Taifunul Doksuri face ravagii în China: Rafale devastatoare de vânt, a fost emis cod roșu de inundații (Video)

Taifunul Doksuri face ravagii în China: Rafale devastatoare de vânt, a fost emis cod roșu de inundații (Video)

China a instituit sâmbătă o alertă cod roşu – pentru prima oară din 2011 – într-o parte a ţării, inclusiv ăn capitala Beijing, în aşteptarea unor ploi torenţiale, în urma taifunului Doksuri, care a traversat de vineri sud-estul ţării şi se îndreaptă către nord.

Potrivit serviciilor chineze de meteorologie, citate de AFP, această alertă cod roşu, care a intrat în vigoare la ora locală 20:00 (15:00, ora României), vizează o zonă vastă, în care locuiesc câteva sute de milioane de oameni, care înglobează Beijingul, metropola vecină Tianjin, provinciile limitrofe Hebei și Shanxi (nord), Shandong (est) şi o parte a Henan (centru).

ADVERTISING

Este pentru prima oară din 2011 când este emisă o astfel de alertă cod roşu de ploi diluviene. Serviciile meteorologice au avertizat că local, nivelul apei de ploaie poate atinge 60 de centimetri pe metrul pătrat. Iar presa locală scrie că ploile aşteptate în orele următoare ar putea să fie mai puternice decât cele din iulie 2012, care au generat inundații istorice și s-au soldat cu 79 de morţi.

La Beijing, mai multe parcuri emblematice din oraş, dar și străzi din apropierea unor lacuri au fost închise. Mai multe averse importante, dar de scurtă durată, au avut loc deja în unele cartiere din Beijing.

În timpul ăsta, la celălalt capăt al ţării, taifunul Doksuri continuă să înainteze. Vineri, când a ajuns la rafale de vânt de până la 175 km/oră, a cauzat pagube materiale importante în sud-estul ţării.

Televiziunea naţională a difuzat imagini cu arbori căzuți pe drumuri şi zone rezidenţiale cu întinderi importante de apă noroiasă.

Între timp, însă, intensitatea taifunului a scăzut. Cu toate acestea, la Fuzhou (sud-est), autorităţile au cerut locuitorilor să nu iasă din casă decât în caz de necesitate, iar transportul în comun a fost suspendat.

China s-a confruntat în ultimele luni cu condiţii meteo extreme. La începutul lui iulie, Beijingul şi regiunea din jurul capitalei chineze au bătut recorduri de caniculă, înregistrând peste 40°C.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇