Terheș a pierdut la CEDO procesul cu România: Carantina din starea de urgență nu e arest la domiciliu (Document)

Terheș a pierdut la CEDO procesul cu România: Carantina din starea de urgență nu e arest la domiciliu (Document)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Fostul pastor Cristian Terheș, acum europarlamentar ales pe listele PSD, a pierdut la CEDO procesul în care acuza că măsurile de carantinare impuse de guvernul român în starea de urgență sunt arest la domiciliu și încalcă drepturile omului.

În decizia publicată joi, CEDO arată că a respins în unanimitate ca inadmisibilă plângerea lui Terheș.

”Curtea a stabilit că măsurile în discuție nu pot fi echivalate cu arestul la domiciliu. Restricțiile de circulație impuse nu au fost de natură să constituie privare de libertate. Reclamantul nu poate spune că a fost privat de dreptul la libertate în baza Articolului 5, al. 1 al Convenției CEDO”, se arată în decizia finală publicată azi.

ADVERTISING

Plângerea lui Terheș a vizat măsurile din starea de urgență, impusă în martie anul trecut prin decret prezidențial, în timpul căreia puteam ieși din casă doar cu declarație pe proprie răspundere, pentru un număr limitat de motive.

Terheș a dat în judecată autoritățile, la Tribunalul București, invocând Convenția CEDO. El susținea că a fost supus arestului la domiciliu și cerea tribunalului să decidă cu celeritate ”eliberarea” sa. Europarlamentarul voia să i se permită să poată circula unde și cum dorește, fără a trebui să arate declarația sau să riște amenda.

ADVERTISING

Pe 14 mai, când a încetat starea de urgență și a fost instituită starea de alertă, Terheș și-a retras plângerea, pentru că nu mai avea obiect. A depus alte două plângeri ce i-au fost respinse pe motiv că legislațiile pe care le contestă nu sunt amendabile administrativ.

În cele din urmă, Terheș a ajuns la CEDO cu plângerea sa, iar aici magistrații au stabilit că nicio măsură nu l-a vizat individual pe europarlamentar și nu poate fi nicidecum vorba de arest la domiciliu.

ADVERTISING

Decizia de azi vine în condițiile în care sute de persoane protestează, joi dimineaţa, în faţa Palatului Parlamentului (unde îşi are sediul şi Curtea Constituţională), nemulţumite de măsurile luate de autorităţi şi cer ridicarea stării de alertă, pe care o consideră abuzivă și neconstituțională.

Magistrații CCR erau așteptați să se pronunțe în legătură cu Legea 55 din 2020, care prevede restricţiile stării de alertă, însă au amânat o hotărâre până pe 8 iunie.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇