Slovacia are cea mai mare incidenţă Covid din lume, aşa că urmează exemplul Austriei şi intră în lockdown

Slovacia are cea mai mare incidenţă Covid din lume, aşa că urmează exemplul Austriei şi intră în lockdown

Guvernul slovac a urmat exemplul Austriei vecine şi a decis impunerea unui lockdown de două săptămâni pentru a stăvili creșterea accelerată a cazurilor de Covid, în timp ce numărul spitalizărilor a atins un nivel critic şi rata vaccinării este sub 50%.

Restricţiile, ce vor aplicate atât nevaccinaţilor cât şi vaccinaţilor, vor include printre altele închiderea restaurantelor şi a magazinelor neesenţiale.

Vor fi permise deplasările numai pentru cumpărăturile necesare, pentru a merge la serviciu, la şcoală şi la medic, a anunţat premierul slovac Eduard Heger, relatează Reuters.

Situaţia va fi reevaluată după 10 zile, iar de orice eventuală relaxare a restricţiilor vor beneficia doar persoanele vaccinate şi cele trecute prin boală.

Slovacia a înregistrat peste 10.000 de noi cazuri de COVID-19, marţi, când vecinele sale Ungaria şi Cehai au atins recorduri zilnice ale infectărilor.

Guvernul de la Bratislava stabilise deja restricţii pentru nevaccinaţi, cu scopul de a stimula interesul pentru vaccinare. Mai puţin de 50% dintre cei 5,5 milioane de slovaci s-au vaccinat antiCovid, Slovacia având a treia cea mai redusă rată a vaccinării în UE, după Bulgaria şi România.

Preşedintele Zuzana Caputova a transmis, marţi, un mesaj emoţionant către populaţie, afirmând că ţara pierde lupta cu boala şi are nevoie de un lockdown pentru că sistemul ei sanitar este copleşit.

Numărul pacienţilor spitalizaţi a depăşit 3.200, apropiindu-se de vârfurile de circa 3.800 de internări din valul precedent, iar peste 80% dintre cei internaţi sunt nevaccinaţi.

Slovacia are în prezent o incidenţă de 1.296 cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele şapte zile, cea mai ridicată din lume.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇