprobarea organizării expozițiilor internaționale trebuie să se realizeze printr-o hotărâre de guvern.
”Pentru organizarea unor expoziţii în străinătate sau realizarea unor proiecte culturale internaţionale de către instituţiile publice muzeale aflate în subordinea Ministerului Culturii, măsurile privind organizarea acestora se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în situaţia în care sunt implicate mai multe autorităţi şi instituţii publice”, se arată în OUG.
Raluca Turcan: Ministrul nu se ocupă cu paza expozițiilor din străinătate
În replică, fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, a precizat luni că ministrul nu se ocupă cu paza expoziţiilor din străinătate.
"Contractul dintre Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Drents este foarte clar din acest punct de vedere, şi el reglementează precis obligaţiile juridice legate de asigurarea securităţii exponatelor.
Noile reglementări, introduse chiar la propunerea mea, în 2023, se referă la necesitatea unei hotărâri de guvern dacă sunt implicate MAI MULTE autorităţi şi instituţii. Acest paragraf a fost introdus pentru a reglementa implicarea unor instituţii militare, de exemplu, în transportul exponatelor, cum a fost cazul expoziţiei de la Roma”, arată Raluca Turcan.
Fostul ministru mai declară că singura instituţie implicată în proiectul realizat cu Muzeul din Drents este MNIR, aflat în subordinea Ministerului Culturii.
Turcan nu a ratat ocazia unui contraatac la PSD: "Am luat notă de tentativa jalnică de politizare a furtului din Olanda, derulată de fostul ministru PSD al Culturii, Lucian Romaşcanu. (...) Este regretabil ca un prim ministru să dea informaţii manipulatoare despre un fost membru al cabinetului său, doar pentru a acoperi NIMICUL din mandatul unui prieten, Lucian Romaşcanu. Suntem într-o coaliţie de guvernare şi este profund dăunător şi imoral ca un partener, cu premier în funcţie, să instrumenteze un linşaj la adresa unui fost ministru PNL".
Parchetul face anchetă
Scoaterea din țară a pieselor din tezaur fără emiterea unei hotărâri de guvern a intrat în vizorul procurorilor de la Parchetul General.
"Nu eliminăm nicio ipoteză de anchetă care să ducă la lămurirea completă a situației care a generat furtul, în data de 25 ianuarie a.c., a patru obiecte de patrimoniu din categoria Tezaur, aflate la Muzeul Drents din Assen, Regatul Țărilor de Jos (Olanda), în care avea loc expoziția internațională Dacia! Empire of Gold and Silver", se arată într-un răspuns remis Agerpres de Biroul de informare și relații publice din Parchetul General, la întrebarea dacă este anchetat modul în care au fost scoase obiectele de tezaur din țară, fără emiterea unei hotărâri de guvern.
Ce urmează
Corpul de control al premierului Marcel Ciolacu este de azi la Ministerul Culturii pentru a verifica toată documentația legală care a stat la baza organizării expoziției din Olanda.
În paralel, ministrul Culturii, Natalia Intotero, și directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Oberländer-Târnovean, au fost chemaţi la audieri în fața Comisiei de Cultură, pentru a explica circumstanțele furtului.
„Luni, 27 ianuarie, începând cu ora 11:00, va avea loc ședința Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, condusă de Mihail Neamțu, deputat AUR, în care va fi dezbătută situația tezaurului dacic, al cărui furt reprezintă un atac direct asupra identității naționale și o dovadă a incompetenței autorităților din România”, se arată într-un comunicat AUR.
Doar că azi Natalia Intotero e în Polonia, unde va avea întâlniri cu familia regală și cu premierul olandez, în marja evenimentelor de comemorare a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz.
USR cere demiterea directorului MNIR
USR cere demiterea directorului MNIR, arătând că audierea în Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor a conducerii Muzeului Naţional de Istorie a României şi a ministrului Culturii, fost ministru PSD al Familiei, nu a adus mai multă lumină în ceea ce priveşte furtul recent al obiectelor din patrimoniul României. A reieșit, însă, superficialitatea, chiar incompetenţa, cu care sunt abordate subiecte importante, precum cultura şi patrimoniul ţării, arată formațiunea.
”Prestaţia domnului Ernest Oberländer-Târnoveanu în cadrul audierii de astăzi nu s-a ridicat la nivelul poziţiei pe care o ocupă. Directorul MNIR era responsabil, ca semnatar al contractului de împrumut cu muzeul olandez, să urmărească cum se derulează contractul, în special din punctul de vedere al securităţii şi pazei permanente pentru patrimoniul României trimis în turneu itinerant.
Lucrurile nu s-au petrecut însă conform contractului, iar directorul muzeului a observat asta abia când a fost prea târziu. Considerăm că domnul Oberländer-Târnoveanu nu mai are legimitatea să rămână în funcţie şi solicităm demisia sau demiterea, precum şi organizarea unui concurs pentru acest post”, declară George Gima, deputat USR şi membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.
USR consideră că patrimoniul cultural românesc se află într-un pericol real, iar situaţia muzeelor din ţară reflectă lipsa de responsabilitate şi de viziune a celor care ar trebui să protejeze patrimoniul.
”Este nevoie, urgent, de un plan de protejare a tuturor obiectelor de patrimoniu care sunt astăzi păstrate în condiţii improprii, nesigure şi, evident, inaccesibile publicului, iar problemele structurale trebuie să fie abordate în mod responsabil, plecând de la legislaţie şi până la aspecte legate de management”, arată USR.
Patru dintre cele mai valoroase artifacte din Tezaurul Dacic al României au fost furate sâmbătă de la Muzeul din Drents, din Olanda, unde erau expuse. Este vorba despre Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice. În total, aici, erau expuse 673 de obiecte din metale prețioase din Tezaurul Dacic.
Pentru a intra în muzeu, atacatorii au produs o explozie, după care au fugit cu exponatele. Până acum, hoții nu au fost identificați. Jaful a avut loc în jurul orei 3:45 a.m., în noaptea de vineri spre sâmbătă.