Afganistanul, după cutremurul devastator: Oamenii sapă cu mâinile goale în dărâmături, abandonați de liderii talibani (Foto & Video)

Afganistanul, după cutremurul devastator: Oamenii sapă cu mâinile goale în dărâmături, abandonați de liderii talibani (Foto & Video)

Au trecut 2 zile de la puternicul cutremur care a zguduit mai multe zone dens populate din Afganistan, iar supraviețuitorii sapă cu mâinile printre dărâmături pentru a-i găsi pe cei dispăruți.

Peste 1.000 de persoane au murit în urma seismului, dar autoritățile spun că bilanțul ar putea crește, relatează The Guardian.

În districtul Gayan din provincia Paktika, cel mai grav afectat de cutremur, sătenii stau deasupra unui maldăr de cărămizi, unde cândva au fost case.

„Situația este îngrozitoare. Multe case sunt complet distruse. Oamenii spun că viețile lor sunt distruse, unii au pierdut până la opt membri ai familiei. Cei mai mulți sunt traumatizați”, a declarat Ihsan Hasaand, reprezentant al unei asociații umanitare afgane.

Catastrofa vine într-un moment în care Afganistanul se confruntă cu crize multiple - o economie care se prăbușește, o criză umanitară care se agravează și un sector al sănătății care abia supraviețuiește, deoarece banii s-au terminat încă din luna august a anului trecut.

ADVERTISING

„Se conturează a fi unul dintre cele mai grave dezastre din Afganistan”, a declarat Samira Sayed-Rahman, coordonatorul Comitetului Internațional de Salvare.

Sate întregi au fost devastate, iar supraviețuitorii au spus că se chinuie să găsească cele necesare pentru a-și îngropa morții.

„Când am ieșit din casă era liniște pentru că toți oamenii erau îngropați sub locuințele lor. Nu a mai rămas nimic aici”, a spus Zaitullah Ghurziwal, în vârstă de 21 de ani.

Eforturile de salvare sunt complicate de faptul că multe țări au suspendat sau au redus ajutorul pentru Afganistan după ce talibanii au preluat puterea, anul trecut.

ADVERTISING

Iar Ramiz Alakbarov, reprezentantul special al ONU în Afganistan, a declarat că talibanii nu au cerut oficial ONU să mobilizeze echipe internaționale de căutare și salvare sau să primească echipamente din țările vecine pentru a suplimenta cele câteva zeci de ambulanțe și mai multe elicoptere trimise de către autoritățile afgane.

Cu toate acestea, ONU a anunțat că Programul Alimentar Mondial trimite alimente și echipamente logistice în zonele afectate, cu scopul de a sprijini inițial 3.000 de gospodării.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a postat pe Twitter că opt camioane cu alimente și alte produse de primă necesitate din Pakistan au sosit în Paktika. El a mai spus joi că două avioane cu ajutor umanitar din Iran și altul din Qatar au sosit în Afganistan.

ADVERTISING

„Am trimis zeci de oameni să îi salveze pe cei de sub dărâmături, dar nu sunt de ajuns. Iranul ne-a promis ajutor și echipele lor de salvare sunt pe cale să vină în zonă. Facem apel la comunitatea umanitară internațională, ONG-urile și agențiile umanitare să nu ne lase poporul singur în această perioadă groaznică.

Deocamdată, avem nevoie de lucruri precum mâncare, corturi, haine și medicamente”, a spus Gholam Ghaos Naseri, ministrul adjunct al talibanilor pentru Managementul dezastrelor naturale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇