Șeful CJ Iași, Costel Alexe, a fost reclamat de ANI la Parchet pentru fals în declarații

Șeful CJ Iași, Costel Alexe, a fost reclamat de ANI la Parchet pentru fals în declarații

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la posibila săvârşire de către fostul ministru al Mediului Costel Alexe, actual preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, a infracţiunii de fals în declaraţii.

”Persoana evaluată nu a declarat, în declaraţiile de avere depuse în anul 2020, împrumutul în valoare de 107.600 lei, reprezentând creditarea unei societăţi comerciale în cadrul căreia soţia acestuia deţinea calitatea de asociat şi funcţia de administrator”, explică ANI.

ADVERTISING

De asemenea, ANI a sesizat PICCJ cu privire la existenţa unor indicii referitoare la posibila săvârşire de către Antal Arpad Andras, primarul municipiului Sfântu Gheorghe din judeţul Covasna, a infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal.

”În exercitarea atribuţiilor de serviciu, persoana evaluată a îndeplinit acte prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, respectiv a încheiat contracte de prestări servicii cu o societate cu punct de lucru activ în spaţiul comercial deţinut anterior de către societatea în cadrul căreia acesta deţine calitatea de asociat”, arată ANI.

ADVERTISING

O altă sesizare a fost făcută de Agenţie la PICCJ în ce îl priveşte pe Paul-Iulian Lazăr, primar al comunei Muntenii de Jos, judeţul Vaslui. Astfel, există indicii referitoare la posibila săvârşire de către Lazăr a infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Potrivit ANI, în calitate de primar, Lazăr a iniţiat şi promovat un proiect de hotărâre prin care s-a propus reprezentantul C.L al comunei Muntenii de Jos în Adunarea Generală a Acţionarilor a unei societăţi la care Consiliul Local deţine calitatea de acţionar - proiect adoptat în 20 ianuarie 2021, în forma propusă de iniţiator.

ADVERTISING

Potrivit ANI, în calitate de reprezentant al CL în AGA a societăţii respective, Lazăr a obţinut, în perioada 2021 - septembrie 2022, venituri totale în sumă de 42.659 lei.

ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi în cazul lui Stan Malinche, primar al comunei Gropeni, judeţul Brăila, existând indicii referitoare la posibila săvârşire de către acesta a infracţiunii de fals în declaraţii, întrucât nu a declarat corespunzător veniturile şi bunurile imobile, în declaraţiile de avere depuse în anii 2018-2021, în calitate de primar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇