Stoltenberg: Inclusiv atacurile cibernetice pot atrage declanșarea Articolului 5

Stoltenberg: Inclusiv atacurile cibernetice pot atrage declanșarea Articolului 5

Cerem Rusiei să înceteze imediat atacul militar, să îşi retragă toate forţele din Ucraina şi să se întoarcă de pe calea agresiunii, condamnăm în cei mai puternici termeni posibili invazia de amploare a Rusiei în Ucraina, facilitată de Belarus este mesajul transmis de liderii statelor NATO, reuniți astăzi într-un summit extraordinar pentru a discuta pe marginea evoluției războiului din Ucraina. La summit au fost invitate și Suedia și Finlanda.

Urmăreşte LIVE conflictul din Ucraina şi bătălia pentru Kiev

ADVERTISING

La finalul întâlnirii, .Jens Stoltenberg, secretarul general al Forțelor NATO, a susținut o conferință de presă. El a spus că trecem prin cea mai dură criză de securitate în Europa în ultimii zeci de ani și că principiile NATO sunt amenințate.

Secretarul general NATO a mai spus că cererile Kremlinului nu se limitează doar la Ucraina. ”Rusia cere garanții că NATO nu se va mai extinde și vrea și retragerea trupelor și infrastructurii NATO din țările care au devenit membre după 1997. Și folosește forța pentru a le obține”.

ADVERTISING

Stoltenberg a adăugat că Rusia, ca stat agresor, și Belarus, considerat complice, vor fi trase la răspundere pentru cele făcute și vor plăti acest preț an de zile. El a transmis și un mesaj poporului rus, spunând că ceea ce se întâmplă acum nu va face Rusia o țară mai sigură sau mai respectată în lume și nu va aduce un viitor mai bun pentru ruși.

El a vorbit apoi despre măsurile pentru protejarea statelor NATO.

După ce a fost activat planul de apărare, sunt întărite toate capacitățile din țările NATO. SUA, Canada și aliații europeni au trimis mii de trupe în țările de est. Acum sunt efectuate transferuri suplimentare de forţe semnificative spre partea de est a Alianţei.

ADVERTISING

„Măsurile noastre rămân preventive, proporţionate şi nu au rolul de a genera tensiuni. Angajamentul nostru faţă de Articolul 5 al Tratatului de la Washington rămâne ferm. (...) Pentru aliații NATO, oferim toate garanțiile de securitate posibile. Este important să ne asigurăm că nu vom avea crize și mai mari în Europa, cum ar fi ca Rusia să atace un aliat”, a spus Stoltenberg, care a confirmat că inclusiv atacurile cibernetice pot atrage declanșarea Articolului 5.

De asemenea, Stoltenberg a spus că NATO va susține Moldova, Georgia și Bosnia-Herțegovina pe drumul lor spre reforme democratice.

În ce privește Ucraina, secretarul general al NATO a spus că situația este monitorizată cu atenție și legătura cu Kievul este permanentă, dar că situația este fluidă, în ciuda faptului că forțele ucrainene se luptă cu mult curaj și au reușit și să producă pagube forțelor ruse. El a spus că aliații NATO vor continua să acorde Ucrainei sprijin militar, precum și diferite tipuri de echipamente.

Vezi şi ce s-a întâmplat în prima zi de război, după ce Putin a ordonat invazia


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇