Șefa CE anunță când va fi luată decizia privind aderarea Ucrainei la UE

Șefa CE anunță când va fi luată decizia privind aderarea Ucrainei la UE
Foto: Twitter Ursula von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că decizia Comisiei Europene cu privire la cererea Ucrainei de a adera la blocul comunitar este aşteptată până la sfârşitul săptămânii viitoare, relatează Reuters.

Într-o conferinţă de presă comună la Kiev, von der Leyen a afirmat că discuţiile de sâmbătă cu Zelenski ”ne vor permite să finalizăm evaluarea noastră până la sfârşitul săptămânii viitoare”, referitoare la statutul de candidat la aderare al Ucrainei.

ADVERTISING

Chiar și dacă Ucraina va primi acest statut, va fi doar un pas preliminar într-un proces lung de aderare.

Von der Leyen, aflată în cea de-a doua vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse, i-a reamintit liderului ucrainean că, în pofida progreselor înregistrate în privinţa reformelor administrative şi în alte domenii, mai rămân multe de făcut.

”Aţi făcut multe cu privire la consolidarea statului de drept, dar este încă nevoie de implementarea reformelor, pentru a lupta împotriva corupţiei, de exemplu”, a spus ea în conferinţa de presă comună.

ADVERTISING

În schimb, preşedintele ucrainean a avertizat că ”toată Europa este o ţintă pentru Rusia, iar Ucraina este doar prima etapă a acestei agresiuni”.

”De aceea, un răspuns pozitiv al UE la cererea ucraineană de aderare poate fi un răspuns pozitiv la întrebarea dacă proiectul european are un viitor”, a adăugat Zelenski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇