Școlile din Rusia au ordin "să se înarmeze" cu puști și grenade

Școlile din Rusia au ordin "să se înarmeze" cu puști și grenade

Unitățile de învățământ din Sankt Petersburg au primit ordin să se doteze cu muniție falsă care va fi folosită la pregătirea militară a elevilor.

O comisie din Sankt Petersburg a decis că școlile locale trebuie să se doteze cu o gamă largă de articole care să fie folosite de profesori și elevi în așa-numitul program de „instruire militară elementară”, scrie Newsweek.

Programul care amintește de instruirea militară din unitățile de învățământ din timpul Uniunii Sovietice și care a fost aplicat și în România până în 1989, sub denumirea de PTAP (Pregătire Tineretului pentru Apărarea Patriei), îi învață pe elevi cum să asambleze și să dezasambleze armele de foc, cum să acorde primul ajutor și cum să reacționeze în cazul unui atac nuclear sau chimic.

Ordinul a fost emis după ce biroul procurorului-șef din Sankt Petersburg a făcut mai multe inspecții în școli și a descoperit că acestea nu au dotările necesare pentru a echipa clasele pentru cursul de pregătire militară.

ADVERTISING

Potrivit ziarului independent Novaia Gazeta, conducerile școlilor trebuie să se asigure că au în dotare seifuri pentru arme, măști de gaze, costume de protecție, modele ale grenadelor de tip F-1 și RGD-5, simulatoare de tragere, manechini pentru simularea rănilor și magazii pentru puști de asalt Kalashnikov cu cartușe de antrenament.

"Lista echipamentelor întocmită de Ministerul Educației este obligatorie. De asemenea, sunt necesare modele de grenade și mitraliere, întrucât în viitorul apropiat materia 'pregătire militară inițială' va fi introdusă în programa pentru elevii claselor 10-11", a transmis comisia locală pentru educație.

ADVERTISING

Conducerea unei școli a încercat să explice că grenadele și simulatoarele de tragere nu sunt necesare în unitățile de învățământ, dar comisia a respins argumentația.

Mai mulți profesori s-au plâns sub protecția anonimatului după reluarea instruirii militare în școli. "Credem că copiii ar trebui învățați umanismul, nu militarismul. Trebuie să fii în stare să negociezi cu oamenii, nu să-ți arăți puterea fizică și zdrăngănitul armelor", au spus pentru Fotanka membrii unei mișcări sociale și politice locale.

"Instruirea militară va afecta negativ dezvoltarea copiilor noștri - vor crede că violența e bună și că acesta este singura cale în diferite situații", au adăugat aceștia.

ADVERTISING

Pregătirea militară a elevilor a fost oprită în Rusia în 1993 și reintrodusă de ministrul rus al Educației, Serghei Kravțov. Acesta a spus în noiembrie că elevii vor învăța să folosească echipamentul de protecție, să acorde primul ajutor, să folosească armele, precum și elementele de bază pentru trageri și despre grenadele de mână. Elevii de liceu vor învăța și cum să acționeze în lupta modernă cu arme combinate, dar și despre compoziția și înzestrarea unei brigăzi de infanterie mecanizată.

În ianuarie, Viktor Sobolev, general-locotenent în rezervă și membru al Parlamentului Rusiei, a cerut introducerea stagiului militar de șase luni pentru tineret.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇