SUA avertizează: Iranul va suferi consecințe cataclismice dacă va ataca Israelul

SUA avertizează: Iranul va suferi consecințe cataclismice dacă va ataca Israelul

Iranul va suferi consecinţe „cataclismice” dacă va ataca Israelul, a declarat, vineri, un înalt oficial american, citat sub acoperirea anonimatului, relatează AFP.

„Am dori să îi descurajăm pe iranieni (…) să urmeze această cale, deoarece consecinţele ar fi cataclismice, în special pentru Iran”, a adăugat el, avertizând împotriva oricărui atac care ar putea «deraia» discuţiile delicate privind un armistiţiu în Fâşia Gaza.

Preşedintele Joe Biden a declarat vineri că părţile implicate în conflictul din Gaza „nu au fost niciodată atât de aproape” de un acord privind încetarea focului şi eliberarea ostaticilor, după două zile de discuţii în Qatar în timpul cărora mediatorii americani au prezentat o propunere revizuită.

ADVERTISING

„Hamas, o grupare legată de Iran, a fost cea care a început acest război la 7 octombrie şi ar fi ironic dacă Iranul ar face ceva pentru a deraia ceea ce noi credem că este cea mai bună oportunitate în ultimele luni de a obţine un acord foarte cuprinzător de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor”, a declarat oficialul american.

Iranul a avertizat Israelul că va efectua un atac ca represalii pentru asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în capitala iraniană, la 31 iulie. Teheranul atribuie asasinarea Israelului, care nu a revendicat responsabilitatea.

ADVERTISING

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat vineri că se aşteaptă ca aliaţii săi să „se alăture Israelului” în „atacarea Iranului” dacă Republica Islamică îi atacă ţara.

Întrebat despre aceste declaraţii ale lui Israel Katz, înaltul oficial american a asigurat că Statele Unite se pregătesc „pentru orice eventualitate”.

„Vom face tot ce este necesar pentru a apăra Israelul împotriva atacurilor din partea Iranului”, a adăugat el.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇