Mike Pompeo şi-a anulat turneul în Europa, după ce oficiali europeni au refuzat să-l mai primească - surse

Mike Pompeo şi-a anulat turneul în Europa, după ce oficiali europeni au refuzat să-l mai primească - surse

Secretarul american de Stat Mike Pompeo şi-a anulat, marţi, în ultimul moment, un turneu în Europa, după ce ministrul de Externe din Luxembourg şi oficiali europeni de rang înalt au refuzat să se întâlnească cu el, au declarat diplomaţi europeni şi alte persoane apropiate situaţiei, transmite Reuters.

Acest gest extraordinar faţă de Washington a avut loc la câteva zile după atacul fără precedent al unor mii de susţinători ai preşedintelui Donald Trump asupra Capitoliului, care i-a şocat pe mulţi lideri mondiali şi aliaţi ai Statelor Unite.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Pompeo, un aliat apropiat al lui Trump, ar fi trebuit să se întâlnească cu Jean Asselborn în Luxembourg, un aliat mic dar bogat în cadrul NATO, înainte de a se întâlni cu lideri ai Uniunii Europene şi cu cel mai înalt diplomat al blocului UE, la Bruxelles, au declşarat trei persoane apropiate planurilor.

Pompeo intenţiona iniţial să meargă la Bruxelles, dar vizita a fost anulată, a spus o sursă diplomatică, după ce oficialii şi-au declarat reticenţa faţă de întâlniri.

Intenţia era, până în ultimul moment, ca deplasarea la Bruxelles să aibă totuşi loc.

Dar programul final al vizitei lui Pompeo la Bruxelles nu avea să presupună nici o întâlnire cu UE sau niciun eveniment public la NATO.

O a treia sursă diplomatică a declarat că aliaţii au fost ”jenaţi” de Pompeo, după violenţele produse la Washington săptămâna trecută.

Ministerul de Externe din Luxemburg a confirmat că vizita planificată anterior a fost anulată, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.

UE a refuzat să comenteze.

Consternat de asaltul din 6 ianuarie asupra Capitoliului din Washington de către susţinătorii lui Trump, care au încercat să răstoarne rezultatele alegerilor din 3 noiembrie, Asselborn l-a numit a doua zi pe Trump ”criminal” şi ”piroman politic”, la postul Radio RTL.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat al SUA a atribuit anularea vizitei activităţilor de tranziţie, înainte ca preşedintele ales Joe Biden să fie învestit în funcţie pe 20 ianuarie, chiar dacă până de curând Pompeo a fost reticent să recunoască fără echivoc victoria lui Biden.

Departamentul de Stat a refuzat să mai comenteze cu privire la respingerea de către oficialii europeni a întâlnirilor cu Pompeo.

La Bruxelles, Pompeo urma să ia o cină privată cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, miercuri seară, la reşedinţa privată a lui Stoltenberg, înainte de a se întâlni cu ministrul belgian de Externe Sophie Wilmes.

Aceast atitudine rece contrastează cu vizitele anterioare ale lui Pompeo la Bruxelles, care găzduieşte NATO şi sediul UE, unde a ţinut discursuri cu privire la politica SUA şi s-a întâlnit cu şeful Comisiei Europene, chiar dacă Europa se opunea politicii externe a lui Trump.


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!