S-a furat tezaurul - Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor trage un semnal de alarmă: Se taie toate fondurile pentru infrastructura culturală din România!

S-a furat tezaurul - Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor trage un semnal de alarmă: Se taie toate fondurile pentru infrastructura culturală din România!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, Ciprian Ștefan, care este şi managerul Muzeului ASTRA din Sibiu, susține că muzeul din Olanda din care s-au furat cele patru piese de tezaur „este probabil de zece ori mai dotat decât orice muzeu național din România”, motiv pentru care o expoziție ca aceasta a fost posibilă acolo, și nu în țară.

În plus, el trage un semnal de alarmă şi anunţă că se taie toate fondurile pentru finanţarea infrastructurii culturale din România.

„Când toată lumea culturală şi nu numai e concentrată pe jaful din Olanda, se taie toate fondurile pentru finanţarea infrastructurii culturale din România. Deci nici Muzeul de Istorie a României nu va intra în circuitul de finanţare aprobat anul trecut. Nu Program Naţional de Restaurare, nu Timbrul Monumentelor Istorice, nu acord BDCE, vital pentru Patrimoniul României!”, a scris pe Facebook Ciprian Ştefan.

În România infrastructura "nu duce așa ceva"

"Nu am crezut să trăiesc vreodată în cariera mea un asemenea moment, dar iată că s-a întâmplat. Ce vreau să vă spun este că muzeul din Olanda este probabil de zece ori mai dotat decât orice muzeu național din România.

Au fost făcute investiții majore în ultimii ani și au adus expoziții de anvergură, inclusiv acei soldați de teracotă din China și nu numai. Se pot găsi toate aceste informații pe site-ul lor.

Sunt ferm convins că la ei toate procedurile de securitate au fost întru totul respectate, la fel cum și colegii noștri din România au avut grijă ca aceste proceduri să fie respectate, pentru că niciodată niciun muzeu din România, când a organizat o expoziție, că în România, că în afara țării, tot timpul s-au respectat procedurile specifice organizării unei expoziții, mai ales când vine vorba nu numai de securitatea obiectelor de patrimoniu, ci și de conservarea lor. (...)

De ce nu se fac expoziții de acest nivel în România? Pentru că infrastructura din România, din păcate, nu duce așa ceva. Noi, Muzeul ASTRA, am fost într-o situație excepțională și suntem pentru că am reușit să accesăm prin fondurile norvegiene proiecte derulate cu succes", a explicat Ciprian Ștefan, pe pagina de Facebook a Muzeului ASTRA.

🎥 Ciprian Stefan, Manager Muzeul ASTRA / Președinte Rețeaua Națională a Muzeelor din România ℹ️ Prima reacție după furtul Coifului de la Coțofenești și a trei brățări dacice din aur, expuse temporar în Olanda, la Muzeul Drents din Assen.@cei mai activi fani #heritage #culture #fyp Consiliul Judetean Sibiu Ministerul Culturii Institutul Național al Patrimoniului Muzeul Național de Istorie a României

Publicată de Muzeul Astra pe Duminică, 26 ianuarie 2025

Chiar şi Muzeul Național de Istorie, lăsat fără bani

"Acum, în al 12-lea ceas, vorbind despre furt și probabil că autoritățile își fac treaba și, până la urmă, bunul Dumnezeu va ajuta ca aceste bunuri să fie găsite și să fie aduse în România, dar ar trebui să vorbim și despre alte probleme și să găsim soluții, pentru că în momentul de față patrimoniul din România nu se află într-o stare foarte bună de conservare și foarte bună de depozitare.

Anul trecut au pornit câteva instrumente de finanțare care din sursele pe care le-am primit, în ultima perioadă, se pare că la nivel de Minister al Finanțelor se intenționează tăierea acelor fonduri, prin Banca de Dezvoltare a Comisiei Europene, prin timbrul monumentelor istorice și planul național de restaurare.

Vorbim de câteva sute de milioane de lei care urmau să fie puse la dispoziția și pentru patrimoniu, lucrări obligatorii de conservare și restaurare pentru infrastructura culturală din România, nu doar pentru muzee.

Aici vreau să remarc și faptul că Muzeul Național de Istorie, principalul beneficiar al acestor fonduri, și el va fi degrevat de aceste fonduri și iată că nici anul acesta nu se va întâmpla nimic cu Muzeul Național de Istorie a României.

Sunt informații primite în ultimul moment și vreau să le spun către public, pentru că nu este normal ce se întâmplă. Doar încercăm să găsim vinovați, doar încercăm să acuzăm, dar când este vorba de a lua decizii, din păcate, nu se iau și e păcat de ce s-a construit anul trecut și e păcat că nu se continuă și îmi doresc ca în acest al 12-lea ceas, factorii decizionali să înțeleagă importanța patrimoniului pentru România și că aceste instrumente de finanțare trebuie să aibă continuitate", a subliniat Ciprian Ștefan.

Coiful de aur de la Coțofenești, datat în secolele V-IV î.Hr., precum și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., au fost furate de la Muzeul Drents din Olanda. Spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇