SUA se arată îngrijorate de arsenalul nuclear în creștere al Chinei

SUA se arată îngrijorate de arsenalul nuclear în creștere al Chinei

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a declarat profund preocupat de arsenalul nuclear chinez în creştere, în cadrul unei întâlniri virtuale cu miniştri de Externe din ţări asiatice şi partenere.

În cadrul unei luări de cuvânt în timpul unei întâlniri virtuale a Forumului regional al Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ARF), care reuneşte peste 24 de ţări, Blinken a făcut, de asemenea, apel la China să înceteze comportamentul „provocator” în Marea Chinei de Sud şi „a ridicat preocupări serioase privind abuzurile împotriva drepturilor omului în desfăşurare în Tibet, Hong Kong şi Xinjiang”, se mai menţionează în comunicatul Departamentului de Stat al SUA, relatează Reuters.

ADVERTISING

"Secretarul de stat a notat, de asemenea, o profundă preocupare în privinţa creşterii rapide a arsenalului Republicii Populare Chineze care evidenţiază cum Beijingul a deviat puternic de la strategia sa nucleară veche de decenii bazată pe descurajare minimă", a adăugat el.

În cuvântul său, Blinken a îndemnat statele membre ARF să facă presiuni asupra guvernului militar din Myanmar să pună capăt violenţei şi să susţină poporul acestei ţări pe durata eforturilor sale de revenire la o guvernare democratică, se mai menţionează în comunicat.

ADVERTISING

Atât Pentagonul, cât şi Departamentul de Stat au exprimat preocupări, recent, privind dezvoltarea de către China a forţelor sale nucleare, după informaţii ale unor think-tank-uri bazate pe imagini din satelit potrivit cărora China pare să construiască sute de noi silozuri pentru rachete nucleare, notează Reuters.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇